Efectele de mediu după explozia de la Azomureş. Avertismentul unui cercetător: „Toţi poluanţii rezultaţi au rămas la sol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/ClujLive
FOTO Facebook/ClujLive

Pompierii şi reprezentanţii de la Protecţia Mediului spun că nu există niciun pericol după explozia de la platforma Azomureş. În schimb, profesorul Silviu Gurlui avertizează că au fost condiţii meteo favorabile şi că toţi compuşii chimici rezultaţi se pot afla în sol. El recomandă să se facă măsurători pe o suprafaţă de 30 de km de la focar spre vest.

Cauza incidentului a fost fisurarea unei conducte prin care se transporta gaz de sinteză la presiune foarte mare. Zona afectată a fost izolată, iar instalaţia de Amoniac 3, a fost oprită.

„Cu datele pe care le am, la ora 1, la Târgu Mureş se pare că a fost şi o inversiune termică, ceea ce face ca toţi poluanţii de la sol să rămână la sol. Apoi, vântul a bătut uşor spre vest, aşa că au fost condiţii favorabile ca ce a rezultat acolo să rămână în vecinătatea solului.

Dacă au fost scurgeri de amoniac sau altceva, deocamdată nu sunt măsurători directe, aceşti compuşi se pot combina cu vaporii de apă, pentru că a fost umiditate foarte mare la sol, de peste 80%, iar produşii de reacţie pot fi nocivi", a explicat la Digi24 Silviu Gurlui, cercetător şi profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi.

Potrivit acestuia, Garda de Mediu ar trebui să facă măsurători pe o arie de 30 de km de la focar spre vest pentru a se vedea în timp real dacă există probleme şi a informa populaţia dacă este cazul.

„Consider că trebuie atenţie şi instituţiile statului să facă măsurători minuţioase, ca să avertizeze populaţia în cazul depăşirii anumitor compuşi chimici.

Totodată, oamenii să ia măsuri de igienă mai drastice", spune profesorul Silviu Gurlui.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite