Oliviere şi bijuterii mureşene căutate în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meseriile dispar, iar dovada că mereu sunt înlocuite cu altele sunt mureşenii cu iniţiativă. Artiştii talentaţi sunt un exemplu, iar unii dintre ei au dovedit că arta supravieţuieşte oricărei crize. Datorită internetului, un sticlar din judeţul Mureş a ajuns să facă oliviere pentru restaurantele de lux din Spania, pahare pentru Elveţia şi stilouri pentru Anglia, iar o artistă vinde bijuterii făcute manual în toată Europa.

      Alexandru Rotar a moştenit tainele sticlăriei de la bunicii lui. “Bunicii mei sunt din Făgăraş, acolo unde este leagănul glăjerilor, iar bunicii din partea mamei sunt din zona Gurghiului. Aşa am învăţat totul despre sticlă.Nu vorbesc de borcane si pahare, vorbesc de artă, de la pictură şi gravat până la sculptura sticlei. Deţin secrete furate de la cei care au s-au născut cu arta în sânge” a declarat meşterul Alexandru Rotar, care şi-a pus pe picioare propria afacere în anul 2003.
     În ultimii douăzeci de ani, lucrurile făcute manual au căzut în dizgraţie. Acum se vând din nou, pe internet. Căutate peste hotare, mii de obiecte au ajuns graţie site-urilor să reprezinte meseriaşul român peste tot în lume. De exemplu, spaniolii bogaţi servesc în restaurante de lux uleiul şi oţetul balsamic din olivierele făcute manual într-un atelier mic, din Târgu-Mureş. Tot de aici pleacă sticluţe de parfum, pahare, semne zodiacale sau table de şah în toată Europa. “Pentru că sunt atât de căutate, obiectele din sticlă au apărut pe site-urile spaniole. De exemplu cine intra pe Gallo Mercado are şansa să găsească artă românească, sticlă modelată manual” ne informează Alexandru Rotar. “În America merg lucruri de design ambiental, lucruri abstracte pe care le trimit cu poşta sau cu avionul, multe obiecte export în Canada. În Spania trimit camioane cu sute de oliviere sau diferite alte obiecte, le ia distribuitorul care are exclusivitate."

Olivierele căutate în Spania

      Spania a fost primul client. Olivierele sunt la mare căutare în toată Peninsula Iberică. Restaurante de lux le achiziţionează doar pentru faptul că sunt unicate. La o singură olivieră sticlarul munceşte cel puţin 20 de minute.
     Alexandru Rotar “Olivierele se folosesc în restaurante de lux. Acolo uleiul de măsline este eticheta şi oţetul balsamic. Sunt expuse în vase şi normal, ei  caută mereu metode să îşi atragă clienţii. Încearcă să ofere altceva decât o sticlă sau sălăriţă.”
     Acum artistul a spart piaţa cu stilouri! “Poţi să scrii cel puţin 15 minute cu un asemenea instrument. Am trimis în Germania, Anglia, Franţa , în Romînia le dau la 15-20 de lei bucata Sunt mulţi care caută unicate, cu soare, cu stele. Mulţi spun că scriu mai bine decât cele cu peniţă de aur. La noi le cumpără lumea pentru cadouri” , povesteşte meşterul.
    Dacă străinii caută oliviere, figurine sau table de şah, românii sunt mai cumpătaţi cînd vine vorba de artă. Ai noştri se dau în vânt după vaze sau figurine simbol. Obiectele la care lucrează între zece minute şi o oră costă  puţin, în schimb o tablă de şah, poate atinge chiar si 800 de euro.

Cristina Mureşan, cunoscută pentru bijuteriile unicat

      Un alt exemplu de talent este Cristina Mureşan, care a ştiut să profite la timp de facilităţile internetului.
 “În ziua de azi artistul nu mai poate vinde la tarabă, ai o bijuterie nouă , o postez , uite aici pot sa văd cine intră, cine vine în vizită, din care ţară . Văd că se caută bijuterii unicat, lucrate manual şi care se potrivesc la mai multe ţinute” povesteşte artista. “Internetul m-a ajutat să îmi fac cunoscute creaţiile peste tot. Am bijuterii in Italia, Franţa , Turcia Germania. Primesc sticle din Murano lucrez cu ele şi le trimit înapoi sub formă de bijuterii. Lucrez pentru doi artişti care apreciază îmbinarea între sticlă şi orferărie.” Europenii apreciază bijuteriile unicat, confecţionate manual.
      Dacă turcii sunt înnebuniţi după bijuteriile masive, cu onix sau perle, italienii se dau în vînt după coliere, inele sau brăţări din sticlă de Murano, obiecte din scoici sau perle. Francezii comandă seturi întregi din quartz mov. Iar preţurile diferă de la piesă la piesă. Cele mai scumpe sunt cele lucrate în filigran, la care artista munceşte zile întregi şi al căror preţ poate ajunge la 100 de lei„ Cele mai dragi colecţii sunt Culorile Toamnei, Cerul de Azur, Ochi Medieval şi ele sunt comandate de străini în general. Cel mai mult îmi place să ghicesc oamenii. Am comenzi pentru persoane pe care nu le văd niciodată. Trebuie doar să primesc o descriere a celui care va purta bijuteriile şi întotdeauna cofecţionez piese care le reprezintă personalitatea.” mărturiseşte artista.
       Cei doi artişti profita nu doar de internet, ci îşi expun produsele la târgurile de meşteşugari, care sunt căutate mai nou şi de către amatori străini.

citeşte şi:

Expoziţie inedită de pictură la parterul unui fost simbol al oraşului, lăsat acum în paragină


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite