Cum apar, de fapt, fobiile şi ce se întâmplă în creierul nostru de ne provoacă spaimă. Cum tratăm frica de înălţime, de insecte sau de spaţii mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fobiile s pot trata la psiholog
Fobiile s pot trata la psiholog

Ti-e frică să zbori, ţi-e teamă de insecte sau pur şi simplu ai rău de înălţime? Atunci s-ar putea să suferi de cel puţin o fobie. Fobiile sunt afecţiuni tratabile, iar cel puţin 10% din adulţi sunt afectaţi de fobii. Frica de insecte, de apă, de animale sau pur şi simplu teama de a călca pe un canal sunt doar câteva din fobiile românilor.

Specialiştii spun că aceste temeri sunt adânc ascunse în subconştientul nostru şi că vin în urma unor experienţe trăite sau doar a unor prejudecăţi stabilite la un moment dat în viaţă. Fobiile cât sunt ele de ciudate, la fel sunt şi numele date de specialişti.

Cele mai întâlnite fobii la români: Arahnofofia, Ofidiofobia, Clautrofobia, Acrofobia, Cinofobia, Astrafobia, Tripanofobia, Sociofobia, Pteromeranofobia, Misofobia sau Necrofobia, Coulrofobia - frica de clovni

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Mintală din America, fobiile afectează aproximativ 10% dintre adulţi.

Fobia reprezintă o teama pe care o persoană nu şi-o poate explica, cel puţin în aparenţă. Nu are o logică la prima vedere şi se caracterizează cu o atitudine de teamă faţă de un o situaţie, o acţiune posibilă, chiar de oameni, animale, insecte, etc” ne explică psihologul Alina Sfârlea

Frica de apă, frica de animale, frica de a traversa strada sau de spaţii deschise

Ablutofobia (frica de face baie) şi Misofobia (frica de bacterii,microbi) sunt două fobii care au ca şi cauzalitate o frică dobândită în copilărie.

image

De exemplu, dacă ne este teamă de apă, poate am avut o experienţă urâtă în copilărie, la cursul de înot, atunci când antrenorul ne-a scufundat în apă mare şi noi nu eram încă pregătiţi. Această teamă s-a păstrat undeva în subconştientul nostru. De asemenea am întâlnit pacienţi care se spălau pe mâini exagerat de mult şi de des. Se poate ca unii părinţi spunându-le prea des copiilor sau avertizându-i prea mult de consecinţele nespălării pot declanşa fobii urâte mai târziu copiilor lor. Acest caz despre care vă vorbeam era un caz destul de dificil. E nevoie de multe ore de terapie ca să îi redai persoanei respective încrederea şi puterea să scape de această teamă.”

Arahnofobia sau frica de paianjeni şi ofidiofobia – frica de şerpi

Această fobie se întâlneşte în deosebi la femei. Arahnofobia este o fobie care se manifestă ca o frică excesivă de paianjeni. Arahnofobia poate fi eliminata prin tehnicile sugerate de diferite tipuri de psihoterapie. Această fobie are rădăcini necunoscute. Poate proveni chiar şi de la prea multe vizionări ale unor filme în care au fost prezentaţi păianjenii sau filme science fiction. Ofidiofobia sau frica de şerpi provine cam din acelaşi loc sau motivele acestei fobii sunt asemănătoare cu cele ale arahnofobiei.

Claustrofobia şi agoraphobia două fobii opuse

De claustrofobie cu siguranţă aţi auzit. Conform unor studii peste 10% din populaţia globului suferă de frica de spaţii închise, de a rămâne captive în lift sau în spaţii închise. Dacă nu ştiaţi, unii oameni se tem în schimb de spaţiile deschise, iar astfel suferă de agorafobie sau le este teamă de situatiile în care evacuarea este dificila. Este vorba despre zone aglomerate. Persoanele afectate vor începe să evite astfel de evenimente, uneori până în punctul în care refuză să-şi mai părăsească locuinţa. Această ultimă fobie poate fi legată şi de oa alta, de sociofobie, frica de a socializa, de a interacţiona cu alţi oameni.

Frica de înălţime sau acrofomia şi Pteromeranofobie sau frica de zbor

Legate sau nu, aceste două fobii afectează persoane care se tem să se urce chiar şi pe un deal. Iar unii evită să zboare cu avionul de frică să nu se prăbuşească.

inaltime

În principal majoritatea fobiilor, urmate de atacuri de panică au loc pentru că oamenii se tem de moarte. Astfel un psiholog va lucra la început puţin câte puţin pentru a dezvolta întâi capacitatea de a vorbi despre emoţiile simţite în acele clipe, ca mai apoi să afle cauza şi să înlăture această frică. Chiar dacă unora le este greu şi să se urce pe un scaun, să nu mai vorbim despre un munte, un deal sau chiar un avion” completează psihologul Alina Sfârlea

Ce sunt astrafobia, coulrofobia, tripanofobia

Printre cele mai întâlnite fobii ale românilor se numără şi astrafobia, coulrofobia, tripanofobia/aichmofobia. În aceeaşi ordine, aceste fobii reprezintă frica de tunete, clovni şi injecţii.

Unele fobii rămân netratate pentru că oamenii evită să fie supuşi chiar şi pentru puţin timp acestor intervenţii. De exemplu Aichmofobia este frica de ace, obiecte taioase si ascutite. Aproximativ 10% din populaţie suferă de această fobie.

ace

Coulrofobia – frica de clovni este dobândită încă din copilkărie, când un copil este speriat de clovnul impunător asociat cu evenimente gălăgioase şi cu aglomeraţie, iar mai târziu cu filmele horror.

clovni

Tripofobia sau teama de găuri şi Gefirofobia - frica de poduri

Dacă încă din copilărie cei mici sunt învăţaţi să nu calce pe canale, să evite găurile sau orice groapă, acest lucru poate dezvolta mai târziu o fobie. În ziua de azi peste 16% din populaţie suferă de tripofobie sau teama de găuri.

De asemenea, unor oameni se tem să traverseze un pod. Gefirofobia reprezinta o frică anormală de a trece un pod. Cei care suferă de gefirofobie acuză anxietate şi momente de panică.

poduri

Indiferent de cauza care declanşează o fobie, aceasta reprezintă o afecţiune tratabilă ce poate fi depăşită prin tehnici de terapie cognitivă şi comportamentală. Printre metodele de tratament, cea mai folosită este expunerea treptată la fobie. Pacientul este pus să-şi înfrunte teama pentru ca acesta să-şi dea seama ca obiectul de care se teme este absolut inofensiv.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite