Povestea veteranului de război care şi-a îngropat doi copii. A luptat în Munţii Tatra şi a fost decorat pentru fapte de vitejie

Povestea veteranului de război care şi-a îngropat doi copii. A luptat în Munţii Tatra şi a fost decorat pentru fapte de vitejie

Gheorghe Şuteu FOTO Sergiu-Petru Colceriu.

Veteranul de război Gheorghe Şuteu, din comuna Bogata, judeţul Mureş, a împlinit 100 de ani. A avut trei copii, din care mai trăieşte unul singur, Vasile

Ştiri pe aceeaşi temă

Gheorghe Şuteu s-a născut în zi de mare sărbătoare - Înălţarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie 1921. A fost încorporat la 20 ianuarie 1942, în Regimentul 6 Pionieri, din Divizia 20 Infanterie.
 
După o perioadă de instruire de bază la partea sedentară a diviziei, la Alba Iulia, a continuat ca gradat instructor la aceeaşi unitate, pentru pregătirea noilor recruţi, până în primăvara anului 1944, când a fost trimis cu unitatea pe frontul din Moldova, în zona Piatra Neamţ – Roman, având gradul de caporal.
 
După 23 august 1944, sub perspectiva de a fi luat prizonier de Armata Roşie, se retrage împreună cu o bună parte din personalul unităţii spre Braşov, prin munţi, de unde se hotărăşte să ajungă acasă.
 
Ulterior, se prezintă la unitatea sa din Alba Iulia pentru a nu fi declarat dezertor şi, când încep luptele pentru eliberarea Ardealului, participă la acţiuni în cadrul Batalionului 18 Pionieri, din Divizia 18 Infanterie, pe direcţia Câmpia Turzii, Viişoara, Cluj, Cojocna, Zalău, Carei.
 
După 25 octombrie 1944 luptă pe teritoriul Ungariei, participând la acţiunile de la Nyiregyhaza şi Debreţin. În luptele pentru forţarea râului Tisa, se remarcă prin acţiuni curajoase la trecerea subunităţilor de infanterie peste râu şi la salvarea multor militari care erau pe punctul de a se îneca, fapte pentru care a fost decorat cu Ordinul ”Bărbăţie şi Credinţă” cu spade şi avansat la gradul de sergent. În Cehoslovacia a participat la luptele din Munţii Tatra şi de la Banska Bystrica.
 
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial l-a găsit în apropierea oraşului Brno. După aproximativ o lună de odihnă şi refacere, pleacă împreună cu unitatea, pe jos, până la Alba Iulia, de unde a fost lăsat la vatră.
 
După război, s-a căsătorit cu Anica, cu care a avut trei copii, din care mai trăieşte unul singur, Vasile, care se îngrijeşte cu multă dăruire de veteranul de război. 
 
Ineditul eveniment aniversar a fost organizat de Primăria comunei Bogata şi desfăşurat chiar în biserica ortodoxă din localitate, la finalul Sfintei Liturghii. Au ţinut să-i fie alături reprezentanţi ai A.N.V.R.- filialele Mureş şi Luduş, comandantul Centrului Militar Judeţean Mureş, locotenent-colonel Gabriel Nicolescu, comandantul comenduirii garnizoanei Târgu Mureş, locotenent-colonel Sergiu Colceriu şi un reprezentant al Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, maiorul Alexandru Ivanof, scrie lt.col. Sergiu-Petru Colceriu.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările