Istoria octogenarei bogate din Tg. Mureş pe care un proxenet a lăsat-o fără şapte apartamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Visit Târgu Mureş
FOTO: Visit Târgu Mureş

O bătrână de 84 de ani din Târgu Mureş a pierdut şapte apartamente pe care le deţinea în municipiul Târgu Mureş, după ce a fost escrocată de un individ care i-a câştigat încrederea şi i-a vândut locuinţele.

Un proxenet din Târgu Mureş a reuşit să păcălească o bătrânică bogată şi singură, profitând de vârsta sa înaintată şi de problemele medicale, lăsând-o fără şapte apartamente pe care femeia în vârstă de 84 de ani le deţinea în municipiu. 

După patru ani de anchetă şi procese, Judecătoria Târgu Mureş a dispus condamnarea bărbatului de 25 de ani la cinci ani şi patru luni închisoare pentru înşelăciune în formă continuată. În plus, instanţa l-a obligat să achite bătrânei escrocate daune materiale în cuantum de 500.000 euro (contravaloarea apartamentelor) şi 50.000 de euro daune morale. Decizia instanţei nu este definitivă, pe 26 octombrie la Curtea de Apel Târgu Mureş urmând a începe judecarea căii de atac formulat de bărbatul condamnat.

Cazul de la Târgu Mureş vine să arate cu câtă uşurinţă cad pradă escrocilor persoanele în vârstă, dar şi cum reuşesc samsarii imobiliari să acţioneze cu largul concurs al celor care ar trebui să vegheze la legalitatea documentelor: notarii.

Tânărul din Târgu Mureş avea doar 20 de ani când a reuşit să intre în graţiile bătrânei bogate, prezentându-se ca fiind un băiat orfan şi fără locuinţă. În realitate, individul era un proxenet care înlesnea practicarea prostituţiei unor minore. În 2017, a fost condamnat cu suspendare pentru proxenetism, fără ca bătrâna, care îl credea un biet orfan, să ştie de situaţia sa penală.

Femeia era proprietara a două corpuri de imobil din municipiul Târgu Mureş ce aveau în componenţa lor mai multe apartamente închiriate către diferite persoane. În cursul lunii aprilie 2015, l-a primit în chirie pe tânărul de 20 de ani, de care a devenit în timp foarte apropiată, în contextul în care ea nu avea copiii şi nici rude în Târgu Mureş.

A semnat la limită, fără să ştie ce semnează

După câteva luni, reuşind să câştige încrederea proprietarei, acesta i-a propus să o ajute pentru obţinerea unor fonduri europene în vederea renovării celor două imobile, punându-i în vedere că trebuie să semneze o procură specială în faţa notarului public, prin care el era împuternicit să efectueze orice tranzacţie referitoare la imobilele respective, fiindu-i atribuite drepturi depline.

Astfel, tânărul a convins-o pe proprietară să meargă la un birou notarial din Târgu Mureş, unde s-a încheiat o procură prin intermediul căreia l-a împuternicit pe aşa-zisul „orfan” să efectueze operaţiuni de administrare a imobilelor, dar şi să o reprezinte cu puteri depline, în scopul vânzării imobilelor indicate mai sus, la preţul şi condiţiile pe care el singur le va stabili. Pentru a fi credibil, escrocul a determinat mai multe persoane să o sune pe bătrână şi să îi spună, în mod fals, că dosarul pentru obţinerea fondurilor europene a fost preaprobat. Iar pentru a susţine proiectul, octogenara trebuia să contribuie şi ea cu o anumită sumă.

În faţa instanţei, bătrâna a afirmat că ea nu a dorit să vândă acele apartamente, ci a dorit să încheie doar nişte contracte de ipotecă pentru obţinerea fondurilor europene. Bătrâna a invocat că actele notariale nu i-au fost citite înainte de a le semna. Femeia avea o încredere oarbă în escrocul care îi scotea banii din conturi de îndată ce vindea apartamentele. De altfel, la scurt timp după ce a rămas fără cele şapte apartamente ea a invocat că „orfanul a fost pus să facă acele lucruri de către bogătaşi”.

Diagnosticată cu demenţă, bătrâna era uşor influenţabilă

”Dată fiind vârsta înaintată a persoanei vătămate şi gradul de handicap accentuat stabilit faţă de aceasta, aşa cum reiese din actele medico-legale depuse la dosar, persoana vătămată nu a avut reprezentarea în integralitate a consecinţelor juridice pe care actele astfel încheiate le-au produs în ceea ce priveşte patrimoniul său. Astfel, instanţa are în vedere aspectele declarate de către aceasta în sensul că, doar ulterior a realizat că a fost indusă în eroare cu privire la ”obţinerea de fonduri europene”, scopul inculpatului fiind doar acela de a intra în posesia bunurilor sale imobile ori de a beneficia de banii rezultaţi din vânzarea acestora, în cuantum substanţial, deşi tranzacţiile ulterioare vizau sume mici, sub valoarea pieţei”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Târgu-Mureş.

Pe parcursul procesului, s-a efectuat o expertiză medico-legală psihiatrică, în urma căreia s-a stabilit că femeia de 84 de ani suferă de demenţă senilă incipientă şi tulburări grave de vedere, fiind încadrată în grad de handicap accentuat.

Concluziile medico-legale au evidenţiat că „în ceea ce priveşte capacitatea psihică a persoanei vătămate de apreciere a consecinţelor social-juridice a actelor de dispoziţie încheiate în perioada 2015-2016 aceasta a fost diminuată, persoana vătămată fiind uşor sugestionabilă şi influenţabilă în contextul patologiei deteriorative psihiatrice şi a scăderii accentuate a vederii; în privinţa acuităţii vizuale, s-a apreciat că în perioada 2015-2016 persoana vătămată nu putea să ia la cunoştinţă informaţii scrise, în contextul diminuării accentuate a vederii”.

Escrocul avea o atitudine linguşitoare faţă de proprietară

Pe parcursul procesului, mai mulţi martori au fost audiaţi, inclusiv agenţi imobiliari pe care escrocul îi găsea prin intermediul anunţurilor de mică publicitate din ziare.

Unul dintre martori a relatat că bărbatul dorea să obţină bani foarte repede, că „prostea oamenii”, respectiv le propunea oferte în defavoarea lor şi îi cerea să joace teatru în faţa bătrânei. O altă martoră a relatat că tânărul de 20 de ani i-a prezentat-o pe octogenară ca fiind o persoană înstărită, de care trebuia să se folosească, dându-i de înţeles că încerca să „o lase fără nişte spaţii imobiliare”. Martora a declarat judecătorilor că a observat că inculpatul ”avea o atitudine linguşitoare faţă de persoana vătămată în sensul că o suna, o vizita, chiar mai dormea la ea, se îngrijea de aceasta, însă cu toate acestea, inculpatul făcea aceste lucruri doar pentru a profita de persoana vătămată”. 

În timpul anchetei, procurorii au instituit sechestre pe cele şapte apartamente vândute, însă instanţa de judecată a dispus ridicarea sechestrelor subliniind că bunurile nu sunt pe numele inculpatului, ci a unor proprietari ce le-au achiziţionat de bună credinţă, astfel că nu se pot fi aplicate nici dispoziţiile privind confiscarea extinsă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum şi-au făcut milă judecătorii de o tânără notar care şi-a instigat secretarele să autentifice zeci de acte notariale în fals

Jurnalul unui interlop maghiar închis pentru deţinere ilegală de arme: „N-am avut chef să slujesc o ţară care de mult ne-a fost luată de români“

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite