Hidroterapia şi beneficiile ei. Cui îi este recomandată utilizarea apei în scopuri terapeutice - explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băile Tuşnad FOTO: Ramona Găină
Băile Tuşnad FOTO: Ramona Găină

Apa este o sursă de viaţă, de energie, iar în unele cazuri este folosită pentru diferite tratamente. Este indicată persoanelor care suferă de oboseală cronică sau de stres, dar şi în diferite afecţiuni, precum cele musculare, articulare şi reumatismale. De asemenea copiii cu deficienţe precum Sindromul Down beneficiază în ţara noastră de hidroterapie.

Hidroterapia este indicată în principal în medicina de recuperare. Apa caldă sau rece, în contact cu corpul, generează o serie de reacţii. Hidroterapia stimulează sistemul imunitar, revigorează circulaţia sanguină, reduce sensibilitatea la durere şi relaxează foarte mult organismul, prin urmare este indicat şi persoanelor care au un ritm cotidian ridicat şi sunt supuşi stresului zilnic.

Cine e părintele hidroterapiei şi câte feluri de hidroterapie există

Fiind o metodă terapeutică ce utilizează apa, în diverse stări de agregare – lichidă, solidă şi gazoasă, hidroterapia este folosită în diverse afecţiuni. În hidroterapie, apa poate fi folosită atât apa dulce, cât şi apa sărată, minerală sau marină, pură sau în amestec cu alte arome medicinale. De asemenea în terapii apa este utilizată şi în combinaţie cu sare, iod, sulf, dar şi cu nămol.

Părintele hidroterapiei este Sebastian Kneipp, un călugar bavarez care a trăit în secolul 19. Kneipp considera că bolile pot fi vindecate prin eliminarea toxinelor din organism cu ajutorul apei.

Hidroterapia în Târgu-Mureş

La Centrul de Recuperare şi Îngrijire “Perseverenţa”, din cadrul Fundaţiei Alpha Transilvană, fac hidroterapie în fiecare săptămână peste 20 de copii.

Din anul 2003 aici există un bazin dedicate hidroterapiei. Hidroterapia este foarte benefică şi completează kinetoterapia. De exemplu persoanele care au deficienţe motorii, prin intermediul apei reuşesc să-şi depăşească aceste probleme. Greutatea corpului poate fi susţinută altfel în apă. Este mult mai uşor pentru copiii care vin aici pentru hidroterapie. Ajută pentru relaxarea musculară. Şedinţele de hidroterapie sunt recomandate în funcţie de diagnosticul şi gravitatea acestuia. La noi la centru se fac şedinţe de hidroterapie de trei ori pe săptămână” explică Vargancsik Iringo, directorul programului “Perseverenţa”

Copiii cu certificat de handicap beneficiază gratuit în Târgu-Mureş de hidroterapie

Valoarea unei inervenţii de acest fel nu ar fi tocmai accesibilă pentru persoanele cu deficienţe motorii şi cu diferite afecţiuni. La noi, persoanele care se prezintă cu un certificat care atestă gradul de handicap, beneficiază gratuit de servicii de hidroterapie. De exemplu hipoterapia este utilizată şi pentru persoanele care suferă de Sindromul Down, copiilor prematuri – până la vârsta de doi ani”, completează Vargancsik Iringo, directorul programului “Perseverenţa”

Hidroterapia, tehnici externe şi interne

În ceea ce priveşte tehnicile externe de utilizare a apei, hidroterapia poate fi folosită prin aplicarea unor comprese calde sau reci pentru stimularea organismului. De asemenea, hidroterapia se face şi prin intermediul băilor terapeutice.

Hidroterapia include: sauna, băile cu abur, băile pentru picioare precum şi aplicarea de comprese cu apa caldă şi rece. Printre cele mai întâlnite modalităţi de hidroterapie se numără băile de şezut, recomandate pentru tratarea hemoroizilor, sindromului premenstrual, cistita şi polipi. De asemenea, este recomandată hidroterapia cu apă caldă, baia turcească sau baia cu aburi.

Hidroterapie prin duş scoţian şi subacval

Duşul scoţain are un efect excitant asupra sistemului nervos, de tonifiere musculară, de activare a circulaţiei, părecum şi de creştere a metabolismului. Acesta este indicat în obezitate, hipotiroidism, dar şi pentru tulburări de reglare a circulaţiei superficiale. Duşul subacval este indicat în deficite motorii de diferite cauze, atrofii musculare, dar şi pentru afecţiuni posttraumatice, obezitate, hipotiroidism

Sauna şi efectele ei terapeutice

În timp ce căldura din sauna influenţează organismul şi-l ajută să elimine toxinele, aburul are un efect terapeutic pentru sistemul respirator. Persoanele care obişnuiesc să meargă la saună sunt mai puţin predispuse la infecţii respiratorii şi la boli inflamatorii. Sauna reprezintă un excelent mod de îmbunătăţire a stării de spirit. Căldura creşte ritmul cardiac şi dilată vasele de sânge, îmbunătăţind astfel circulaţia sangvină. Prin urmare, muşchii se relaxează, stare ce atrage după sine eliminarea tensiunii nervoase. De aceea, sauna este considerată una dintre cele mai bune metode de combatere a stresului şi a anxietăţii.

Hidroterapia se mai poate face şi prin intermediul împachetărilor, a cataplasmelor fierbinţi sau a ciorapilor umezi. Împachetările  sunt folosite în cazul răcelilor, bronşitei, afecţiuni ale pielii, infecţii şi dureri musculare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite