Dovleacul, o minune a toamnei. În ce boli este recomandat şi ce reţete delicioase puteţi prepara în cel mai scurt timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dovleacul menţine vederea bună, are puţine calorii, scade riscul de cancer, reglează glicemia şi susţine sănătatea inimii. Acestea sunt doar câteva din beneficiile sale, iar dacă ştiţi cum să-l gătiţi puteţi prepara reţete delicioase. Adevărul.ro vă dă câteva idei.

Poate nu ştiaţi, dar dovleacul conţine betacaroten, potasiu şi sodiu. Acesta are puţine calorii şi contribuie la protecţia organismului împotriva bolilor de inimă, a cancerului şi împotriva bolilor mentale. Atenţie, încercaţi să-l consumaţi fără adaos de zahăr, copt şi în reţete care nu vă pot afecta sănătatea. Dovleacul este bogat în fier, conţine antioxidanţi, iar consumul lui are efecte antiinflamatorii.

Dovleacul protejează inima şi creierul

Pentru că este bogat în vitamine din complexul B, dar şi în carbohidraţi cu absorbţie lentă şi acizi graşi omega, dovleacul este un excelent aliment pentru sănătatea creierului şi a sistemului nervos. Dovleacul este indicat persoanelor cu tulburări nervoase, de memorie, insomnie sau chiar afecţiuni ale nervilor periferici.

Beneficiile uleiului de dovleac, ale pulpei şi ale seminţelor

Seminţele de dovleac au puterea de a elimina viermii intestinali. Planta conţine un aminoacid care ucide paraziţii intestinali precum teniile. Pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc, are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative.

Uleiulul de seminţe de dovleac este folosit pentru a vindeca arsurile, pielea crăpată şi anumite răni. Pasta din planta aceasta poate fi utilizată ca o cataplasmă pentru arsuri.

Consumul de dovleac contribuie şi la sănătatea plămânilor, a prostatei, protejează vederea pentru că are un conţinut bogat de betacaroten, protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar. Dovleacum plăcintar poate fi preparat sub diferite forme. Fie faceţi o supă cremă cu ghimbir, fie îl coaceţi pur şi simplu la cuptor cu scorţişoară, faceţi prăjituri sau sunteţi inventivi să îl folosiţi la alte reţete, gustul lui este delicios.

Supă cremă de dovleac

Pentru supa cremă de dovleac aveţi nevoie de 500 de grame de pulpă de dovleac, supă de pui, 100 de ml de lapte, o ceapă mare, 2 lingură de ulei de măsline, o frunză de dafin, un sfert de linguriţă de ghimbir ras şi un praf de nucşoară. Curăţăm dovleacul, îi scoatem seminţele, îl decojim şi îl răzuim, călim ceapa, iar apoi îl punem la călit împreună. Turnăm supa de pui peste dovleac, adaugăm laptele, frunza de dafin, ghimbirul şi nucşoara. Lăsăm să fiarbă 20 minute la foc mediu. După ce s-a fiert şi s-a răcit, condimentăm cu sare şi piper. Putem servi cu crutoane, usturoi şi seminţe de dovleac.

Dovleac copt cu scorţişoară

Dacă vreţi să obţineţi un desert rapid şi delicios, atunci puteţi face dovleac la cuptor. Tot ce trebuie să facem este să spălăm dovleacul, să îl tăiem pe jumatate şi să îl curăţăm de seminţe. Fiecare jumătate o tăiem în felii pe lungime. Le punem într-o tavă, presărăm scorţişoară şi zăhăr. Ca să aibă o aromă şi mai bună, putem presăra puţin coniac şi apoi îl dăm la cuptor până ce feliile devin moi.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite