Cioban atacat de urs şi rănit, în Harghita. Localnicii spun că urşii intră în gospodării noapte de noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Cei din zonă au remarcat o schimbare drastică a comportamentului animalelor în ultima vreme. Urşii nu mai vin doar toamna, când se coc fructele iar ei se pregătesc de hibernare, ci pe tot parcursul anului, ucid animalele domestice şi pătrund în case, fără niciun fel de teamă de oameni.

Bărbatul de 46 de ani, din Caşinul Nou (Harghita), a fost atacat de un urs luni seara şi a ajuns la spital cu mai multe răni pe torace şi abdomen. 

El a primit, marţi dimineaţă, tratament profilactic antirabic în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, unde a rămas internat. Secţia de Boli Infecţioase a SJU Miercurea Ciuc nu se află în clădirea centrală a spitalului, ci este găzduită de un imobil al Bisericii Romano-Catolice.

Localnicii sunt exasperaţii de atacurile repetate ale urşilor, care se repetă zi de zi, noapte de noapte, fără încetare. Sălbăticiunile intră în gospodării şi omoară animale domestice (oi, capre, vaci, găini) pe care apoi le duc în pădure. De asemenea, ei intră deseori şi în locuinţe, în căutarea de mâncare.

Legat e incidentul de luni, primarul comunei Plăieşii de Jos (de care ţine Caşinul Nou), Andras Zoltan, a declarat că ursul a venit la stână, iar bărbatul a încercat să îl alunge şi atunci a fost atacat.

„Este vorba de un bărbat de 46 ani. Atacul s-a întâmplat la o stână de oi, pe o păşune din zona Caşinul Nou. Ursul a venit acolo şi el a încercat să apere turma şi a fost muşcat, a suferit răni în mai multe locuri. Cel mai probabil câinii au alertat şi ceilalţi ciobani, care au alungat ursul", a spus primarul.

„Azi noapte (noaptea de luni spre marţi - n.red.) şi eu am participat la o alungare, chiar unde locuiesc eu, l-am alungat împreună cu vecinii. Are o rută care trece prin curtea mea şi de acolo sare gardul şi merge la un vecin care are stupi. Iar toamna, când se coc fructe va veni la fructe. (...) Se înmulţeşte numărul acestor cazuri, pentru că, în alţi ani, înainte de toamnă nu prea venea. Dar acum convieţuim cu urşii cu preţul acesta, că noaptea nu dormi, încerci să aperi gospodăria. Eu am acasă oi, şase cai, mânji pe care normal că îi ţinem în aer liber, nu în grajd. Iar acum trebuie să-i închizi seara în grajd şi să îi scoţi dimineaţa. Ne temem, pentru că nu se ştie niciodată. Şi în timpul zilei ne-am întâlnit în spatele gospodăriei cu ursul", a declarat Andras Zoltan.

Acesta a mai afirmat şi că în ultimele două săptămâni urşii au intrat în mai multe gospodării din zone diferite ale comunei, respectiv Plăieşii de Sus, Imper, Plăieşii de Jos, Iacobeni, au distrus garduri şi au dărâmat mai mulţi stupi. Primarul spune că a primit şi o sesizare din partea unei firme private, care construieşte o mică staţiune balneară în zonă şi ai cărei reprezentanţi s-au plâns că oamenii nu pot lucra din cauza urşilor.

Potrivit lui Andras Zoltan, oamenii din comună deja nu mai depun plângeri dacă ursul le omoară o oaie sau o vacă, „pentru că ştiu că nu rezolvă nimic, numai îşi pierd vremea dacă merg pe calea birocratică".

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tragedia din Harghita, noi detalii. De ce s-au dus cei doi ciobani după ursul care le-a atacat stâna

Şapte morţi şi cinci răniţi, după o coliziune frontală între un autoturism şi un microbuz, pe E85. A fost activat Planul Roşu FOTO

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite