Cine e misteriosul vlogger „Miliţianul“, care a stârnit scandal cu clipul filmat la Kaufland Odorheiu Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura cu pagina de Facebook Militianul FOTO Prinscreen
Captura cu pagina de Facebook Militianul FOTO Prinscreen

Vloggerul care se mediatizează sub pseudonimul „Miliţianul“ a publicat un film care a stârnit dezbateri intense în România legate de relaţiile între cetăţenii români şi etnicii maghiari în Ţinutul Secuiesc. „Miliţianul“ foloseşte pentru a-şi distribui filmările trei instrumente – un canal Youtube, un blog şi o pagină de Facebook – însă pe niciuna dintre ele nu există indicii legate de identitatea reală a persoanei.

Un incident aparent banal întâmplat pe 31 august în oraşul Odorheiul Secuiesc, la un supermarket Kaufland, a aprins din nou tensiuni etnice în România, prin discuţii aprinse care au loc pe reţelele sociale. 

Un vlogger din Cluj, care postează pe internet sub pseudonimul „Miliţianul” (sub care administrează un canal Youtube, un blog şi o pagină de Facebook), a filmat momentul în care angajat Kaufland din sectorul grill ar fi refuzat să-i onoreze comanda (mici cu muştar şi pâine), după care vloggerul ar fi fost apostrofat de mai multe persoane că nu ştie limba maghiară, deci nu trebuie servit.

Incidentul a fost mediatizat intens de Ziua Limbii Române, iar spiritele s-au inflamat foarte mult pe internet, mai ales după ce un control al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului a confirmat că angajata în cauză nu ştia decât ungureşte, drept pentru care a aplicat supermarketului o amendă de 10.000 de lei.

Dincolo de controversele legate de conflict, reporterii „Adevărul” au încercat să ia legătura cu vloggerul de la care a pornit tot acest scandal, în speranţa obţinerii unor informaţii suplimentare, însă acesta nu a răspuns la solicitările trimise pe e-mailul menţionat la contact pe blogul miliţianul.ro.

De altfel, pe niciunul dintre canalele folosite de vlogger nu există elemente de identificare legate de persoana acestuia, deşi mulţi dintre cei care au comentat la postările lui au încercat să-l „ghicească” pe baza câtorva indicii. Una dintre suspiciuni ar fi că acesta ar fi angajat al unei companii de distribuţie a gazului, însă „Miliţianul” a negat.

Chiar dacă identitatea reală nu-i este cunoscută, „Miliţianul” a făcut pe internet mai multe comentarii legate de incidentul pe care l-a filmat la Odorheiul Secuiesc.

„Au apărut pe internet reacţii din partea comunităţii maghiare, cum că eu aş fi acordat un interviu nu ştiu cărui ziar maghiar :)))) stau şi mă întreb de unde invenţia aceasta? Afirm aici clar şi răspicat că nu am acordat niciun interviu nimănui deşi am primit invitaţii din partea presei centrale. Clipul nu are nicio legătură cu Ziua Limbii Române, e pură coincidenţă, nu am instigat pe nimeni la nimic, nu am jignit maghiarii cu absolut nimic, am prieteni maghiari apropo... ”, a comentat el la o postare de pe Youtube.

„Singura mea dorinţă a fost să mănânc o porţie de mici cu muştar, dar din păcate asta nu s-a mai întâmplat deoarece am fost întâmpinat cu un refuz din partea vânzătoarei când a văzut că vorbesc limba română, iar cireaşa de pe tort a fost înjurătura ei, care se aude foarte clar pe filmare. Unii maghiari au spus că filmul e regizat, că am plătit vânzătoarea să se comporte aşa, ba că e trucat, ba că nu ştiu ce inepţii. Nu ai cum să truchezi afirmaţiile clare şi nici ura celor de la rând care strigau în gura mare că atunci când ajungi în ţinutul secuiesc, trebuie să ceri mâncare în limba maghiară. Acest videoclip nu demonstrează decât realitatea din zona respectivă, realitate trăită şi confirmată de zeci de mii de români ajunşi pe acolo”, a adăugat „Miliţianul”.

De asemenea, el a comentat acelaşi lucru şi pe pagina de Facebook a „Miliţianul”, unde a adăugat şi  că „În această dimineaţă comisarii OPC au fost la Kaufland Odorheiu Secuiesc nefiind serviţi deoarece au vorbit în limba română”. 

Pe de altă parte, un alt film postat de vlogger pe canalul propriu de Youtube îi indică acestuia simpatia faţă de discursul naţionalist-xenofob al lui Corneliu Vadim Tudor. În imagini (mai jos), se poate observa cum acesta abordează locuitori ai oraşului Gheorghieni cu întrebări voit provocatoare.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Kaufland, amendat cu 10.000 de lei. Discriminare cu repetiţie la Odorheiu Secuiesc. Directorul OPC Braşov: „Nu e o excepţie”

Director la Protecţia Consumatorilor: „Managerul de la Kaufland Odorheiu Secuiec a spus că româna nu e o condiţie pentru angajare, că ar fi discriminare”

Manipulare în cazul incidentului din Odorheiul Secuiesc? Kaufland explică de ce nu a fost servit bloggerul clujean

 

VIDEO Refuzat la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară: „De ce nu ştiţi ungureşte, că sunteţi în Ţinutul Secuiesc?”

Korodi Attila, despre scandalul micilor româneşti din Secuime: „S-a exagerat fix de Ziua Limbii Române. Atât a putut face sistemul educaţional pentru aceşti tineri“

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite