Premieră naţională: Medicii din Mureş au operat pe cord o gravidă la scurt timp după ce a născut prin cezariană. Şansele ca mama şi fătul să moară erau de 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 28 de ani şi băieţelul ei de câteva zile au fost salvaţi de o echipă multidisciplinară de specialişti de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Tânăra a suferit, săptămâna trecută, o intervenţie în premieră naţională, efectuată la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii condusă de conf. dr. Horaţiu Suciu.

Gravida se afla în a 36-a săptămână de sarcină când a fost adusă de SMURD şi internată de urgenţă din cauza că inima ei nu funcţiona cum trebuie - insuficienţă ventriculară stângă în stadiu avansat şi mai multe infecţii care decurg din această afecţiune.

„Marea provocare a acestor cazuri o reprezintă decizia, pentru că prioritar era vorba de a salva ambele vieţi, atât a mamei cât şi a copilului. S-a decis ca intervenţia să se facă de urgenţă, operaţia de cezariană şi, având în vedere că urma imediat o operaţie pe cord deschis s-a decis să se facă şi o intervenţie de histerectomie, după care imediat a avut loc intervenţia chirugicală pe cord deschis de înlocuire a valvei şi plastie a valvei aorte ascendente pentru mamă, fiind într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă.

Din fericire, ambele operaţii s-au încheiat cu bine, iar acum la şapte zile putem fi bucuroşi că atât mama cât şi copilul sunt cu o evoluţie bună”, a declarat conf. dr. Horaţiu Suciu, citat de publicaţia „Zi de Zi.Mureş“.

Imediat după cezariană a fost necesară histerectomia, îndepărtarea uterului. “Având în vedere că urma să aibă loc intervenţia complexă pe cord, care necesita anticoagulante în doze mari, ne puteam aştepta la o hemoragie mare după naştere şi o intervenţie la un asemenea caz ar fi fost cu mortalitate peste 90%”, a explicat prof.dr. Szabo Bela.

Copilul s-a născut cu o greutate de 2,320 kg şi este sănătos, starea sa fiind stabilă.  Întreaga intervenţie a durat circa patru ore.
Pacienta a părăsit în ziua a cincea după operaţie Terapia Intensivă şi recuperarea decurge în condiţii normale.

Conf. dr. Horaţiu Suciu a precizat că nu sunt numeroase cazuri similare raportate în literatura de specialitate.

Şansa de supravieţuire în astfel de cazuri este de 30% pentru supravieţuirea celor doi, 50% pentru supravieţuirea unuia dintre cei doi şi 50% probabilitate pentru decesul ambilor pacienţi.
 

Vă recomandăm şi:

Mesajul unui medic clujean către colegii de breaslă: „Nu mai trimiteţi atât de uşor pacienţi cu cancer la cap sau la gât la chimioterapie!“

Medicul care a învins moartea: cum a fost salvată viaţa băieţelului rămas cu jumătate de faţă

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite