Ce este sinuzita şi cum se deosebeşte de o simplă durere de cap - explicaţia medicilor specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea de cap poate proveni de la o sinuzita FOTO: adevarul.ro
Durerea de cap poate proveni de la o sinuzita FOTO: adevarul.ro

Vă doare capul, iar durerile persistă de mai multe săptămâni? S-ar putea să aveţi sinuzită. Atenţie, însă, diagnosticul nu se pune chiar atât de uşor, iar sinuzita poate fi de mai multe feluri. În funcţie de gravitate se dă şi tratamentul.

Durerea de cap poate porni de la o hipertensiune, de la febră sau de la tulburările de vedere. Acestea sunt principalele cauze ale unei simple migrene. Pentru sinuzită, investigaţiile sunt mai amănunţite.

Ce este sinuzita şi care sunt principalele simptome

Sinusurile reprezintă mici cavităţi în craniu, umplute, în mod normal, cu aer. Ele produc mucus, ce ajută la menţinerea pasajului nazal departe de alergeni şi de substanţe poluante. Sinuzita reprezintă inflamarea ţesuturilor şi poate fi cauzată de o infecţie bacteriană. Primele simptome ale sinuzitei sunt durerile şi presiunile la nivelul frunţii, ale maxilarului şi congestive sau blocare nazală. Se poate observa şi apariţia unor secreţii nazale galbene sau verzui.

Durerea de cap la sinuzită este diferită. De exemplu, atunci când ne aplecăm ne doare capul şi simţim o presiune în cap, chiar la nivelul maxilarului, în zona sinusurilor. Sinuzita, în funcţie de gravitate, poate fi tratată cu sau fără antibiotic”, spune medicul primar specialist Mariana Covrig

Există două tipuri de sinuzită: cea acută şi cea cronică. Prima durează aproximativ patru săptămâni, iar a doua poate dura ani de zile. Inflamaţia iniţială a sinusurilor poate apărea în urma unei răceli, alergii sau din cauza polipilor. Daca sinuzita este cauzată de alergii, decongestionantele nu vor fi tocmai de ajutor.

Deviaţia de sept nazal – principal cauză a sinuzitei

Printre cauzele sinuzitei, cea mai frecventă este deviaţia de sept. Alte cauze ar mai fi rinita acută purulentă - inflamarea şi infecţia mucoasei intranazale, rinita cronică hipertrofică, polipoza nazală.

Diagnosticul de sinuzită se pune după o investigaţie amănunţită. Se înccepe cu o anamneză prin care se poate constata o durere la nivelul ariilor de proiecţie a sinusurilor şi apariţia rinoreei, Se poate continua cu un examen clinic la ORL, iar apoi se poate solicita chiar şi examen endoscopic şi imagistic”, completează medicul primar specialist Mariana Covrig. Tratamentul în depistarea unei sinuzite poate fi local, medicamentos sau chiar chirurgical, în funcţie de gravitatea ei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite