Păţania unui şofer de TIR îndrăgostit lulea care i-a trimis luni în şir femeii dorite flori şi mesaje. Ce a decis instanţa

Păţania unui şofer de TIR îndrăgostit lulea care i-a trimis luni în şir femeii dorite flori şi mesaje. Ce a decis instanţa

Zile în şir, bărbatul îi trimitea femeii flori la locul de muncă FOTO:argumentpress.ro

Un dosar instrumentat de instanţele din judeţul Mureş vine să demonstreze care este limita dintre hărţuire şi curtarea unei femei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Timp de doi ani, Judecătoria din Luduş şi Curtea de Apel Mureş au avut pe rol un caz de hărţuire mai puţin obişnuit. Un bărbat, şofer de TIR, îndrăgostit de o tânără care lucra la un restaurant din oraş, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de hărţuire, iar în final a fost găsit vinovat şi condamnat la 3.000 de lei amendă penală, transformată în 150 de zile închisoare, în caz de neachitare. 

În plus, a fost obligat să achite victimei 10.000 de lei daune morale, pentru starea de temere provocată şi i s-a interzis să se mai apropie de ea şi de domiciliul acesteia la o distanţă mai mică de 200 de metri.

Sentinţa pronunţată recent de Curtea de Apel Mureş este definitivă.

Şoferul de tir a fost reclamat la poliţie de femeia de care se îndrăgostise în luna decembrie 2018. Tânăra a sesizat poliţiştii că, din primăvara acelui an, un bărbat o urmăreşte nejustificat, pe stradă, la domiciliu şi la locul de muncă şi îi trimite foarte multe mesaje prin intermediul reţelelor de socializare şi pe telefonul personal, creându-i prin aceste acţiuni o puternică stare de teamă.

Iniţial, persoana vătămată a ignorat aceste mesaje, însă văzând că inculpatul cunoaşte multe detalii despre ea şi familia sa, i-a transmis să o lase în pace pentru că nu doreşte să corespondeze cu el.

Tânăra a precizat că în cursul lunii mai 2018 bărbatul a început să-i trimită aproape zilnic, la locul de muncă, buchete de flori în care îi punea scrisori. În aceeaşi perioadă, bărbatul mergea la restaurantul unde lucra femeia, parcând în apropiere şi urmărind-o permanent. În cursul lunii  iulie 2018, femeia s-a întâlnit cu bărbatul care s-a prezentat, spunându-i că el este cel care a contactat-o pe reţeaua de socializare şi care-i trimitea flori. Galant, bărbatul i-a propus tinerei să o conducă cu maşina sa de la locul de muncă până la domiciliu.

”Persoana vătămată susţine că a acceptat această propunere din cauza presiunii pe care inculpatul o punea asupra sa şi, timp de aproximativ două săptămâni, inculpatul a condus-o pe persoana vătămată, cu maşina sa, de la locul de muncă din oraşul Iernut, la domiciliu în oraşul Luduş. Acest lucru s-a întâmplat până la plecarea în cursă în străinătate a inculpatului, care este şofer de tir. Aceasta a mai declarat că, în cursul lunii august 2018, inculpatul a început să o caute din nou. Într-o seară, când persoana vătămată a urcat în maşina inculpatului, acesta a dus-o într-o pădure, în apropierea oraşului Iernut, unde i-a propus să întreţină relaţii intime, dar persoana vătămată a refuzat şi i-a cerut să o lase în pace, iar inculpatul i-a spus că nu îşi doreşte neapărat să întreţină relaţii intime şi că o iubeşte”, se menţionează în rechizitoriul procurorilor.

În perioada următoare, bărbatul a continuat să o urmărească la locul de muncă, acasă şi  pe drum, în staţia de autobuz, însă tânăra nu s-a mai întâlnit cu el şi, pentru că scăpa de urmăritor, l-a reclamat la Poliţie.

Femeia a declarat anchetatorilor că bărbatul nu a ameninţat-o în mod direct cu vreun act de violenţă, dar faptul că îi vedea maşina în apropierea locuinţei şi în apropierea locului de muncă i-a creat o stare de temere.

În urma administrării probelor, judecătorii au apreciat că faptele bărbatului se circumscriu în limitele infracţiunii de hărţuire, motiv pentru care au dispus condamnarea bărbatului şi obligarea acestuia la plata de daune morale pentru femeia cu care voia să aibă o relaţie cu orice preţ.

„Împrejurările şi modul de comitere a faptei, respectiv prin urmărirea zilnică şi transmiterea de mesaje, persoanei vătămate i s-a creat o stare de puternică temere afectându-i astfel grav libertatea, toate acestea pentru atingerea unui scop meschin atâta vreme cât motivaţiile inculpatului s-au lovit de opoziţia persoanei vătămate. În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei apreciem că aceasta a fost soluţionată legal şi temeinic, condiţiile răspunderii civile delictuale se întrunesc întrutotul, iar cuantumul daunelor morale acordate părţii civile este unul care vine să compenseze starea de puternică emoţie şi temere create de comportamentul inculpatului care nu a înţeles că un NU din partea unei femei înseamnă un refuz în a avea vreun fel de relaţie cu inculpatul”, au conchis judecătorii.

În faţa anchetatorilor, bărbatul şi-a asumat greşeala şi a solicitat să fie judecat prin procedura acordului de recunoaştere. Nu a fost de acord cu obligarea privind plata daunelor morale, pe care le-a considerat nejustificate. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările