Joia Mare, tradiţii: cum să vopsiţi ouăle natural, fără chimicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joia Mare, tradiţii. Oua vopsite natural
Joia Mare, tradiţii. Oua vopsite natural

În Joia Mare, tradiţia spune că se vopsesc ouăle. În marile magazine găsiţi tot felul de vopseluri pentru a le colora, dar sănătos este să le vopsiţi natural. Există câteva modalităţi inedite. Gospodinele folosesc zemă de sfeclă roşie, foi de ceapă şi au secrete pe care le pun în aplicare an de an.

Dacă vreţi să mâncaţi ouă fără chimicale, atunci o simplă căutare pe internet vă poate aduce soluţii numai bune de pus în practică pentru vopsirea ouălor. De exemplu, cea mai folosită metodă este cea a foilor de ceapă. O mână de ceapă galbenă va colora ouăle în auriu, iar dacă vreţi să fie roşii, atunci folosiţi ceapa roşie.

Dacă vreţi ouă galbene, folosiţi turmeric

Două linguri de turmeric şi o mână de coajă de morcovi vă ajută să obţineţi culoarea galben pentru ouă. De asemenea, şofranul de India dă o culoare galbenă oualor de Paste, dar necesita mai mult timp pentru ca vopseaua sa prinda. Cateva varfuri de cutit de sofran puse intr-un borcan cu apa de la robinet, va colora instant ouăle.

Ouăle roz se obţin folosind sfecla roşie

In loc să fierbeţi ouale în sucul de sfeclă, le puteţi lăsa peste noapte în această zeamă. Atentie insa, fierbeti bine oaule înainte de a le scufunda în sucul de sfecla, pentru că acesta pătrunde în coajă şi vă puteţi trezi cu oul colorat şi pe interior.

Dacă vreţi ouă verzi aveţi mai multe variante

Cine doreşte să obţină în mod natural ouă verzi poate folosi zeama de urzici. Frunzele de urzică se fierb bine, iar ouăle se pun în apa fiartă deja.

Tot pentru obţinerea culorii verzi se poate folosi spanacul şi iarba. Există însă riscul de a obţine ouăle de culoare gri. Totuşi, dacă spanacul nu este proaspăt cules, atunci sunt şanse de a obţine ouă verzi.

Dacă vreţi ouă albastre folosiţi varza roşie

Varza rosie va colora ouale de Paste in albastru, desi culoarea vopselei in sine este purpurie. Aceasta vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru inchis, ouale trebuie lasate in vopsea peste noapte.

Afinele vă ajută să obţineţi ouă mov

Pentru a avea pe masa de Paşte ouă de culoare mov aveţi nevoie de o jumătate de pungă de afine, chiar şi congelate. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obtine mai multe pete de culoare. Adăugaţi patru căni cu apă şi le fierbeţi timp de 30 de minute.

O alta vopsea naturala perfecta pentru a vopsi ouale de Paste este sucul de grapefruit rosu. Ouale se fierb in suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a capata o culoare lavanda pastel.

Diluat sau folosit ca atare, vinul rosu poate fi extrem de eficient in obtinerea unor oua de culoare violet-inchis.

Pentru obţinerea unei culori uniforme este important ca ouăle să fie curăţate foarte bine înainte de a fi puse la fiert. Acestea se curăţă cu ajutorul unui burete astfel încât să nu existe impurităţi pe suprafaţa oului. Pentru ouă strălucitoare, după ce au fost vopsite şi scoase din apă, gospodinele obişnuiesc să le grece cu o bucată de slănină.

Pentru obţinerea modelelor pe ouă se folosesc frunze de diferite forme, în general frunze de trifoi, dar orice alte frunzuliţe găsite în grădină sau în faţa blocului sunt potrivite. Acestea se aplică pe ouă cu ajutorul unor dresuri de damă.

Tradiţia creştină leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre ipotezele care stă la originea acestei datini ar fi aceea conform căreia Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele Domnului.  Înroşirea ouălor de Paşti se face în Joia Mare, existând credinţa că ouăle fierte şi roşite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite