Cel mai sănătos mod de a-ţi purta bebeluşul: ce este wrap-ul, manduca şi ergo-baby-ul, dar şi alte port-bebe-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
wrap

Părinţii din ziua de azi se informează de două ori înainte să cumpere ceva pentru bebeluşul lor şi se gândesc în primul rând la sănătatea lui. Ultima modă în materie de port-bebe-uri este wrapul  - o eşarfă elastică ce permite bebeluşului să fie ataşat de părinte, iar coloana vertebrală să îi stea în cea mai confortantă şi sănătoasă poziţie.

Potrivit site-ului wrapsling.ro, wrapul este cea mai simplă, dar şi cea mai versatilă eşarfă port-bebe, reprezentând o fâşie de ţesătură cu caracteristici speciale, a cărei utilizare se bazează exclusiv pe tehnica de legare. Unicul dezavantaj al wrapului constă în faptul că deprinderea tehnicii de legare ia mai mult timp decât la alte dispozitive. Wrapul are proprietatea de a absorbi şocurile din timpul mersului, protejând, astfel, sistemul osos fragil al copilului.

wrap

Dacă wrapul ţesut poate să susţină un copil cu până la 20 de kg, cel elastic este recomandat mai mult nou-născuţilor şi copiilor cu maxim 8-9 kg.  Totuşi, avantajul wrapului elastic este modul de utilizare foarte facil, deoarece se leagă complet înainte de a introduce copilul, care poate fi şi extras din dispozitiv fără dezlegare.

wrap1

După wrapul ţesut şi wrapul elastic, o altă modalitate de a purta bebeluşul este slingul reglabil cu inele. Avantajul slingului constă în sistemul de ajustare rapid şi uşor de deprins, în timp ce dezavantajul lui constă în distribuţia asimetrică a greutăţii copilului pe spatele purtătorului.

Slingul poate fi utilizat de la naştere de către ambii părinţi şi permite poziţionarea copilului în faţa, pe şoldul sau în spatele persoanei purtătoare, în poziţie verticală sau înclinată. Atenţi, dacă alegeţi un sling, acesta poate fi folosit pentru copiii de până la 10 kg.

sling

Puteţi opta şi pentru un wrap cu origine asiatică. Mei-tai-ul este un port-bebe cu bretele libere, care permit ajustarea eşarfei prin legarea în diferite poziţii. Acest wrap poate fi folosit abia după ce bebeluşul a împlinit patru luni şi asta pentru că  permite doar 3 poziţii - faţă, spate, şold - toate cu copilul aşezat vertical şi nu permite extragerea/reinserarea copilului fără dezlegare.

O altă modă între părinţii care îşi permit să cheltuie mai mult este manduca. Acest dispozitiv este recomandat în primul rând celor cu probleme de spate, greutatea copilului fiind distribuită foarte bine pe umeri şi talie. Manduca este recomandată atât pentru nou-născuţi, cât şi pentru copiii de până la 20 de kg, respectiv 4-5 ani.  

Cât despre costuri, trebuie să ştiţi să pentru un wrap elastic ar trebui să plătiţi aproximativ 100 de lei, pentru unul ţesut cam 150-160 de lei, un sling costă tot cam atât, iar dacă vreţi manduca trebuie să puneţi bani deoparte. Ajunge să coste 450-500 de lei.

manduca

Atenţie la felul în care îşi ţine copilul picoarele, atunci când îl purtaţi în orice port-bebe

Pozitia "M", a piciorelor, este pozitia ortopedică dovedită a fi poziţia perfectă pentru dezvoltarea optimă. Un dispozitiv ales corect, poate preveni şi chiar ajuta la vindecarea displaziei de sold.

Copilul nu trebuie niciodată să atârne atunci când este purtat într-un dispozitiv, şi asta pentru că şoldul lui va fi afectat şi până la urmă chiar şi mersul copilului. Problemele de sănătate merg până la finalul dezvoltării oaselor şi sunt mulţi copii în lume şi în Romania care ajung la operatii la sold din cauza acestor marsupii.

Mămicile sunt cele care apelează la sfatul altor mămici, deja cu experienţă

Grupurile de pe facebook ”Mămici purtăreţe” sau “Mămici de tranziţie sunt cele de unde părinţii pun de obicei cele mai multe întrebări. Pe site-ul www.babywearing.ro sau pe www.alexcreste.blogspot.ro puteţi afla mai multe informaţii despre alegerea unui mijloc de purtare sănătos.

În încheiere atât pentru sănătatea părinţilor cât şi pentru cea a piticilor puteţi să practicaţi kanga, un fel de kangu jumpes, în care aveţi nevoie de un astfel de disozitiv. De exemplu acest sport se practică foarte mult în Germania. Mai multe despre acest sport aflaţi pe motoarele de căutare gen youtube, google şi site-urile de specialitate.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite