Combinatul Azomureş e cel mai mare poluator al Târgu-Mureşului

 Combinatul Azomureş e cel mai mare poluator al Târgu-Mureşului

Combinatul Azomureş a înregistrat un profit uriaş anul trecut

Fără doar şi poate, combinatul chimic reprezintă un real pericol pentru sănătatea mureşenilor. Cu toate acestea, faptul că deţine 2.600 de angajaţi, record pentru judeţul Mureş, face ca Azo să fie o instituţie solidă şi protejată de diverşi factori decizionali de nivel local.

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsurătorile efectuate de analizorul automat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care înregistrează date cu privire la calitatea aerului din jumătate în jumătate de oră, dar şi la nivelul unei zile întregi, a relevat că aerul Târgu-Mureşului a fost poluat de peste 200 de ori în 2011, când concentraţia de amoniac permisă de lege a fost depăşită.

„În cursul anului 2011 au fost aplicate un număr de şapte amenzi contravenţionale, în valoare totala de 350.000 de lei, din care Azomureş a plătit jumătate din cuantumul acestora. Două dintre aceste amenzi au fost contestate în Instanţă, iar procesele sunt pe rol”, a precizat Laurenţiu Cincea, comisar şef Garda de Mediu Mureş.

Profit uriaş înregistrat de Azomureş în 2011

Amenzile de câte 50.000 de lei pe care le primeşte compania de la Garda de Mediu sunt o nimica toată pentru Azomureş, care numai anul trecut a obţinut un profit de 163,2 milioane de lei, doar în primul semestru al lui 2011, mai mare decât cel înregistrat pe toată durata lui 2010. Platforma chimică şi sediul central al combinatului chimic ocupă o suprafaţă totală de  955.764 de metri pătraţi de teren, amplasate în vestul zonei industriale a Târgu-Mureşului, la o distanţă de doar 4 kilometri de centrul oraşului. Nu-i de mirare că aerul mureşean are o "aromă" aparte sau că ceaţa persistă mult mai mult la Târgu-Mureş, comparativ cu alte oraşe ale ţării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: