Nedumerirea solistului formaţiei Sarmalele Reci: „De ce au bucureştenii o problemă cu faptul că cei din Harghita şi Covasna îşi folosesc limba maternă?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andras Zoltan, membru al trupei rock Sarmalele Reci, le atrage atenţia bucureştenilor că renunţă la propria limbă maternă în favoarea englezei, însă fac caz atunci când cei din Harghita şi Covasna vorbesc limba maghiară.

Într-o postare pe Facebook, artistul dă şi câteva exemple de „englezisme”: 

„De exemplu, pe strada Mihai Eminescu din Bucureşti este o clădire care se numeşte Eminescu View. Ce poate suna mai snob, mai chicios şi mai grotesc? Nu sunt un fan Eminescu neapărat, deşi am citit cam 90% din ce a scris şi îmi şi place. Dar m-aş simţi mult mai bine într-un Bucureşti în care să scrie ”Vedere spre Eminescu” sau orice altă formulare - gândită şi asumată de echipa dezvoltatorului pentru cultura locală, pentru cetăţenii CAPITALEI României”, a scris artistul pe contul său de Facebook. 

Andras Zoltan a dat şi exemplul Primăriei Sectorului 3 care foloseşte un slogan „englezit”. 

„Un exemplu simplu, până la detaliu de gramatică – îmi cer scuze faţă de cei cărora nu le place, gramatica – dar iată exemplul: I ❤️S3 – aceasta este o propoziţie în limba engleză. Dacă ar fi vrut s-o exprime în română, ar fi formulat-o aşa: ❤️S3, dat fiind că în limba română subiectul este subînţeles – aşa am învăţat la şcoală şi aşa aud şi pe stradă. Şi este absolut clar că toată lumea ar citi Iubesc sectorul trei”, a mai scris artistul.

„Rândurile acestea nu sunt un manifest politic, ci unul cultural şi, mai ales, unul spiritual-umanist”, a explicat Zoltan.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite