Raed Arafat, sirianul care a schimbat medicina românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat, un medic cu care ne mândrim
Raed Arafat, un medic cu care ne mândrim

Născut în Palestina, dar adoptat de târgumureșeni, medicul a înființat Serviciul Mobil de Urgență și Descarcerare în urmă cu două decenii, iar astăzi este subsecretar de stat în Ministerul Sănătății.

Când spui Raed Arafat, gândul ți se îndreaptă fără greș la Serviciul Mobil de Urgență și Descarcerare sau, mai pe scurt, SMURD. Arafat este creatorul acestui serviciu, iar târgumureșenii nu pot uita imaginea ambulanței americane care sfâșia liniștea orașului imediat după Revoluție, atunci când avea loc un accident mai grav. Povestea celui ce avea să devină una dintre cele mai importante figuri ale medicinei românești postdecembriste începe în 1964, la Nablus, Palestina. Născut într-o familie iubitoare, acesta a putut să-și dezvolte calitățile, iar cum medicina o avea în sânge, era normal să ajungă departe.

La vârsta de 14 ani, Raed Arafat, și-a descoperit hobby-ul, care mai târziu devine și profesie, primul ajutor. În anii '70, a creat o echipă de prim ajutor formată din colegii de clasă pe care o instruiește și o coordonează. Emigrat în 1981 în România, studiind la Pitești, iar apoi urmând cursurile Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, Arafat s-a specializat la Târgu-Mureș și Cluj-Napoca în anestezie terapie intensivă.

Cum s-a născut SMURD-ul

”În România, ca și în multe țări din fostul bloc de Est, medicina de urgență era încă destul de rudimentară. Nu s-a investit în ea, organizatoric avea probleme majore și incă mai lucram la acest lucru, chiar și după 20 de ani. Se practică urgența, la diferite specialități, dar nu la modul în care se practică în alte țări care deja dezvoltaseră sisteme mai avansate”, afirmă medicul. În septembrie 1990 cu ajutorul Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă și cu Serviciului de Ambulanță, Arafat a pus bazale unui centru de urgență asemănător celor din Uniunea Europeană format dintr-un echipaj calificat medicalizat. Inițial serviciul a funcționat sub denumirea SMUR (fără D - descarcerare).În anul 1991, SMUR primește o primă donație din Germania sub forma unei ambulanțe, iar până în luna octombrie serviciul a funcționat cu personal voluntar, inclusiv șoferul ambulanței. Începând cu luna octombrie începe conlucrarea cu Brigada de Pompieri Militari Mureș care a oferit conducători auto pentru ambulanță, dar și spații pentru instruirea personalului SMUR.

În anul 1992, SMUR primește echipamente medicale de la colaboratorii externi: Crucea Roșie din Sauda Norvegia, Serviciul de Urgență al Spitalului Regal din Edinburgh și Brigada de Pompieri Strathclyde din Glasgow.

Totodată are loc și pregătirea pompierilor în noi domenii de intervenție, descarcerare și intervenție la accidente chimice. Următorul pas, recunoașterea oficială, a fost îndeplinită prin ordinul 1094 din 5 noiembrie 1992, când SMUR Târgu-Mureș a primit un statut oficial. De atunci și până acum, SMURD a devenit o constanță a medicinei de urgență în aproape toate județele din țară, serviciul fiind responsabil pentru salvarea a mii de vieți. ” Cel mai fericit am fost când am văzut că ideea a fost preluată în alte judeţe. Oradea a fost primul oraş, apoi Sibiu şi Cluj-Napoca - de unde am plecat şi nu am reuşit să fac aşa ceva - Arad, Craiova, Timişoara, Bucureşti, Iaşi şi continuă. Însă abia acum se observă o dorinţă centrală de a face o generalizare serioasă a ideii de colaborare cu pompierii, care stă la baza SMURD-ului”, mărturisește Arafat.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite