De ce fac bărbaţii burtă. Cât trebuie să măsoare circumferinţa abdomenului atât la bărbaţi, cât şi la femei - explicaţia medicilor

De ce fac bărbaţii burtă. Cât trebuie să măsoare circumferinţa abdomenului
atât la bărbaţi, cât şi la femei - explicaţia medicilor

Inactivitatea oamoră de două ori mai mulţi oameni decât obezitatea FOTO bbc.com

Cei mai mulţi bărbaţi nu cred că burta poate fi o problemă de sănătate, dar specialiştii atrag atenţia că burta este strict legată de kilogramele în plus şi poate da mari bătăi de cap. Doar 1-2% din cei care au burtă au predispoziţie genetică, restul pot da vina pe stilul de viaţă nesănătos.

Bărbaţii nu fac burtă de la bere, iar colacul din jurul abdomenului nu este cauzat doar de un singur aliment. Cu toate acestea, consumul de alcool în exces poate duce la acumularea de grăsime şi asta pentru că un gram de alcool conţine 7 calorii. Iar alcoolul reprezintă ceea ce specialiştii numesc „calorii goale”, fără aport în minerale şi vitamine.

Medicii specialişti în nutriţie şi dietetică explică de ce persoanele au burtă şi ce probleme de sănătate poate cauza ea.

Atât bărbaţii, cât şi femeile fac burtă pentru că nu fac mişcare şi mănâncă alimente nesănătoase. Stilul de viaţă haotic şi sedentarismul contribuie la colacul din jurul abdomenului. Dacă ne gândim că am moştenit o genă care ne predispune la obezitate, trebuie să ştiţi că doar 1-2% din cei care au burtă au moştenit-o”, spune Irina Muntean, medic specialist Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice

„Burta este un sindrom metabolic curat. Femeile trebuie să aibă 80 cm în talie, iar bărbaţii 92”

Talia atât la femei, cât şi la bărbaţi se măsoară cu două degete deasupra buricului. Femeile trebuie să aibă aproximativ 80 de cm în talie, iar bărbaţii 92. Ce depăşeşte aceste dimensiuni deja înseamnă burtă. Cei care au burtă sunt predispuşi la obezitate şi la boli cardiace. În primul rând burta este cauzată de sedentarism, de alimentaţia proastă, iar lumea modernă nu are timp să mănânce corect. Zicem că mâncăm precum bunicii noştri – „pâine cu slană”, dar nu suntem în mişcare de dimineaţa până seara, cum erau ei” completează Irina Muntean, medic specialist Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice

Burtoşii, predispuşi la diabet de tip doi

Conform studiului „Predatorr”, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, aproape 2 milioane de români suferă de diabet zaharat. Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%.

Burta este un sindrom metabolic curat. O cantitate mare de grăsime în jurul taliei creşte riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2, iar trigliceridele cresc” mai spune Irina Muntean, medic specialist Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice

Demarat în 2013, Studiul Naţional “Predatorr” oferă o imagine clară asupra situaţiei diabetului zaharat, a bolii cronice de rinichi şi a comorbidităţilor asociate în România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările