Consilierii UDMR din Târgu Mureş au vorbit şi în maghiară la şedinţa de Consiliul Local, în semn de protest

Consilierii UDMR din Târgu Mureş au vorbit şi în maghiară la şedinţa de Consiliul Local, în semn de protest

Primăria Târgu Mureş

Toţi consilierii UDMR din Consiliul Local Târgu Mureş care au luat cuvântul în şedinţa de marţi au vorbit mai întâi în maghiară - şi nu doar în română, ca de obicei - "în semn de protest" faţă de faptul că o femeie a fost amendată după ce a distribuit într-o piaţă din oraş etichete bilingve pentru produse.

Până acum, majoritatea luărilor de cuvânt în cadrul şedinţelor din Consiliul Local Târgu Mureş au fost în limba română, în rare cazuri consilierii locali UDMR folosind limba maternă, transmite corespondentul Mediafax.

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, viceprimarul Peti Andras, a anunţat, la începutul şedinţei Consiliului Local de marţi, că va vorbi în limba maternă "în semn de protest" faţă de faptul că o femeie a fost amendată în urma unei acţiuni de distribuire de etichete bilingve într-o piaţă.

Peti a arătat că exprimarea în limba maternă este un drept al său constituţional, de care înţelege să facă uz "în semn de protest" faţă de ceea ce consideră "un abuz" al Poliţiei Locale - care a amendat-o pe femeie pe motiv că nu avea autorizaţie pentru acţiunea sa.

El a tradus apoi în limba română cele spuse. Toţi consilierii UDMR care au luat apoi cuvântul, la diferite puncte de pe ordinea de zi, i-au urmat exemplul, şedinţa prelungindu-se semnificativ, din această cauză.

În plenul şedinţei, primarul municipiului, Dorin Florea, le-a spus consilierilor UDMR că pot folosi "şi zece limbi", dar "ipocrizia şi demagogia tot aşa se exprimă", reproşându-le că susţin o persoană care "promovează un Târgu Mureş conflictual" şi atrăgându-le atenţia că oraşul nu va putea emite pretenţii la titlul de Capitală Culturală Europeană, tocmai din acest motiv.

Mai mult, la o luare de cuvânt a consilierului local Sebastian Pui, reprezentând USL - formaţiune care asigură majoritatea în CL Târgu Mureş alături de UDMR -, primarul a intervenit ironic, întrebându-i pe consilierii UDMR dacă nu vor ca acesta să le traducă şi în maghiară ce a spus.

În cadrul şedinţei, unul dintre cele mai importante puncte, referitor la acordarea subvenţiei pentru energie termică în acest sezon, a fost retras de pe ordinea de zi, în timp ce un altul, referitor la buget, a fost supus la vot în patru variante până ce a fost adoptat, deşi se referea la o rectificare de buget pozitivă.

La finalul şedinţei, Peti Andras a declarat presei că a vorbit în ambele limbi pe tot parcursul şedinţei, ca şi colegii săi, în mod excepţional, dar că intenţionează să utilizeze limba maternă şi la următoarele şedinţe şi va cere conducerii Primăriei să pună la dispoziţie "un traducător şi echipamentele necesare" în acest sens. În CL Târgu Mureş, UDMR deţine 10 din cele 23 de locuri.

Vineri, PPMT şi UDMR Târgu Mureş susţineau că şeful Administraţiei Pieţelor şi cel al Poliţiei Locale au atitudine discriminatorie şi vor fi reclamaţi la CNCD, după ce o femeie ce împărţea în piaţă etichete bilingve pentru produse a fost amendată, însă şefii celor două instituţii spuneau că ea nu avea autorizaţie.

Preşedintele PPMT Târgu Mureş, Jakab Istvan, relata, într-o conferinţă de presă, că o femeie, Lako Peterfi Tunde, a distribuit etichete cu denumiri în română şi maghiară ale unor produse, precum "Dovlecei / Cukkini", pentru comercianţii din Piaţa "7 Noiembrie" din municipiu, iar joi s-a alăturat şi el acestei acţiuni, alături de alţi voluntari, însă comercianţii i-au spus că şeful Administraţiei Pieţelor din oraş, Vasile Filimon, a interzis afişarea de denumiri bilingve pentru produse.

Jakab spunea că, pe de altă parte, şeful Poliţiei Locale, Valentin Bretfelean, a amendat-o pe femeia care a iniţiat acţiunea pe motiv că "generează conflicte interetnice", adăugând că din această cauză Filimon şi Bretfelean vor fi reclamaţi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

La rândul lor, reprezentanţii UDMR Târgu Mureş au transmis un comunicat de presă în care susţineau că, în urma incidentului din Piaţa "7 Noiembrie", un târgumureşean a fost amendat "pe nedrept şi nejustificat", întrucât minorităţile au dreptul la folosirea limbii materne, legislaţia garantând aceste drepturi.

În replică, şeful Administraţiei Pieţelor, Vasile Filimon, şi cel al Poliţiei Locale, Valentin Bretfelean, au respins acuzaţiile, spunând că nu au nimic împotriva exercitării bilingvismului, însă persoana respectivă nu a cerut autorizaţie pentru acţiunea din piaţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: