FOTO Trei supravieţuitoare ale Holocaustului, decorate cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etelca Tusa, fiica Martei Marmor şi Elizabeta Asztalos (de la stânga la dreapta) FOTO: Ana Gajdo
Etelca Tusa, fiica Martei Marmor şi Elizabeta Asztalos (de la stânga la dreapta) FOTO: Ana Gajdo

Elizabeta Asztalos, Marta Marmor şi Etelca Tusa sunt trei supravieţuitoare ale Holocaustului,  decorate astăzi  la Târgu Mureş cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler prin decret al Preşedintelui României, Klaus-Werner Iohannis. Tinere fiind au trăit în „fabrica morţii”, la Auschwitz –Birkenau, au supravieţuit şi s-au întors acasă.

Astăzi în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureş a avut loc ceremonia decorării celor trei supravieţuitoare ale Holocaustului, care trăiesc acum în judeţul Mureş. Prin Decretul nr. 64/2015 al Preşedintelui României, Klaus-Werner Iohannis, Elizabeta Asztalos, Marta Marmor şi Etelca au primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
Klaus Iohannis a acordat acest Ordin unui număr de 7 supravieţuitori ai Holocaustului, la împlinirea a 70 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagarul de exterminare.Pe 27 ianuarie 1945, evreii erau eliberaţi din lagărele de concentrare naziste Auschwitz-Birkenau din Polonia, de trupele sovietice.

Evreii din Mureş, în 1944

Coautorul cărţii „370 de zile de teroare”, dedicate victimelor Holocaustului din Mureş, Radu Bălaş, publicată în urmă cu 12 ani, spune că în anul 1944 în Târgu Mureş, pe atunci parte a Ungariei, trăiau aproximativ 8.600 de evrei din care cea mai mare parte au fost deportaţi, în numai 6 săptămâni, la Auschwitz.
„În 3 mai 1944 a început ghetoizarea, toţii evreii din Târgu Mureş au fost duşi la fabrica de cărămidă, unde se află acum Universitatea Dimitrie Cantemir. Au stat acolo circa 2-3 săptămâni de unde au fost duşi cu garniturile de tren la Auschwitz-Birkenau”, a povestit Radu Bălaş.

„Trebuie să vă spun că toţi evreii din Târgu Mureş, toţi evreii din judeţul Mureş, au ajuns la Auschwitz-Birkenau pentru că acolo era locul de triere al evreilor. Şi cei mai mulţi s-au întâlnit faţă în faţă, din mărturisirile lor cu celebrul doctor Mengele care spunea: stânga-viaţă, dreapta-moarte”, mai spune autorul cărţii.

 Radu Bălaş mai spune că „ne se ştiu exact cifrele exacte (...) am ajuns la concluzia că din 10.900 de evrei cât număra judeţul Mureş au fost deportaţi circa 9.400”.
 

„În momentul în care am ţinut să instalăm statuia Holocaustului la Târgu Mureş, cred că suntem singurii din ţară, am demonstrat că nu băgăm gunoiul sub preş”, a menţionat primarul oraşului, Dorin Florea


Tusa Etelca – A 9451. Cum ajungi dintr-un om, un număr

Doctorul Etelca Tusa are 89 de ani împliniţi. „Am fost la Auschwitz. De când am sosit şi era scris  pe firmament că "Arbeit macht frei" (Munca eliberează). Am sosit acolo în iunie 1944 şi am stat până în anul următor în 1945, în ianuarie 12, 15 cam aşa, atunci au început să elibereze lagărul şi ne-au adunat şi ne-au pus pe drumuri”, povesteşte supravieţuitoarea.
 Este născută în Dej, unde s-a născut şi de unde a fost depoartată împreună cu toată familia. Mult mai târziu s-a stabilit la Târgu Mureş, după revenirea în ţară.

Mama a muri la naşterea ei, tatăl şi-a luat o a treia soţie pentru a avea grijă de ea. A mai avut o soră cu care a împărţit zilele şi nopţile de la Auschwitz, care a decedat în 2009. În ciuda vârstei înaintate doamna Etelca are povesteşte ce s-a întâmplat ca şi cum ar fi fost ieri.

„Norocul meu a fost că mereu am stat cu soră-mea. De fapt, când s-a făcut alegerea pentru diferite munci, a fost un noroc: am ajuns într-o fabrică de muniţie, care era totuşi mai bine decât să stai afară să faci aşa o muncă, ştiu eu, căratul (...)Şi ea (sora-n.r.) a fost selecţionată ca să meargă acolo, dar pe mine m-au dat afară că eram aşa mai firavă şi mai nu ştiu cum...mai vai de mine! După ce m-au alungat de acolo, (...) iar m-am dus acolo şi aşa am mers mereu înapoi”.

Mures

În ianuarie 1945 au fost duşi de la Auschwitz. Nu i-a fost uşor şă revină în România. Doar plecase din Ungaria! „Asta a fost şi mai greu că noi am fost eliberaţi de ruşi. Şi noi eram fete tinere. Şi ne-a fost frică să pornim de capul nostru fiindcă cele mai multe fete au luat trenul şi cine cum a putut s-a întors acasă”, povesteşte Etelca Tusa.

13 membri ai familiei sale nu s-au mai întors

Etelca Tusa povesteşte cum a ajuns cu greu la Bucureşti, înainte de a fi lăsată să vină acasă. „Şi atunci am aşteptat până în noiembrie când ei (ruşii-n.r.) au făcut un transport mare cu nemţi care au fost prizonieri sau nu ştiu cum erau şi au lăsat un vagon unde noi şi ne-am aşezat şi ne-au dus până la Bucureşti. Şi acolo ne-au predat autorităţilor şi am stat acolo la diferite familii vreo 2-3 zile până când ne-au făcut formele şi ne-au dat drumul acasă....”, mai spune ea.

Fiica Martei Marmor a primit decoraţia pentru a o duce mamei sale

„Atâta vă pot spune, că sunt fiica unor supravieţuitori fiindcă şi tatăl meu a fost deportat, şi şi-a pierdut părinţii, şi sora. Şi mama şi-a pierdut mama...Dar, astăzi, aici, eu m-am gândit că, în general, se ştie ce s-a întâmplat şi că asemenea evenimente se adresează nu atât trecutului care nu mai poate fi schimbat, ci prezentului şi viitorului pentru că, dacă ne gândim la ce s-a întâmplat, ne dăm seama cât de uşor pot fi manipulaţi oamenii, până unde duc prejudecăţile şi ura şi după părerea mea acesta este mesajul”, povesteşte fiica Martei Marmor.



„Mama mea era elevă de liceu când a fost deportată, şi s-a întors, şi şi-a terminat studiile, şi a făcut facultate, şi s-a căsătorit şi eu sunt rezultatul”, mai spune femeia.

Mures
 „Este o modestă recunoaştere a suferinţelor îndurate de evreii din Transilvania de Nord, victime ale unor politici rasiale, antisemite, discriminatorii şi criminale”, a spus prefectul judeţului Mureş, cel care le-a înmânat Ordinul.


 "Soluţia finală a problemei evreieşti" adoptată de Adolf Hitler a însemnat uciderea a şase milioane de evrei, conform istoricilor.

 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite