Ce sporturi poţi practica primăvara asta - sugestiile unui specialist pentru cei care vor să aibă o viaţă sănătoasă

Ce sporturi poţi practica primăvara asta - sugestiile unui specialist pentru cei care vor să aibă o viaţă sănătoasă

Ciclism FOTO http://www.biciclistul.ro

Odată cu încălzirea vremii şi cu renunţatul la hainele groase, s-ar putea să avem o problemă cu kilogramele acumulate. Fie că aveţi astfel de motive sau pur şi simplu vreţi să vă menţineţi starea de sănătate, sportul este recomandat de specialişti. Puteţi începe cu unul care nu este foarte costisitor.

Fie că ieşiţi la alergat sau pur şi simplu mergeţi în parc cu rolele sau cu bicicleta, specialiştii recomandă mişcarea în fiecare zi. Cristi Petraş este instructor de tenis şi profesor de sport la un liceu de prestigiu din Târgu-Mureş. Când vine vorba de mişcare, ne explică de ce e indicată o plimbare în parc sau o drumeţie prin pădure, dar şi ce sport putem alege în funcţie de preferinţe şi de condiţia fizică.

Mersul în ritm alert şi alergatul

Profesorul de sport, Cristi Petraş ne spune că mersul în ritm vioi şi alergatul este recomandat aproape tuturor celor care îşi doresc să facă mişcare. Din fericire, nu este nevoie, cel puţin la început, de un echipament special.

„Alergatul şi mersul alert se adresează aproape tuturor. Trebuie, în schimb, să ştii şi cum să alergi, şi să ai grijă de articulaţii. Trebuie evitate suprafeţele dure, însă putem alerga pe piste special amenajate, pe iarbă sau pe pământ, iar pantofii de sport trebuie să fie cu o talpă mai groasă, de spumă, dacă se poate mai de calitate. Nu se aleargă pe toată talpa. Putem chiar să căutăm pe internet, unde sunt video-uri în care ni se explică exact cum trebuie alergat. Alergatul e doar cu 20% mai eficient decât mersul într-un ritm alert”, ne explică Cristi Petraş, profesor de sport

Dansul, ciclismul şi rolele

După alergat, următoarele în ierarhia sportului, din punct de vedere al dificultăţii sau al solicitării organismului, sunt dansul, ciclismul şi mersul pe role. Antrenorul ne explică şi de ce.

„Dansul este o metodă foarte bună de a arde calorii, dar şi de a socializa. Recomand dansurile latino. Se poartă foarte mult, există foarte multe şcoli de dans. De asemenea, echipamentul nu contează foarte mult, cel puţin la început. Ciclismul  şi rolele ne costă puţin, iar dacă avem puţină răbdare să căutăm o bicicletă bună, o putem achiziţiona chiar şi second-hand. Trebuie să ţii cont şi unde vrei să circuli cu ea, atunci când o alegi: doar pe şosea sau pe un teren accidentat. Mai avem nevoie de cască şi de vesta reflectorizantă. Atunci când faci ciclism te urci pe bicicletă, dar alegi întâi un traseu. Eşti mai aproape de natură şi faci în acelaşi timp şi mişcare”, completează instructorul

Mersul pe role şi skateboard-ul sunt de obicei sporturile preferate de tineri, iar astfel aceştia pot să şi socializeze. Şi în aceste cazulri avem nevoie de o cască, de genunchere, cotiere şi o placă de skate potrivită vârstei şi nivelului de pregătire.

Tenisul de câmp

Recomand să înceapă din primăvară un sport precum tenisul, iar când va începe sezonul estival le va fi mai uşor. Abc-ul în tenis se formează acum, iar la vară aceste persoane vor fi deja iniţiate. Atunci vor putea juca tenis cu prietenii. În acest sport e nevoie de un echipament sportiv lejer, care să-ţi permită să faci orice mişcare. Cea mai importantă este încălţămintea. Pantofii de sport ar fi de preferat să fie specifici pentru jocul de tenis. Aceştia îi oferă piciorului o stabilitate în timpul schimbărilor de direcţie, a frânărilor bruşte, altfel riscăm să ne accidentăm. Dacă alegem să jucăm cu un antrenor, majoritatea antrenorilor au deja au rachete, pe care le împrumută cursanţilor. Astfel ei nu mai investesc, la început în ele. înseamnă că nu mai investim în mingi şi racheta de tenis. E un sport destul de pretenţios în perioada de iniţiere, dar care îi răsplăteşte pe cei care perseverează şi ajung la un nivel minim de cunoştinţe. Perioada în care poţi să dobândeşti acest minim necesar depinde atât de calităţile motrice ale persoanei cât şi de frecvenţa la antrenamente”, spune instructorul de tenis Cristi Petraş

În concluzie, sportul este indicat, în orice perioadă a anului, în mod special atunci când vremea este frumoasă şi ne permite să alegem orice sport ni se potriveşte. Profesorul de sport le recomandă tinerilor şi nu numai să joace şi sporturile de echipă, precum baschetul, voleiul, handbalul sau voleiul, şi să facă dacă se poate cât mai multe drumeţii în aer liber.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările