Nota de plată primită de un copil român accidentat la ski în Austria şi luat cu elicopterul de pe pârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentul în urma căruia băiatul a fost luat cu elicopterul a avut loc în ianuarie 2019 FOTO Pixabay
Accidentul în urma căruia băiatul a fost luat cu elicopterul a avut loc în ianuarie 2019 FOTO Pixabay

Un băiat de 12 ani, care a suferit în 2019 un accident de ski, pe o pârtie din Austria, fiind nevoie de intervenţia unui elicopter al „SMURD”-ului austriac, este somat să achite peste 5.000 de euro.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sighişoara, Christophorus Flugrettungsverein, ONG care asigură servicii de ambulanţă aeriană în Austria, a dat în judecată, prin tatăl său, un băiat de 12 ani care a suferit un accident la ski, în Austria, şi a fost luat cu elicopterul de pe pârtie.

Accidentul a avut loc în ianuarie 2019, fiind nevoie de intervenţia unui elicopter medical. La patru zile de la intervenţie, a fost emisă şi factura: 4.536 de euro. Pentru că nu a plătit factura, ONG-ul austriac a început să calculeze penalităţile de întârziere, iar copilul a fost somat să achite factura emisă. Ulterior, susţin avocaţii angajaţi de asociaţia austriacă, „au fost efectuate încercări repetate din partea creditoarei de recuperare a creanţei, fără ca aceste încercări să aibă succes”.

Astfel, în martie 2021, Christophorus Flugrettungsverein l-a dat în judecată pe băiatul luat cu elicopterul după ce s-a accidentat la ski, cerându-le judecătorilor să îl oblige pe copil, prin tatăl său, să plătească 4.536 de euro reprezentând debitul principal, dobândă de 566 de euro şi 992 de euro cheltuieli de judecată. „Somaţia a fost primită de debitor la data de 04.02.2021, însă acesta nu a înţeles nici până la acest moment să-şi îndeplinească obligaţiile de plată, motiv pentru care formulăm prezenta cerere de chemare în judecată”, au mai arătat avocaţii ONG-ului austriac în instanţă.

Instanţa a respins cererea

Judecătoria Sighişoara a respins cererea asociaţiei austriece arătând că „pârâtul are 12 ani, iar potrivit art. 41 C.civ., minorul care a împlinit 14 ani are capacitate de exerciţiu restrânsă, rezultând că minorul cu vârsta de 12 ani este lipsit de capacitate de exerciţiu”.

„Persoana lipsită de capacitate de exerciţiu poate încheia singură actele anume prevăzute de lege, actele de conservare şi actele de dispoziţii de mică valoare cu caracter urgent şi care se execută la momentul încheierii lor, ori actul pe care reclamanta îşi întemeiază cererea este încheiat de minorul lipsit de capacitate de exerciţiu şi potrivit art. 44 al. 1 C.civ., este anulabil. 

Instanţa va respinge cererea reclamantei de obligarea minorului lipsit de capacitate de exerciţiu la plata sumelor rezultând din factura depusă, minorul nefiind persoană capabilă de a se obliga în mod valabil”, arată Judecătoria Sighişoara în sentinţă, care poate fi atacată cu apel.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Daune morale de 50.000 de euro pentru o biciclistă rănită de un şofer care i-a deschis uşa de la maşină în faţă

Motociclistă condamnată pentru omorârea unui pieton care traversa prin loc nepermis. Cum au motivat judecătorii decizia

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite