FOTO Călătorie fotografică în staţiunea Sovata de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sovata atrăgea şi pe-atunci foarte mulţi turişti  FOTO drumliber.ro
Sovata atrăgea şi pe-atunci foarte mulţi turişti  FOTO drumliber.ro

Sovata, una dintre cele mai atrăgătoare staţiuni balneare din România, atrage anual turişti din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, datorită peisajelor fabuloase, a lacurilor cu apă sărată şi a pârtiei de schi Aluniş. Vă prezentăm o serie de fotografii cu minunata Sovata a secolului trecut.

Staţiune cu sezon permanent, Sovata a fost menţionată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine staţiune balneară. 

Renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu ape clorurate şi sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râuleţe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menţine la suprafată, acţionând ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (care are 18,4 metri adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20 grade Celsius la suprafaţă, 30-40 grade la adâncimea de un metru şi 40-60 de grade Celsius la adâncimea de 1,5 metri.

Pe site-ul drumliber.ro au fost postate o serie de fotografii vechi care înfăţişează aspecte din „viaţa” staţiunii mureşene la începutul secolului XX. Poate fi admirat Lacul Ursu, la fel de misterios şi atractiv, totodată, pentru turişti, ca şi astăzi. Nu lipseau nici atunci vilele dotate cu terenuri de tenis, construite de bogaţii vremii, care-şi permiteau case de vacanţă în pe atunci luxoasa localitate.

Staţiunea este indicată pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienţă ovariană, cervicită cronică, metrosalpingită cronică, sterilitate) dar şi pentru afectiuni degenerative, inflamatorii şi reumatismale (spondiloză cervicală, dorsală şi lombară, artroză, poliartroză, dureri articulare, tendinite, tendimiozită, poliartrită scapulohumerală), stări posttraumatismale (dupa operaţii vindecate la articulaţii, muşchi, oase, dupa luxaţii şi entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze uşoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburări endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoză).

În plus, Sovata beneficiază de dotări pentru băi calde, în cadă sau bazin, cu apă minerală sărată prelevată din lacuri, pentru tratamente ginecologice şi împachetări cu namol cald. Există bazine pentru kinetoterapie, instalaţii pentru electroterapie şi hidroterapie, saune, săli de gimnastică medicală, plaje artificiale amenajate pe malul Lacului Ursu şi Lacului Aluniş, iar condiţiile de cazare sunt foarte bune, cu hoteluri precum ”Danubius”, "Sovata", "Brădet", "Aluniş", "Făget", "Căprioara", unele având de bază de tratament proprie.

Până la începutul lunii iulie, turiştii care vizitează staţiunea au parte de reduceri de până la 30% din tariful normal de cazare, mai ales că până atunci ne vom afla în afara sezonului estival. În aceste condiţii, mii de turişti îşi petrec weekendurile la Sovata, profitând de preţurile mici şi condiţiile foarte bune de recreere.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite