Cele mai frumoase lacuri de pescuit din judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuri de pescuit in judetul Mures
Locuri de pescuit in judetul Mures

Dacă îi întrebi pe pescari, care sunt cele mai bune locuri de pescuit din judeţul Mureş, aceştia recomandă Braţul Mort de la Luduş, Bălţile de la Cenean şi Sântioana, Bezidul le oferă suprize plăcute pescarilor, iar salba de lacuri Fărăgău, Toldal, Băla şi Păingeni rămâne cea mai bună zonă de pescuit din judeţ.

Judeţul Mureş era până la revoluţie una din cele mai frumoase şi mai atractive zone de pescuit din Transilvania. În cele două râuri curgătoare, Mureş şi Târnavă se găseau aproape toate speciile de peşte, iar zecile de bălţi şi amenajările piscicole erau pe placul multor pescari. Astăzi aceştia s-au orientat doar spre câteva, acolo unde ştiu că merită şi se prinde peşte.

Bălţile de la Fărăgău, Băla, Toldal şi Păingeni, cele mai recomandate de pescari

Aceste amenajări piscicole au rămas cele mai atractive locaţii de pescuit din judeţ şi chiar din zonele învecinate, având în vedere numărul mare de pescari din judeţele Bistriţa şi Cluj pe care îi vedem aproape tot timpul pe bălţile de la Fărăgău, Băla, Toldal şi Păingeni, unde se prinde în special crap, ştiucă, şalău, somn, caras, roşioară şi plătică. Bălţile aparţin fermei Piscicole de la Glodeni.

toldal

Potrivit site-ului www.locuridepescuit.net pe aceste lacuri se pescuieşte exclusiv de pe mal cu maxim 4 undite, fiecare dotată cu maxim 2 cârlige. La crap, cteno, salau, stiuca, somn, novac, sanger este permisă retinerea exemplarelor cu o greutate între 0,5 - 4 kg, dar nu mai mult de 10 kg. În limita a 10 kg este permisă reţinerea bibanului, carasului, rosioarei, obletelui si platicii. Exemplarele de crap si cteno de peste 7 kg si la salaul de peste 4 kg trebuie obligatoriu eliberate, gest care este recompensat cu un bon de pescuit. Orice exemplar de crap oglinda capturat, indiferent de greutate trebuie eliberat imediat. Tariful de pescuit este de 35 de lei atât ziua cât şi noaptea.

Braţul Mort de la Luduş

Un loc bun de pescuit este Braţul Mort din Luduş, unde se pot pescui caras, plătică, bibani, cleni, somn, avat, ştiucă şi şalău. Locul este bine amenajat şi întreţinut de administrator, iar de-a lungul braţului se poate campa în condiţii decente. La fel şi bălţile lui Cenean de la Sântioana. Potrivit site-ului www.locuridepescuit.net tariful pentru pescuitul pe Braţul Mort de la Luduş este de 30 de lei ziua şi 20 de lei noaptea.

ludus

La Dumbrăvioara se prinde peşte în sistemul catch and relese

dumbravioara

Dumbrăvioara este un loc de agrement cu două bălţi, una pe care se pescuieşte în sistem “catch and relese” şi una “catch and keep”. Suprafata celor 2 balti este de 1,4 hectare. Balta se afla la 15 kilometri de Tirgu Mures, spre Reghin, in localitatea Dumbravioara, la 100 de metri de la cotitura spre Glodeni. Aici pentru o zi de pescuit se plăteşte 20 de lei şi se prinde Amur, Caraş, Crap, Plătică şi Somn. Se poate merge şi doar la picnic cu familia, iar taxa este de 25 de lei pe familie.

Lacurile de la Tăureni

La Tăureni se prinde Amur, Biban, Caras, Crap, Fitofag, Oblet, Rosioara, Salau şi Stiuca. Pescarii au semnalat o situaţie interesantă, respectiv că s-ar fi interzis pescuitul de tip spinning pe motiv că şalăul, principalul peşte vizat de “spinningari”, este scump, iar paznicii nu pot verifica dacă pescarii deţin bilet.

taureni

Bezidul, pentru pescari

Bazinul de acumulare de la Bezidul Nou este pe versantul stang a râului Târnava Mică, la aproximativ 2 km de localitatea Sângeorgiu de Pădure şi aproximativ 40 km de municipiul Târgu-Mureş. Construcţia barajului a început în 1975, dar în 1977 lucrările au fost sistate, apoi din anul 1984 procesul de construcţie a demarat şi pana în anul 1992 cota apei din lacul de acumulare a atins înalţimea preconizată. Barajul are o inaltime de 28 m si o lungime de 625 m. Lacul artificial a fost format prin inundarea satului Bezid.

bezid

Bezidul şi Fărăgăul oferă în continuare surprize plăcute pentru pescarul la răpitor.  Pe acumularea de la Bezid se prinde foarte bine şalăul. Mărimea lacului de la Bezid, adâncimea variată, pragurile şi structurile existente, reprezintă, în opinia unor pescari, suficiente motive pentru a pescui acolo.

În cee ace priveşte prohibiţia, în anul 2015, AJVPS Mureş interzice păescuitul ştiucii până în 17 martie şi în perioada 11 aprilie – 9 iunie pentru toate speciile de peşte. Păstrăvul indigen, cucubeu şi fântânel este interzis a fi pescuit până la data de 30 aprilie şi în perioada 15 septembrie – 31 decembrie.

Se interzice pescuitul lostriţei, lipanului, mihalţului şi coregonului tot timpul anului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite