Disperare la Sighişoara: doi copii de 12 ani, Daniel şi Csabi, buni prieteni, sunt căutaţi de o lună. Specialiştii: ce semne dau micuţii care vor să fugă de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel şi Csabi sunt prieteni buni şi colegi de şcoală. Dacă îi vedeţi, anunţaţi 112
Daniel şi Csabi sunt prieteni buni şi colegi de şcoală. Dacă îi vedeţi, anunţaţi 112

Daniel şi Csabi, doi copii de 12 ani, colegi de clasă şi prieteni buni au dispărut de acasă. Poliţişti, rude, întreaga comunitate din Sighişoara încearcă să îi găsească. Poliţiştii spun că anumite semne din comportamentul copiilor ne pot avertiza că cei mici vor să plece. Mulţi părinţi, din păcate, nu observă aceste semne.

În data de 21 ianuarie, Daniel şi Csabi au fost la şcoală, au trecut pe acasă, apoi s-au întâlnit ca de obicei să se joace împreună. Numai că seara niciunul nu s-a mai întors acasă.

Două familii obişnuite

Daniel locuieşte cu mama, tatăl vitreg şi un frate mai mic. Sora mai mare, Valentina Vrabie are 26 de ani şi este deja la casa ei, tot în Sighişoara. Familia trăieşte modest, dar niciodată nu au fost neînţelegeri, spune Valentina.
Csabi locuieşte, din luna septembrie 2014, la bunica din partea mamei, în Sighişoara, locul în care de altfel a crescut, după cum povesteşte mama lui, Ecaterina Claudia Vlad. Femeia mărturiseşte că se descurcau greu cu banii şi a plecat să muncească în Italia, în urmă cu 4 luni. Csabi nu a vrut să râmăna acasă, la Buzău, în grija tatălui vitreg şi a sorei mai mari, ci a preferat să vină la bunica, chiar dacă trăiesc în condiţii modeste.

Strigăt de ajutor

Mama lui Csabi, care a ajuns între timp la Sighişoara şi familia lui Daniel fac eforturi acum ca să îi găsească: au mers zile de-a rândul pe străzi, au lipit afişe au cerut ajutorul trecătorilor.
Valentina, sora lui Daniel, spune că întreaga familie a ajuns la capătul puterilor, că mama lor s-a îmbolnăvit de atâta plâns şi suferinţă. Cele două familii sunt mai mereu împreună în efortul de a-i găsi şi de a-şi oferi sprijin una alteia.

Cu toţii se roagă mult, au făcut slujbe speciale la biserică şi acum Valentina îşi doreşte să meargă la mormântul lui Arsenie Boca, în speranţa că Sfântul îi va aduce pe cei mici acasă. Din păcate, nu are bani nici măcar ca să ajungă acolo, mai spune sora lui Daniel.

Ce spun specialiştii Poliţiei mureşene despre copiii care pleacă de acasă

De ce pleacă copiii de acasă? Cele mai bune răspunsuri le au chiar ei, copiii, iar poliţiştii mureşeni de la Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii îi ascultă de mai bine de 10 ani, în cadrul unor campanii de prevenire desfăşurate în grăniţe, şcoli, licee. După ce află care sunt pericolele la care se expun, copiii devin atenţi şi alungă astfel de gânduri.


mures

Comisar Gabriela Stoica, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii- IPJ Mureş

„La întâlnirile noastre cu elevii, atunci când discutăm despre dispariţii, care în majoritate sun plecări voluntare de la domiciliu îi întrebăm pe ei: de ce cred ei că tinerii, copiii, pleacă de acasă. Răspunsurile sunt foarte asemănătoare, aceleaşi de mulţi ani încoace. Copiii spun că se simt de multe ori neglijaţi de părinţi, ignoraţi, chiar a fost un cuvânt folosit de copii”, explică Gabriela Stoica, şefa Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Copiii sunt cei care le spun poliţiştilor că părinţii nu au timp pentru ei. „Unii părinţi spun că nu au timp de „prostiile” copiilor, iar copiii ajung să se simtă încet-încet neimportanţi în familie, nu îşi găsesc locul se simt singuri”, mai spune comisarul Gabriela Stoica.

Există şi familii în care domneşte agresiunea

Poliţiştii mai spun că o altă problemă asupra cărora copiii atrag atenţia, este agresiunea verbală şi fizică la care unii dintre ei sunt supuşi. Mulţi spun că atunci când au probleme sunt imediat pedepsiţi.
„O fetiţă destul de mică ne-a spus că a avut această idee să plece de acasă fiindcă mama o certa foarte mult, iar când i-a spus mamei că vrea să plece, mama a pus-o la colţ”, povesteşte Gabriela Stoica.

Ce semne ne dau copiii care vor să plece de acasă?

Comisarul Gabriela Stoica merge împreună cu colegii săi de mai bine de 10 ani în şcoli şi le explică copiilor riscurile la care se expun atunci când decid să plece de acasă.

Copiii care vor să plece de acasă le povestesc poliţiştilor că se simt singuri, nu îşi mai găsesc locul în familiile, se simt neimportanţi. Însingurarea, închiderea în sine este primul semn care ar trebui  ar să ne pună pe gânduri, ca părinţi. Tocmai acest semn le scapă adulţilor, spun poliţiştii.

Dar, mai ales, spune Gabriela Stoica părinţii trebuie să fie atenţi la un anumit comportament al copiilor, legat de respectarea unui program stabilit de comun acord şi de anturajul copiilor.


„Fiecare părinte se străduieşte să facă ce este mai bine pentru copil, dar de multe ori, pur şi simplu nu realizează prin ce trec copiii lor. Părinţii trebuie doar să îi asculte şi să fie atenţi la anturajul lor, la felul în care îşi petrec timpul. Dacă observă că cei mici întârzie mult de la şcoală, dacă pleacă fără să spună unde, dacă nu revin la ora la care copiii promit, atunci părinţii trebuie să încerce să afle unde au fost cei mici, cu cine au fost, pentru că ideile de a pleca de acasă vin şi în urma unor discuţii între copii”, mai spune comisarul.

Copiii nu realizează la ce riscuri se expun atunci când decid să plece de acasă

Din păcate, copiii nu realizează la ce riscuri se expun, ei văd în fuga de casă o rezolvare a problemelor lor. „După câteva ore de plimbare, liberi, cum spun ei, copiii se lovesc de faptul că nu au hrană şi adăpost. Pot intra în contact cu persoane care nu au cele mai bune intenţii, care pot chiar să îi reţină, să nu îi mai lase să plece, pentru că văd în copii o oportunitate de câştig: copiii pot fi puşi să muncească sau să cerşească”, explică Gabriela Stoica. Comisarul mai spune că în cazul fetelor care pleacă cu aşa-zişi iubiţi, unele sunt abuzate fizic şi sexual.

Copiii vor deschidere şi explicaţii simple de la părinţi
 

Şefa Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii mai spune că cei mici vor doar explicaţii simple, de la părinţi, aşa cum fac poliţiştii atunci când se întâlnesc cu ei.  „Îşi doresc de la părinţi să îi asculte, să fie alături de ei. Când îi întrebăm pe copii ce ar trebui să facă părinţii pentru ca ei să nu aibă gândul de a pleca de acasă sau dacă acest gând „a încolţit” deja să nu îi pună în aplicare, ei spun că ar fi foarte simplu ca părinţii să le explice, exact cum le explicăm noi, la ce pericole se expun”, explică Gabriela Stoica.

Ce pot face părinţii cărora le pleacă copilul?
 
Fuga de acasă a copilului este devastatoare pentru orice părinte. Până când el se întoarce sau este găsit, în cazurile fericite, părintele trăieşte un coşmar.


„Este o perioadă foarte, foarte grea pentru familie. De aceea psihologul de la Poliţiei, de la Protecţia Copilului, de la „Salvaţi Copiii” sau Centrul Focus, unde, la numărul european 116 000 se pot anunţa acele dispariţii, vin să ajute familia. Aceşti specialişti oferă sprijin Poliţiei, dar şi familiei care trece prin această încercare”, mai spune comisarul Gabriela Stoica.

Poliţiştii spun că toţi copiii (43 de copii mureşeni) care au plecat anul trecut de acasă au fost găsiţi.  

Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, Andrea Pop, a declarat că în continuare Csabi şi Daniel sunt căutaţi în toată ţara.

Citiţi şi

Poliţia a găsit peste o sută de persoane dispărute sau date în urmărire în ultima săptămână din 2014
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite