Părerea mea e că oricine ar fi fost preşedinte şi indiferent ce partid s-ar fi aflat la guvernare (din orice colţ al lumii ar fi fost selecţionaţi ei şi puşi să conducă ţara) absolut nimeni nu ar fi reuşit o administrare coerentă a acestei situaţii de criză, fiindcă nu poţi controla ceva fără să ai cunoaşterea în detaliu şi pârghiile aferente stăpânirii acelui ceva.

luna trecuta · comentarii (5)

Toată lumea spune, scrie că Europa nu face nimic pentru a combate criza actuală, în timp ce tensiunile dintre unele state ne vor face să ne scufundăm într-o catastrofă economică. Ne-am obişnuit poate prea mult ca maşinăria europeană să funcţioneze ca şi cum n-ar fi nevoie de nici un efort, iar când apar dezbateri să le privim ca pe un blocaj iminent.

luna trecuta · comentarii (5)

Aproape 40% dintre tineri nu pot dormi noaptea, 41% se simt mai obosiţi, 23% plâng mai mult decât de obicei. Jumătate 50,5 % mănâncă mai mult decât de obicei, 17% s-au îngrăşat cu cel puţin 5 kg şi 25,3% consideră că şcoala este un dezastru cu privire la educaţia online.

luna trecuta · comentarii (10)

Poate fi un studiu de caz. Toate ţările, toţi oamenii politici se tem de criza economică ce vine după pandemie, doar ministrul nostru de Finanţe este optimist. Sub conducerea sa, economia României îşi va reveni rapid, în formă de „V”, şi ţara noastră nu va avea de suferit, cum vor paţi alte ţări care nu au un Florin Cîţu la conducerea finanţelor publice. Şi preşedintele Iohannis i-a cerut să reevalueze cheltuielile ţării. Nimic.

luna trecuta · comentarii (34)

„Pandemia şi răspunsul la aceasta au dezvăluit şi consolidat caracteristicile fundamentale ale geopoliticii de astăzi. Drept urmare, această criză promite să fie mai puţin un punct de cotitură decât o staţie de-a lungul drumului pe care lumea a călătorit în ultimele decenii” - Richard Haass, Council on Foreign Affairs.

luna trecuta · comentarii (12)

În mod paradoxal, în timp ce Alianţa Nord-Atlantică a avut forţa de a reacţiona gradual, cu un potenţial vizibil, la extinderea pandemiei, Uniunea Europeană a rămas iniţial blocată de atitudinile mai degrabă aristocratice ale Germaniei, Olandei, Austriei şi ale unor state nordice, fiind ulterior marcată de scuzele Ursulei Gertrud von der Leyen şi de ieşirea din adormire a celei considerată Mutter von Deutschland, încă puternica Angela Merkel.

luna trecuta · comentarii (5)

Denumirea completă a disciplinei este Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice. Cu mâna pe inimă, recunosc: mie, novice în materie, sintagma nu mi-a transmis deloc frumuseţea reală şi relevanţa autentică a domeniului, până la o salvă lungă de semnale intense (foarte bine venite şi bine primite, deopotrivă), de a privi şi a vedea. Am privit, şi am văzut. Am citit, şi am înţeles. Mulţumesc, domnule profesor Ştefan Radu Kovacs!

luna trecuta · comentarii (1)

Cartea „Ştii bine că vrei“, debutul scriitoarei americane Kristen Roupenian, este revelaţia literară a anului 2019 în SUA, autoarea primind un avans de 1,2 milioane de dolari pentru scrierea ei. A fost tradusă la Editura Litera şi este o lectură ideală în vremuri de carantină, atât pentru că ne arată cum se iubea (adică cu cruzime şi durere) înainte de pandemie, cât şi pentru că este literatură foarte bună.

luna trecuta · comentarii (1)

Pianistul Matei Varga s-a format la şcoala pianistică românească în anii 80-90, fiind stabilit în Statele Unite din anii 2000, bucurându-se de-a lungul timpului de aplauze din partea publicului de pretutindeni şi de cronici favorabile din partea unor critici de renume.

luna trecuta · comentarii (0)

”România a devenit prima ţară care a blocat exporturile de cereale în timpul pandemiei de coronavirus, o decizie dramatică ce ar putea spori temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel global” - Bloomberg, 10 aprilie 2020

luna trecuta · comentarii (7)

Preşedintele Donald Trump a anunţat ieri, 20 aprilie 2020, că va emite un nou ordin prezidenţial care va viza suspendarea temporară a emigrării în Statele Unite.  Preşedintele a argumentat că a luat această decizie pe fondul pandemiei Covid-19 şi a protejării locurilor de muncă pentru cetăţenii americani.

luna trecuta · comentarii (8)