De Ziua Culturii Naţionale, carte cu semnătura lui Eminescu, expusă pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Semnăturalui Eminescu;  FOTO: Ana Gajdo
Semnăturalui Eminescu;  FOTO: Ana Gajdo

De Ziua Culturii Naţionale, Biblioteca Judeţeană Mureş va expune cartea de „Elemente de poetică, metrică şi versificaţiune”, scrisă de Timotei Cipariu şi editată în 1868, carte ce poartă, pe prima pagină, semnătura lui Mihai Eminescu.

„Cartea a fost donată bibliotecii de scriitorul Dan Culcer, la mijlocul anilor ’80, şi va putea fi văzută doar pentru o zi, pe 15 ianuarie, alături de alte 24 de manuscrise Eminescu, editate de Academia Română, într-o expoziţie dedicată lui Mihai Eminescu”, a precizat dr.Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene.
   Manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale au debutat încă de marţi, 13 ianuarie, la Biblioteca Copiilor,  unde a avut loc un program cultural pregătit de elevii Şcolii Gimnaziale „Dr.Bernady Gyorgy”, intitulat „Eminescu, poet naţional şi universal”. Pentru data de 15 ianuarie, toate filialele, respectiv secţiile bibliotecii au pregătit fie expoziţii, fie vizionări de film sau programe literare la care i-au parte elevi târgumureşeni.

De Ziua Culturii Naţionale evenimentele organizate de Biblioteca Judeţeană în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş, Primăria Târgu-Mureş şi Inspectorul Şcolar Judeţean Mureş cuprind şi o slujbă de pomenire la Biserica de Lemn Sfântul Arhanghel Mihail (ora 17.30). Lăcaşul de cult, al cărui pictură interioară a fost finalizată în 1814, mai este numit şi „Biserica lui Eminescu” , deoarece se spune că în 1866, în drumul său spre Blaj, Eminescu a poposit la Târgu-Mureş şi chiar ar fi înnoptat în pridvorul bisericii.
Elevii Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş vor purta lumânări în mână pentru a crea un culoar prin care vor trece cei care au luat parte la slujbă în drumul către statuia poetului, din cartierul Cornişa. La statuia lui Mihai Eminescu va avea loc un program de poezie şi cântec „La steaua...” (ora 18.00), ca şi festivitatea de înmânare a Plachetelor Eminescu primarilor Tîrgu-Mureşului - Dorin Florea, respectiv Reghinului -Maria Precup, profesoarei Valeria Duicu, preotului şi profesorului Daniel Camară.
Seara se va încheia cu înălţarea de lampioane.
Ana Gajdo

Timotei Cipariu (1805-1887) a fost un erudit transilvănean, politician, cleric greco-catolic, membru fondator şi primul vicepreşedinte (1861-1866), apoi preşedinte (1877-1887) al Societăţii Astra. A fost membru al Societăţii Literare Române (1866), viitoarea Academie Română, mai târziu vicepreşedintele ei, membru al societăţii germane de orientalistică. Cipariu a publicat o serie de studii asupra limbii române şi gramaticii, fiind considerat unul dintre întemeietorii filologiei şi lingvisticii româneşti.

Dan Culcer (n.1941) este critic literar, prozator, poet, traducător şi ziarist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Târgu-Mureş.

citeşte şi

Manuscrisul care poate schimba istoria despre Vlad „Dracul” Ţepeş, scris de un episcop papal, obţinut în premieră de un istoric român din Biblioteca VaticanuluiManuscrisul care poate schimba istoria despre Vlad „Dracul” Ţepeş, scris de un episcop papal, obţinut în premieră de un istoric român din Biblioteca Vaticanului

FOTO MANUSCRIS  Ce s-a hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. S-au împlinit năzuinţele românilor ardeleni?


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite