Ghidul îngrijirii bradului de Crăciun: cum îl facem să nu-şi piardă acele săptămâni întregi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirosul de brad şi verdeaţa lui ne fac în fiecare an să alergăm după bradul cel mai bogat, cel mai frumos şi cel mai înalt. În România, la fel ca şi în afara ţării, comercializarea brazilor a devenit o adevărată afacere. Puţini ştiu că bradul în această perioadă e într-un repaus vegetativ, aşa că oricât l-am uda, prea mult nu-l putem ajuta, pentru a fi replantat.

În primul rând bradul ales de sărbători trebuie să se încadreze perfect în locuinţa noastră. Astfel, pentru început avem nevoie să ştim exact cât de înalt va fi. 

Totodată e bine să alegem un brad, a cărui ace să nu se scuture foarte repede. De semenea, pentru a evita scuturarea bradului e bine să nu-l instalăm lângă o sursă de căldură, să nu îl atingem de fiecare dată când trecem pe lângă el şi să îl punem pe un suport stabil.

Câte feluri de brad există la comercializare

image

Cel mai comercializat şi totodată cel mai căutat brad de Crăciun este bradul alb. Lumea îl ştie drept brad argintiu, dar specialiştii ne spun că nu este aşa.

De fapt, la comercializare cel mai des întâlnit este bradul obişnuit, bradul alb sau „abies alba”. Îl recunoaştem pentru că are acele puţin mai late, cu două dungi albe pe spate, iar acele lui nu înţeapă. Molidul în schimb are acele mai scurte, romboidale şi puţin mai roşcate”, spune Adrian Pîrlea , purtător de cuvânt, Direcţia Silvică Mureş

image

Foarte căutaţi sunt în ultimii ani şi brazii aduşi din afara ţării. E vorba de brazii deşi şi nu foarte înalţi. Un astfel de exemplu este bradul „Abies Nordmanniana”, adus din zona Munţilor Caucaz. Coroana acestui brad are forma piramidală, densă, iar crengile sunt dese şi regulare, pornind încă de la bază. Acele sunt dispuse de jur-împrejurul crengii, au vârful rotunjit, sunt de culoare verde-închis, lucioase pe faţa dorsală, iar pe faţa ventrala prezinta două dungi alb-albăstruie. La uscare acele îşi păstrează culoarea şi nu cad. Aceşti brazi sunt mai scumpi, iar preţul lor porneşte de la 75-80 d elei şi poate ajunge şi la 200-300 de lei.

Cum îngriim bradul

Marile magazine, internetul şi comercianţii ne spun că brazii pot fi udaţi, li se poate adăuga la rădăcină glicerină, aspirină, zahăr şi alte produse, menite să-l ajute să treacă peste perioada de Sărbători, pentru ca apoi să fie replantat în siguranţă în grădină sau oriunde altundeva. Silvicultorii ne spun că de fapt bradul este oricum în aceatsă perioadă de iarnă în repaus vegetativ, aşa că nu-şi va trage singur apă.

Se ştie că pe timpul iernii brazii sunt în repaus vegetativ, prin urmare nu sunt activi acum. Ba mai mult, ei ajung la vânzare după câteva săptămâni de la recoltare, dat fiind faptul că e nevoie de multe documente până să fie scoşi în pieţe, magazine spre comercializare. Iar când îi ducem acasă, ei deja sunt uşor deshidrataţi. E bine de ştiut că bradul ar trebui instalat într-o încăpere cu temperatură cât mai scăzută, deci nu la 20 de grade Celsius. Putem să le stropim, să le hidratăm cu puţină apă acele. Putem apela la un dispozitiv gen „spray” sau „flit” şi altfel îl ajutăm puţin, să nu se evapore cu totul apa din el. De obicei nu prea avem cum să-l replantăm şi el să trăiască şi asta pentru că, exact cum v-am spus mai sus, bradul este în repaus vegetativ iarna”, completează Adrian Pîrlea , purtător de cuvânt, Direcţia Silvică Mureş

Anul acesta, Direcţia Silvică Mureş pune la dispoziţia populaţiei între 600-700 de brazi. Aceştia vor putea fi achiziţionaţi începând de luni 14 decembrie, de la fosta Staţiune Cercetări pentru Animale de Blană sau Vulpi cum era cunoscută, spre Livezeni, strada Între Movile, nr. 1. Preţurile la brazi variază între 20 şi 35 de lei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite