Povestea raiului ecologic de la Ţopa. Cum a apărut ferma de lângă Sighişoara unde vin să înveţe studenţi din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mică membră a familiei Cismaş bucurându-se de viaţa la ţară
Cea mai mică membră a familiei Cismaş bucurându-se de viaţa la ţară

O familie din satul Ţopa, de lângă Sighişoara, uimeşte prin ceea ce vreme de 11 ani a realizat: o fermă ecologică care vinde de la trandafiri ce au ajuns în parfumuri în Germania până la telemea cu verdeţuri, plante uscate pentru ceaiuri, legume, gemuri, murături, zacuscă şi siropuri, degustate în toată România.

Pe lângă munca de zi cu zi a Tincuţei şi a lui Dan Cismaş, o mână de ajutor primesc şi din partea celor  patru copii, dar şi de la voluntarii din toată lumea: din Mexic, SUA, până în Canada, Suedia şi Franţa. Vara, ferma lor se transformă, de 6 ani, într-o adevărată şcoală pentru liceeni şi studenţi români şi străini ce vor să înveţe ce este agricultura ecologică, adică cea de pe vremea bunicilor noştri.

La Ţopa, lângă Sighişoara, familia de români practică agricultura ecologică, de mai bine de zece ani. Au început cu trandafiri, dar azi au tot ce le trebuie. Pe cele 45 de hectare ale fermei este cultivat grâu - fără pic de buruiană şi fără chimicale, iar nemţii i-au învăţat cum trebuie rotite culturile pentru ca pământul să-şi ia în mod natural ce-i trebuie. Zeci de studenţi străini din toate colţurile lumii vin în satul mureşean să înveţe agricultura ecologică şi să facă voluntariat.

topa

Ferma Ţopa a prins viaţă în anul 2005. Cel puţin atunci au fost puse bazele. Totul a început cu 90 de ari cultivaţi cu trandafiri “rosa damascena”. Era şi este şi acum terenul şcolii din satul Ţopa. Împreună cu directorul, familia Cismaş s-a gândit cum poate să fructifice terenul şcolii în favoarea sătenilor, dar mai ales al elevilor. Au plantat trandafiri, de care se ocupau chiar elevii. Mai apoi a fost construită o distilerie la Daneş, unde erau procesaţi trandafirii, ca mai apoi să ajungă în industria cosmeticelor, chiar în Germania.

Ferma Ecologica Topa se află la aproximativ 10 km de Sighişoara, pe raza comunei Albeşti. La fermă sunt realizate: produse lactate (telemea simplă sau cu verdeţuri, caşcaval, brânză dulce, smântană), legume, plante uscate pentru ceai, o serie de produse tradiotionale - gemuri şi dulceţuri, murături, zacuscă şi diverse siropuri. La Ferma Ecologică Ţopa toate parcelele de pământ sunt certificate ecologic.

La început familia Cismaş din Ţopa a fost sprijinită de o fundaţie din Germania, mai exact de neamţul Wolfgang Raddatz. S-a format chiar şi o echipă locală, care făcea voluntariat între lunile martie şi august 2005.

“Noi îi dăm pământului gunoi de grajd, compost vegetal şi ţinem cont de rotaţia culturilor”

În anul 2009 am preluat ferma de la fundaţia germană. De la nemţi am învăţat cele mai importante noţiuni ale agriculturii ecologice. Conceptul de agricultură clasică faţă de cel ecologic diferă mult. Cel mai important este că nu se foloseşte niciun fel de substanţă de sinteză pentru pământ. E important să ştim că dacă introducem în pământ substanţe false, vom recolta produse false, sintetice. Noi îi dăm pământului gunoi de grajd, compost vegetal şi ţinem cont de rotaţia culturilor”, explică Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa.

Lucerna elimină buruienile în mod natural

Acum ştim că nu e nevoie să îi dăm pământului azot. Lucerna elimină cel mai bine buruienile. Această planta ia azotul din aer şi îl bagă în pământ. Grâul nostru nu are deloc buruiană. Făina obţinută din grâul nostru este foarte căutată pentru calitatea superioară”, mai spune Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa.

În prezent Ferma Ecologică Ţopa are în arendă 45 de hectare de pământ. 30 dintre ele sunt folosite pentru fâneţe şi păşunat, iar 15 hectare reprezintă teren arabil.

În permanenţă 7-8 hectare sunt cultivate cu lucernă. Mai avem un hectar pe care avem cultivaţi cartofi, morcovi, ceapă, iar în solarii, pe cca. 500 de metri avem cultivate roşii, spanac, ceapă verde, ardei. Deja la finalul lunii ianuarie noi vom avea salată, ceapă verde şi spanac”, completează Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa.

Ferma ecologică din Ţopa găzduieşte şi 16 vaci

Avem 16 vaci, dintre care 10 sunt pentru lapte şi 6 juninci. În perioada mai – octombrie, acestea sunt la păşunat şi au şi un spaţiu afară, unde dorm. Pe timpul iernii le ţinem într-un grajd. Avem de la ele lapte proaspăt, brânză şi caşcaval, pe care le vindem în Sibiu sau la diferite târguri” adaugă Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa.

topa

Întreaga familie se ocupă de ferma ecologică – cum au câştigat un proiect European pentru fermieri

Mureşenii şi-au utilat ferma cu tractoare şi semănătoare, dar şi cu alte utilaje agricole, în urma unui proiect, cu fonduri europene.

topa

Am făcut un proiect pe măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, în valoare de 25 de mii de euro. Am aplicat în anul 2010, iar tot în 2010 am luat şi prima tranşă de bani. În prima tranşă am primit 15 mii de euro, bani din care am achiziţionat o maşină de plantat cartofi, răsaduri, un disc, coasă, greblă şi am construit trei solarii pe o suprafaţă de 500 de mp. Lumea ne spunea la început că nu avem şanse să câştigăm proiectul. Am fost totuşi sprijiniţi de cei de la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, din Târgu-Mureş. Aceştia ne-au ajutat să scriem proiectul. Când am văzut lista câştigătorilor, noi eram aproape ultimii. Printre ultimii am fost, dar am reuşit să accesăm banii. Am primit a doua tranşă după trei ani. Prin acest proiect trebuia să respectăm planul de afaceri să avem planul de culturi bine stabilit”, mai spune Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa.    

Ferma lor are în prezent în arendă 45 de hectare, dar au plecat de la terenul şcolii de 90 de ari. Hărnicia ţopenilor este un exemplu prin care dacă vrei să faci, poţi  

Produsele lor sunt înregistrate la OSIM şi toate poartă sudoarea celor 6 membrii ai familiei Cismaş. Cei doi soţi, Tincuţa şi Dan Cismaş au patru copii. Cel mai mare este căsătorit în Bistriţa Năsăud. De curând şi-a cumpărat 25 de oi, iar astfel familia îşi extinde activitatea.

Dacă cel mare este plecat la casa lui, băiatul mijlociu – Dragoş Ioan, în vârstă de 23 de ani, a terminat Facultatea de Geografie şi se ocupă de utilajele de la fermă. Cu ajutorul proiectului european am reuşit să dotăm ferma cu tractoare şi maşini agricole. El se ocupă de arat, semănat şi alte lucrări agricole” mai spune Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa

topa

Dan şi Tincuţa Cismaş au şi două fete. Fata cea mare este la liceu în clasa a X-a şi cu siguranţă va prelua o parte din frâiele afacerii de familie.

Maria Mădălina este acum în clasa a X-a şi este pasionată de etichete şi de ambalaje. Îi place să fie prezentă atunci când sunt procesate fructele şi legumele, iar siropurile, gemurile şi plantele medicinale sunt ambalate cu grijă şi de ea”, ne povesteşte Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa

Fata ce mică, Ana Teodora (FOTO) a crescut practic la fermă. O ajută pe mama ei toată ziua. Familia Cismaş din satul Ţopa are şi un magazin de desfacere în Sibiu.

O cifră de afaceri de 40 de mii de euro, din care 10% profit

Plantele medicinale după ce sunt uscate în uscător sunt ambalate şi ajung în magazinul Biocoop din Sibiu, dar şi la târgurile de profil din ţară. De exemplu, ceaiurile se vând la preţul de 4 lei, un kilogram de făină integrală costă 5 lei, pentru morcovii ecologici cumpărătorii plătesc 3 lei pe kilogram şi tot atât costă şi cartofii. Ceapa albă ecologică e 3 lei kilogramul, iar cea roşie 4 lei.

topa

În anul 2015 familia Cismaş din satul Ţopa a avut o recoltă de trei tone de cartofi. Ţopenii au recoltat cam 2-3 tone de roşii şi 2 tone de ceapă. Produsele sunt vândute în marea lor majoritate în ţară, doar turiştii care le trec pragul le duc în diferite colţuri ale lumii. Până acum familia din satul Ţopa nu a exportat legume şi fructe, dar niciodată nu e prea târziu.

Dacă îi întrebi de profit, cei doi soţi îţi spun că există un echilibru între vânzări şi cheltuieli şi că de obicei profitul îl reinvestesc.

Pentru anul 2015 cifra de afaceri se ridică la 40 de mii de euro, din care cam 10% este profit. Putem spune că păstrăm un echilibru şi ne preocupăm să reinvestim pentru a lărgi activitatea şi să avem mereu ceva nou şi să atragem voluntari”, spune Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa

Studenţii străini, în voluntariat la Ţopa

Printr-un proiect internaţional intitulat “WWOOF” - (World Wide Opportunities on Organic Farms), ferma din satul Ţopa a ajuns să fie cunoscută şi de străini. Această reţea are doar în România 42 de ferme, promovate apoi la nivel internaţionl. Aşa studenţii străini pot alege singuri unde vor să acumuleze experienţă şi să înveţe agricultură ecologică. 

topa

Începând cu anul 2009, la ferma Ecologică de la Ţopa au sosit studenţi străini din Germania, Franţa, Suedia, Spania, Canada, Mexic, SUA şi alte ţări. Unii sunt absolvenţi de licee în domeniu, alţii pur şi simplu şi-au dorit să înveţe agricultura ecologică. Pot să vă spun că 90% din cei care au venit la ferma noastră au muncit cot la cot cu angajaţii. Ei nu au venit aici în vacanţă. Au ajutat la îngrijirea culturilor, la semănat, alţii au lucrat în grajd. Vin cu idei foarte bune, cu soluţii globale. Sunt genul de tineri preocupaţi de schimbările la nivel mondial. Îşi doresc să înlocuim sistemul de agricultură super-industrializat cu soluţii din agricultura ecologică. Am rămas impresionat de mai mulţi studenţi străini, dar pot să vă povestesc despre Jake,, un tânăr de 25 de ani din SUA, care a stat la noi doar 5 săptămâni, dar care la final ne-a lăsat o scrisoare scrisă în limba română, un scris impecabil. A invăţat foarte repede multe cuvinte în română. Ne-a ajutat foarte mult în sectorul plantelor medicinale, la cules şi a muncit chiar şi în grajd la animale”, mai spune Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa,

Familia din Ţopa nu prea poate spune acelaşi lucru despre voluntarii din România. Abia 50% dintre cei care ajung la ferma lor sunt cu adevărat interesaţi de agricultură. Restul se bucură de o ieşire în mediul rural, de o vacanţă şi de experienţa vieţii la sat.

Şi la Sighişoara există un liceu agronomic, dar nu mai au nici secţie de mecanici în agricultură, au tot felul de specializări precum contabilitatea, mai mult partea economică, dar nu tehnologică. Tinerii din România nu mai au nici baza şi nici nu sunt interesaţi prea mult de agricultură. Cumpără totul din supermarket şi nu susţin agricultura locală” completează Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa

Dulceaţa de trandafir, ceai de trandafir cu mentă şi sare cu trandafiri

Ţopenii sunt oameni gospodari, iar la ferma Ţopa de lângă Sighişoara se şi vede. Ţopenii au reuşit să facă din trandafiri produse care mai de care mai inedite. Cei care au ocazia pot gusta ceaiul de trandafiri, dulceaţa şi chiar sarea cu petale de trandafiri. Dulceaţa de trandafiri este o delicatesă foarte cautată. Florile cultivate la ferma din Ţopa erau folosite la început la fabricarea parfumurilor în Germania. Petalele de trandafir sunt acum utilizate la prepararea dulceţii ecologice. Trandafirii sunt feriţi de dăunători cu ajutorul plantelor aromatice precum lavanda.     

topa

Vacanţa la fermă şi planuri de viitor

De curând Dan şi Tincuţa se ocupă mai atent de sectorul plantelor medicinale. Au primit chiar o ofertă din Germania. Nemţii le susţin un proiect pentru a creşte “ciuboţica cucului”

Încă de anul trecut ne preocupă mai mult sectorul plantelor medicinale. Aici vorbim mai mult despre gălbenele şi mai nou despre ciuboţica cucului. În 2015 am plantat, ca şi experiment pe 40 de ari ciuboţica cucului. Avem un contract cu o fabrică de medicamente din Germania, care timp de 7 ani se susţine toate cheltuielile. Abia după primii trei ani vom observa dacă vom avea sau nu o recoltă frumoasă. Germanii ne vor asigura şi desfacerea. Planta creşte de regulă în flora spontană. Rămâne să vedem cum evoluează”, completează Dan Cismaş, proprietarul Fermei Ecologice Ţopa

Ferma ecologică de la Ţopa s-ar putea mări chiar începând de anul acesta. Familia Cismaş spune că anul 2016 va fi un an de cotitură şi asta pentru că, ţopenii vor să se extindă şi să promoveze agroturismul. Aşadar în curând, după ce vor construi spaţii de cazare, oricine va putea să petreacă o vacanţă la ferma familiei Cismaş, Ferma Ecologică Ţopa.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite