FOTO Un urs din Harghita a furat o sticlă de afinată şi a golit-o. „Apoi s-a dus în pădure şi a adormit sub primul molid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sticla de afinată a fost găsită ulterior de proprietar aproape goală FOTO Primăria Suseni
Sticla de afinată a fost găsită ulterior de proprietar aproape goală FOTO Primăria Suseni

În ultimele patru nopţi, un urs a intrat în şase case de vacanţă din zona satului Liban, judeţul Harghita, a mâncat ce a găsit într-o cămară, a băut o sticlă de afinată şi s-a culcat sub cel mai apropiat molid.

Imagini cu pagubele create de urs

Benke Iosif, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Zetelaka Es Tarsai“, una dintre asociaţiile de profil din judeţul Harghita, a declarat, pentru „Adevărul“, că un urs a intrat în ultimele patru nopţi în şase case de vacanţe din zona satului Liban, comuna harghiteană Suseni.

Potrivit acestuia, este vorba de un urs ieşit din hibernare, mijlociu ca mărime, nu adult. „A produs pagube la uşi, a spart ceva geamuri. A intrat într-o cămară, a mâncat ce a găsit acolo. Şi ceva de umor: a băut afinată şi apoi s-a dus la pădure şi a adormit sub primul molid“, povesteşte Benke Iosif.

El ştie că oamenii din comună au depus plângeri încă din toamnă şi s-a cerut derogare la Ministerul Mediului pentru recoltarea ursului, adică împuşcarea lui. Benke susţine că reprezentanţii APM au aprobat solicitarea, dar nu se poate face nimic până când ministerul nu dă undă verde.


Locul din care ursul a luat sticla de afinată FOTO: Primăria comunei Suseni

image

Nu ăsta e ţelul nostru, să împuşcăm animalele. Acest urs se încadrează în tiparul ursului problemă. Ministerul are o lista cu 140 de urşi-problemă, cazuri bine justificate care pot fi recoltate. (...) Noi ţinem cu specia urs şi dacă intervenim e doar pentru că sunt probleme. Suntem de bună credinţă. Nu suntem vânători, ci suntem gospodari ai vânatului, a afimat Benke Iosif, preşediontele AJVPS Zetelaka Es Tarsai.


O gospodărie în care a intrat ursul. Sângele de pe zăpadă e al ursului care s-a rănit după ce a spart un geam FOTO: Primăria comunei Suseni

image

Acesta crede că ursul ce a intrat în cele şase case de vacanţă e acelaşi cu cel care a intrat şi anul trecut în mai multe case. Oamenii au montat camere de luat vederi. După toate descrierile, acest urs ar putea fi cel de anul trecut care a intrat în case, adaugă Benke.

Nu au fost localnici sau turişti răniţi, nici acum, nici anul trecut, dar – subliniază Benke - „e o traumă – vine ursul, sparge geamul, omul doarme la mansardă şi jos ursul cotrobăie în cămară“.

El mai povesteşte că au fost cazuri când „ursul împingea geamul pe dinafară şi turistul împingea geamul pe dinăuntru“.

pagubele create de urs in harghita foto comuna suseni

Urmă de urs în zăpadă. Imagine de acum două zile   FOTO: Primăria comunei Suseni

Primarul a stat de şase în Liban

Egyed József, primar al comunei Suseni din judeţul Harghita, spuen că anul acesta, ursul a intrat în 17 case, iar anul trecut – în 100 de case din zona satului Liban. În acest sat sunt câteva sute de case. Edilul spune că, iniţial, când a auzit că ursul ar fi intrat în cămară a crezut că e vorba de un infractor. Aşa s-a dus la pândă, într-o seară, într-o casă unde ursul fusese deja de vreo patru ori, iar noaptea pe la 2.00 s-a trezit cu ursul că vroia să intre în casă.

Acesta crede că ursul acesta care a spart acum casele de vacanţă ar fi acelaşi cu cel de anul trecut. Egyed József e de părere că acest animal nu a ajuns încă la maturitate judecând după mărimea labei ursului.

Primarul a mai declarat că a trimis, încă de anul trecut, plângeri la Ministerul Mediului ca să primească ajutor în legătură cu acest urs, dar nu au primit niciun răspuns. 

Adresa trimisă de primar Ministerului Mediului pe 23 martie, anul acesta

SKMBT_28318032310320 by Florina Pop on Scribd

Speră într-o soluţie pentru ca sătenii să nu se apuce să-şi facă singuri dreptate. Unii dintre ei şi-au instalat gard electric.

pagubele create de urs in harghita foto comuna suseni

Pagube făcute de urs  FOTO: Primăria comunei Suseni

Cazuri similare

Anul trecut, un urs ce a atacat doi oamnei la Făgăraş, judeţul Braşov, a fost căutat mai bine de o săptămână de vânători. În căutările lor s-au întâlnit cu o ursoiacă cu pui. Un alt exemplar a fost semnalat la poarta mănăstirii din Berivoi, se plimba prin livadă şi încerca să ajungă la pere.


Mai puteţi citi:

Urşii dau târcoale la Tuşnad şi Sfânta Ana

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite