Modele de viaţă uitate în educaţia copilului român contemporan: „Ţăranul care a stat drept în faţa unui boier, văduva care a crescut singură cinci copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialişti în „parenting“, domeniu care tratează metodele eficiente de creştere a copilului, vorbesc despre modelele pe care părinţii ar putea să le integreze în educaţia celor mici.

Modelele ne duc cu gândul la rădăcini. Specialiştii în parenting ne dau exemple chiar din familiile noastre şi se referă la modelele care ne sunt chiar străbunicii noştri. Este vorba despre onoare, despre responsabilitatea faţă de familie, despre cinstea faţă de prieteni, despre cum să luptăm pas cu pas pentru realizarea visurilor noastre. În “Podcastul de parenting”, cu Urania Cremene şi Adriana Titieni, aflăm cum putem să-i explicăm unui copil ce reprezintă valoarea în viaţă şi cum pot fi alese modelele în mod conştient.

“În ziua de azi ni se vând modele slabe”

“Modelele în viaţă pot fi chiar bunicii noştri, bunicii care au mutat munţii din loc, ţăranul care a stat drept în faţa unui boier, văduva care şi-a crescut singură şi demn cei cinci copii. În ziua de azi modelele nu pot fi alese din zona persoanelor publice. Ce ni se vinde reprezintă modele slabe. Părinţii ar trebui să închidă televizorul sau cel puţin canalele TV care prezintă ca exemple personaje precum Bianca Drăguşan, Monica Columbeanu”, comentează Urania Cremene şi Adriana Titieni, în “Podcastul de parenting”.

În ceea ce priveşte obţinerea diferitelor lucruri în viaţă, expertul în parenting, Urania Cremene, vorbeşte despre autodisciplină, autoreglare şi concentrarea pe efort. Azi vedem din păcate la televizor şi chiar şi în jurul nostru cum diferite persoane obţin peste noapte succese fără prea mult efort.

Mediocritatea poate fi depăşită prin muncă. Asta trebuie să îi predăm copilului nostru. Pas cu pas, se poate ajunge la rezultate extraordinare. Observăm că la un copil abia la vârsta de 3-4 ani putem vorbi despre autoreglare. Până atunci este condus de impuls. Părintele poate clădi autoreglarea. Trebuie să sădeşti răbdarea în copil, să amâni satisfacerea impulsului, să reuşeşti să-l concentrezi pe efort. De exemplu, la o lecţie de schi, copilul trebuie să ştie că nu va reuşi din prima, dar părintele îl poate încuraja că dacă va persevere va reuşi, dar până la a schia bine se poate lovi, se poate uda”, explică Urania Cremene, expert în parenting

În “Podcastul de parenting”, Urania Cremene vorbeşte despre alegerile mici din viaţa de zi cu zi. Chiar şi părinţii îşi pot alege cu grijă prietenii, cărţile bune, spectacolele de teatru, filmele bune şi astfel să dea ei echilibrul între valoare şi distracţie.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite