Sâmbăta Mare încheie pregătirile de Paşti. Astăzi, în pieţe comercianţii au mai lăsat din preţ

Sâmbăta Mare încheie pregătirile de Paşti. Astăzi, în pieţe comercianţii au mai lăsat din preţ

Ciobanii au scăyut preţul la miel, un kilogram de miel viu se vinde în unele locuri, cu 10 lei kilogramul. FOTO: arhivă

Ultima sută de metri la pregătirile de Paşti. Astăzi gospodinele coc produsele tradiţionale, iar brutăriile se pregătesc să închidă porţile după ce în ultima săptămână au lucrat neîncetat.

Ştiri pe aceeaşi temă

    Traditiţia este respectată cu sfinţenie, la sate.Gospodinele au încălzit cuptoarele din zorii zilei şi coc produsele tradiţionale care vor umple masa de Paşti. Pasca, pâinea, cozonacii,împletiturile şi lipiile cu brânză nu vor lipsi de la nici o casa din Adeal. Tot astăzi, femeile pregătesc hainele noi pentru marea sărbătoare, iar bărbaţii sacrifică mielul. Nelipsitul drob, tocăniţa de intestine, borşul tradiţional din cap de miel, toate sunt pregătite de astăzi în satele mureşene. In această seară, sătencele îşi pregătesc cu atenţie coşurile cu alimentele care le vor duce la Biserică pentru sfinţire. Conform obiceiului, în coş se aşează ouăle, pasca, slănina, uleiul şi făina, care vor fi sfinţite în Biserică de preot.

     Orăşencele însă nu mai au timp de tradiţie. Cele mai multe comandă prăjiturile, cozonacii şi pasca la brutării sau de pe Internet. Drobul se vinde online cu preţuri cuprinse între 25 şi 28 de lei kilogramul, iar pasca poate ajunge la 18-20 de lei kilogramul. Comercianţii virtuali abia au făcut faţă comenzilor, livrările la domiciliu au crescut de cel puţin cinci ori faţă de perioada obişnuită. Unii dintre ei au numărat şi 50 de livrări pe zi, la produsele tradiţonale. La care se adaugă comenzile de ouă şi carnea de miel. De asemnea, brutăriile din judeţul Mureş încetinesc producţia. În ultima săptămână comenzile au crescut de patru ori mai mult, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi asta pentru ca Paştile ortodoxe pică împreună cu cele catolice.

Astăzi, în pieţele din oraş comercianţii au mai lăsat din preţ, mai ales la legumele de sezon. Dar şi mieii s-au vândut mai ieftin. Ciobanii şi ţăranii au scăzut de la 13 lei până la 10 lei kilogramul de miel sau ied viu.

În această noapte credincioşii se vor îndrepta spre biserici, de unde vor lua lumină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: