Culisele scandalului de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş. De ce au ieşit în stradă peste 2.000 de maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 2.000 de persoane au protestat miercuri seara la Târgu Mureş. Foto: Bereczky Sandor
Peste 2.000 de persoane au protestat miercuri seara la Târgu Mureş. Foto: Bereczky Sandor

Scandalul privind desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a avut ca punct culminant o decizie a Tribunalului Mureş din 13 iunie 2017 prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noii unităţi şcolare.

Aproape 2.000 de persoane, marea majoritatea etnici maghiari, au participat miercuri după-amiază, 6 septembrie, de la ora 18.00, în faţa Prefecturii Mureş, la un miting de protest.  

Timp de aproape o oră, etnicii unguri au rostit discursuri în maghiară şi română prin care au cerut ca Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, desfiinţat prin hotărâre judecătorească în vara aceasta, să fie repus în funcţiune.

Procesul în instanţa de contencios-administrativ a fost iniţiat în august 2016 de către Primăria Târgu-Mureş şi de către consiliul reprezentativ al părinţilor din cadrul Colegiului Naţional Unirea. Demararea procesului civil a fost anterioară anchetei DNA, procurorii începând urmărirea penală în acest dosar în noiembrie 2016. 

În 12 iunie 2017, Tribunalul Mureş a decis să suspende executarea deciziei nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş până la soluţionarea definitivă a dosarului civil. Reprezentanţii Liceului Teologic au formulat recurs la această decizie, care a fost respins la Curtea de Apel Târgu Mureş în 2 august 2017. Şi hotârârea instanţei privind anularea deciziei de înfiinţare a liceului a fost conetstată, dar, deocamdată, dosarul nu a ajuns la Curtea de Apel. Prin urmare, potrivit deciziilor din instanţa de judecată, unitatea şcolară din Târgu-Mureş nu mai poate funcţiona în prezent, din punct de vedere legal.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea. La art. 2, acest document susţinea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea.

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ. Potrivit procurorilor, Someşan, deşi, potrivit normelor legale, nu deţinea prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ, a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional ”Unirea” la acest nou liceu şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea şcolară nou înfiinţată.

protest maghiari targu mures

Foto: Bereczky Sandor

Procurorii susţin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureş s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, cu condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată ISJ Mureş, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someşan a arătat că Ministrul Educaţiei Naţionale a dat aprobare pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal. În acest context, susţin procurorii, Consiliul de Administraţie al ISJ a votat, în unanimitate, acordarea avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, deşi ”în realitate, Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ”.

”Cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someşan Ştefan, în calitate de inspector şcolar general al Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca 'începând cu anul şcolar 2014-2015, să se înfiinţeze o nouă unitate de învăţământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic. În aceeaşi zi, inculpatul Someşan Ştefan a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef”, arată DNA.

protest maghiari targu mures

Foto: Bereczky Sandor

La 16 septembrie 2014, CL Târgu Mureş a emis o hotărâre din care rezulta că înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiţia prezentării din partea ISJ Mureş a actului de înfiinţare a acestuia, însă, pentru că prevederile hotărârii nu puteau fi respectate, Ştefan Someşan a revenit asupra celor două decizii şi, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înfiinţarea Liceului Romano-Catolic, precum şi numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii. ”Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mureş a transmis Primăriei avizul conform privind reţeaua şcolară pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016, emis de inculpatul Someşan Ştefan în care, la poziţia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic”, mai arată procurorii anticorupţie. Dosarul nu a fost, încă, trimis în judecată. Cei doi inculpaţi sunt cercetaţi, în continuare, sub control judiciar.

După demararea anchetei, reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice din România şi UDMR au acuzat de mai multe ori îngrădirea dreptului la educaţie în limba maghiară, prin desfiinţarea liceului teologic. Acţiunile acestora au culminat cu protestul organizat în 6 septembrie la Târgu Mureş, la iniţiativa Fundaţiei Statusul Romano-Catolic al cărei preşedinte este Jakubinyi György arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia. Peste 2.000 de persoane au participat la protest.

   

Jakubinyi György

Foto: Bereczky Sandor

”Am avut o mare bucurie văzând că în septembrie 2015 şi-a început reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic şi am văzut cu satisfacţie că părinţii fără deosebire de confesiune în m are număr şi-au încredinţat copii la educare acestei şcoli. Totodată am constatat cu durere că în toamna anului 2016 a fost contestată existenţa acestei şcoli. Părinţii trebuie să se bucure de libertate adevărată în alegerea şcolilor; de aceea, credincioşii trebuie să acţioneze ca societatea civilă să le recunoască părinţilor această libertate şi, respectând dreptatea distributivă, să o ocrotească chiar prin subvenţii. De aceea stăm aici în această piaţă cu nedumerire câteva zile înaintea începerii anului şcolar. Constituţia României garantează la fel dreptul la alegerea liberă a şcolii ca şi Codul de Drept Canonic al Bisericii. Guvernul României consideră o valoare reînfiinţarea şcolilor confesionale, totuşi şcoala noastră de doi ani reînfiinţată este acum stânjenită în funcţionare”, a spus Arhiepiscopul Jakubinyi György în discursul susţinut în faţa oamenilor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite