Harghita: Jandarmii, chemaţi să îndepărteze urşi de la uşa unui bloc, dintr-un parc şi dintr-o curte

Harghita: Jandarmii, chemaţi să îndepărteze urşi de la uşa unui bloc, dintr-un parc şi dintr-o curte

urs în parc foto: jandarmeria Harghita

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi să intervină, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru îndepărtarea unor urşi de la uşa unui bloc, dintr-un parc şi dintr-o curte. În luna septembrie, jandarmii din Harghita au primit 83 de apeluri pentru îndepărtarea urşilor.

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Harghita, de vineri şi până luni au fost primite cinci apeluri prin intermediul112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în localităţile Bălan, Tărceşti şi Odorheiu Secuiesc. Trei dintre apeluri au fost primite din oraşul Bălan.
 
"Primul apel a fost făcut pe 1 octombrie, la ora 23:47, o doamnă semnalând prezenţa unui urs la uşa unui bloc din oraşul Bălan. Echipajul de jandarmerie, trimis imediat pentru a interveni, a alungat ursul înspre pădure, în afara zonelor locuite. Tot din Bălan, un domn ne-a semnalat prezenţa unui urs, sâmbătă 2 octombrie, la ora 01:20, aceeaşi echipă de intervenţie, ca şi în primul caz, alungând animalul sălbatic în afara zonelor locuite”, a transmis Jandarmeria Harghita. 
 
Sursa citată a precizat că ultimul apel din oraşul Bălan a fost primit duminică, ora 00:38, de data aceasta un bărbat semnalând prezenţa unei ursoaice cu trei pui în apropierea stadionului din localitate. 
 
"La faţa locului a fost trimisă iniţial o patrulă de ordine publică formată din poliţişti, în scurt timp ajungând la faţa locului şi un echipaj de jandarmerie. Deşi ursoaica nu mai era prezentă la faţa locului, bărbatul a sunat de mai multe ori la 112. Acesta a fost avertizat că foloseşte abuziv SNUAU şi riscă o amendă în cazul în care nu încetează. Ursoaica nu a fost de găsit în zona unde a fost semnalată şi nici în apropiere”, a arătat Jandarmeria.
 
Din satul Tărceşti, comuna Şimoneşti a fost primit un apel, sâmbătă, la ora 20:19, o femeie semnalând prezenţa unui urs în curtea casei sale. La faţa locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie, care nu a mai găsit ursul acolo, acesta plecând singur, după ce a muşcat câinele femeii.
 
Ultimul apel al acestui sfârşit de săptămână a fost făcut din municipiul Odorheiu Secuiesc, un bărbat semnalând prezenţa unui urs într-un parc din localitate. La faţa locului a fost trimis un echipaj de poliţie, dar acesta nu a observat prezenţa vreunui urs în parc sau pe străzile din apropiere.
 
În luna septembrie, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost primite 83 de apeluri, iar săptămâna trecută 11 apeluri prin care era solicitată intervenţia jandarmilor pentru îndepărtarea urşilor.
 
De la începutul anului au fost înregistrate, la Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, 445 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.
 
Citeşte şi: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările