Ce păţeşti dacă mănânci pateu vegetal sau soia modificată genetic. Din ce e făcut, de fapt, deliciosul pateu de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pateu vegetal cu soia modificată genetic şi plin de E-uri nu este deloc soluţia potrivită pentru un mic dejun în post. Medicii atrag atenţia că postul alimentar ne poate face mai mult rău, dacă nu ştim ce să mâncăm.

Postul înseamnă curăţenia sufletului dar şi a trupului, pentru a ne pregăti pentru Învierea Domnului. Dacă credincioşii ortodocşi încep postul de luni, cei catolici au intrat deja în post, începând de ieri. Restricţiile alimentare pentru catolici se referă doar la carne şi produse din carne, adică la acele produse provenite din sacrificarea animalelor. În rest, este permis consumul de lapte, peşte şi ouă.

În post  ortodocşi nu consumă nimic de provenienţă animală

„O pauză de la proteina animală este benefică pentru organism şi dacă vorbim din punct de vedere nutriţional”, afirmă nutriţionista Liana Conţiu. Numai că românii se îndoapă în această perioadă cu pâine şi cartofi şi aşa numite produse de post: pateu vegetal, crenvurşti de post, etc. „Majoritatea face greşeala să abuzeze de pâine, cartofi şi produse de post pe perioada acestor zile în care se lipsesc de produsele de origine animală”, spune nutriţionista.

Fără pateu vegetal cu E-uri şi soia modificată genetic!

Mai multe studii ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului realizate pe baza ingredientelor trecute pe etichete, arată că 96 la sută din cele 32 de pateuri vegetale de pe piaţă au minim două E-uri în componenţă, iar restul de 3,97 la suta conţin nu mai puţin de 12 E-uri. Doar două produse testate au trecut proba calităţii.

În plus, pateurile vegetale din comerţ conţin margarină sau ulei, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, stabilizatori (E-452), emulgatori (săruri ale acizilor graşi E-470), agenţi de îngroşare (guma guar E-412, caragenan E-407), amidon din grâu şi porumb, sirop de glucoză, zaharuri, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), coloranţi (caramel E-150, roşu carmin E-120).

Cele mai multe din sortimentele de pateu vegetal sunt îmbogăţite cu aditivi periculoşi, din care nelipsit este glutamatul monosodic despre care medicii spun că poate împiedica funcţionarea normală a inimii şi poate declanşa astmul. Soia modificată genetic poate duce în timp la infertilitate şi risc de cancer, deşi subiectul culturilor modificate genetic este unul controversat.

Ce alte produse ne pun în pericol sănătatea

„Ne referim la toate produsele procesate din magazine menite să ne scutească de gătit. Şi consumul de soia trebuie evitat pentru că majoritatea produselor conţin soia modificată genetic. Persoanele care sufera de diabet, diferite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, afecţiuni gastrice ar trebui să excludă aceste alimente”, spune nutriţionista.

Ce putem consuma

„In cantităţi moderate lapte de soia şi tofu. Iar în rest ar trebui ca mesele noastre să fie formate din fructe, legume şi seminţe. Este foarte important să ne gatim mâncarea pentru a avea controlul asupra ingredientelor şi să nu ne-o cumpărăm gata făcută. Legume ca: ciupercile, fasolea, mazărea, lintea conţin proteină vegetală  şi ar trebui consumate cât de des posibil”, mai spune Liana Conţiu.

Citiţi şi

Meniul zilei: 3 feluri de mâncare de post


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite