Constatarea dură a unei femei-psiholog: „Am învăţat să fim bărbaţi şi odată cu asta ne-am pierdut feminitatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an în 8 martie este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii. Este momentul în care femeile de toate vârstele, mame, fiice şi bunici sunt felicitate şi li se dăruiesc cele mai frumoase flori. În mileniul în care trăim femeile sunt în cele mai înalte funcţii, ştiu să conducă, dar uneori uită să fie graţioase, în lupta de egalitate dintre femei şi bărbaţi.

Femeile din ziua de azi nu mai sunt considerate de mult “sexul slab”. În fiecare instituţie, fie ea publică sau privată, femeile ştiu să se facă remarcate prin responsabilitate, eficienţă şi o muncă foarte minuţioasă. Ele ştiu să-şi împartă timpul între a fi soţii, mame şi chiar şefe extraordinare.

Femeia puternică ştie să conducă, dar nu trebuie să o facă cu pumnul în masa

Psihologii atrag atenţia că, în secolul în care trăim, unele femei au uitat să fie feminine, graţioase şi blânde. Nu de puţine ori, bărbaţii aleg să stea deoparte de “femeile puternice”. Psihologii ne spun că femeia care ştie să conducă nu are nevoie de un ton înalt şi nici nu trebuie să dea cu pumnul în masa.

Foarte multe lucuri în societate pleacă de la noi, de la femei. Ni s-a schimbat rolul. Am învăţat să fim bărbaţi, iar odată cu asta ne-am pierdut feminitatea. Considerăm că e OK să urlăm la copiii noştri, e OK să îi criticăm pe soţii noştri, e ok să găsim lucrurile negative la partenerii noştri că noi ştim cum trebuie să fie lumea. În cadrul relaţiilor cee ace face ca o femeie să fie deosebită, plăcută şi umană, este să ştie să-şi controleze ieşirile. Să fii liber nu înseamnă să te comporţi oricum. Copilul fuge, se ascunde, minte, soţul preferă să plece la alta. O femeie poate să fie plăcută, frumoasă, calculată şi să ştie să aducă în acelaşi timp şi armonia în cuplu”, explică psihologul Simona Ciff.

Simona Ciff provine dintr-o familie în care femeile au avut mereu un cuvânt de spus, iar psihologul a învăţat ceva de la generaţiile anterioare.

A fi puternică nu înseamnă să dai cu pumnul în masa şi să te impui. A fi puternică înseamnă să nu cedezi în momentele grele, să găseşti resurse, să-i încurajezi pe ceilalţi, să ştii să rezolvi frumos o problemă, să nu renunţi atunci când ceilalţi renunţă şi să o faci cu graţie. Am fost crescută într-o familie în care conduceau femeile şi vorbesc din experienţă. Începând de la bunica, toate s-au întreţinut singure, toate au dat cu pumnul în masă şi am considerat că nu e ok. În momentul în care am văzut că oamenii se îndepărtează dacă eşti aşa, am preferat relaţiile cu oamenii şi astfel am mai mult de câştigat. Până la urmă ceea ce contează sunt relaţiile amiabile pe care le ai cu cei din jurul tău” ne detaliază Simona

Sfaturi pentru femei: ce nu le place bărbaţilor când vine vorba despre comportamentul femeilor. Cele cinci efecte ale criticii

image

Psihologul Simona Ciff spune că cea mai distrugătoare armă în relaţii este critica, cicăleala şi sarcasmul.

Indiferent cât de încredinţate suntem că avem dreptate şi indiferent cât de neîndreptăţite ne simţim, efectul criticii şi al cicălelii este acelaşi. Am să vă vorbesc de cele cinci efecte ale criticii. În primul rând nimic nu distruge mai sigur o relaţie decât critica, cicăleala şi sarcasmul. Sarcasmul este varianta voalată a criticii. Critica arată lipsa de respect faţă de partener. În al doilea rând, critica îl face pe partener să se simtă nesimnificativ sau prost. Majoritatea oamenilor sunt vulnerabili când sunt criticaţi. Aceştia se simt incapabili să facă lucrurile bine şi înceta să mai facă lucrurile pentru care sunt criticaţi. Un alt aspect foarte important este că întotdeauna critica duce la certuri. Partenerul va dori să reacţioneze, să se apere. Tu vei continua să faci presiune ca acesta să îşi recunoască greseala. Acest tip de argumente lasă răni adânci. Un alt punct important este că mereu critica duce la pierderea respectului celorlaţi faţă de tine. Oamenii nu apreciază femeile care îşi dau cu cărămida în piept câtă dreptate au ele şi cât de greşit e partenerul. Ultimul punct, dar la fel de important, este că întotdeauna critica scoate la iveală adevăratul tău caracter. Critica spune mai multe despre tine decât despre partener. Atunci când critici nu poţi să nu şi urăşti. Iar ura îţi face rău ţie. De fiecare dată când suntem nemulţumite, corpul nostru secretă substanţe care efectiv ne îmbolnăvesc. Mai mult, este imposibil să îţi critici partenerul şi să nu o faci şi cu altii, iar bârfirea şi critica celorlaţi este un alt lucru pe care bărbaţii îl suportă cu greu la femei”, ne sfătuieşte psihologul Simona Ciff.

Psihologul Simona Ciff are şi o comparaţie, când vine vorba despre relaţiile dintre femei şi bărbaţi. Aceasta compară mereu un cuplu cu un cont emotional şi vorbeşte despre regulile-cuplului/ şi banca acestuia. Astfel, partenerul are un cont emoţional la partenera lui, la fel se întâmplă şi cu ea. Psihologul ne spune că fiecare partener poate să fac retrageri sau depuneri în contul pe care îl are la partenerul său. Moneda nu sunt dolarii, euro sau leul, ci, emoţiile.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite