Ce se întâmplă în corpul tău când simţi „o gheară în piept“ sau „un nod în gât“ - explicaţiile medicilor şi ale psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul gând atunci când simiţim durere în piept este acela că suntem în prag de infarct. Nu numai că este greşit, dar un astfel de gând va declanşa în noi un val de panică, care ne va face şi mai mult rău. Orice astfel de simptome sunt semne că trebuie să mergem la medic, dar şi să ne regândim stilul de viaţă, spun specialiştii.

Ce este „gheara în piept”

Dan Mircea Fărcaş, medic primar cardiolog, şeful laboratorului de explorări funcţionale neinvazive din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, spune că nu orice durere în piept înseamnă o afecţiune cardiacă. Durerea în piept poate avea cauze multiple, dar este, în orice caz, semnul că trebuie să ne prezentăm la medic pentru un diagnostic corect.


Dan Micea Fărcaş

murers

„Senzaţia de constricţie toracică este una dintre cauzele cele mai frecvente care determină un bolnav să se prezinte la un consult medical. În această situaţie trebuie făcut diagnosticul diferenţiat al tuturor cauzelor posibile generatoare de durere toracică. Mai ales dacă este vorba de hemitoracele stâng”, spune medicul Dan Mircea Fărcaş.

Medicul menţionează că ar putea fi vorba de afecţiuni musculo-scheletale - cum ar fi o hernie de disc, o mialgie intercostală, o polidiscopatie dorsală -  sau afecţiuni pulmonare. „De exemplu, poate fi vorba de o pneumonie lobară stânga. Durerea din torace nu înseamnă neapărat o afecţiune cardiacă”, mai spune medicul.

Teama de infarct

„O durere cardiacă în hemitoracele stâng nu este neapărat de cauză coronariană, cum am fi tentaţi să credem, pentru că la prima durere pe care o simţim în partea stângă, ca o gheară, ne gândim la preinfarct, infarct şi pe lângă disconfortul dat de durere este şi panica creată de impactul acestei afirmaţii, faptul că ar putea fi un infarct”, mai spune cardiologul.

Evident, durerile de cauză cardiacă pot fi luate în discuţie: dureri cauzate de cardiopatia ischemică sau orice alte afecţiuni cardiace care generează dureri.

Ce trebuie să facem

„În faţa unei «gheare» toracice nu trebuie să ne pierdem cumpătul şi să ne gândim că este neapărat de cauză cardiacă. O durere toracică, mai ales în hemitoracele stâng trebuie întotdeauna investigată cu atenţie pentru a ajunge la cauza generatoare a durerii şi a lua măsurile taerapeutice adecvate”, explică medicul Dan Mircea Fărcaş.

„Aş recomanda tuturor pacienţilor care au durere în hemitoracele stâng să ia legătura cu medicul de familie, respectiv să fie îndrumat către medicul de specialitate, dat fiind caracterul durerii toracice şi posibilităţii de a genera complicaţii, psihic în special:anxietate, stres, atacuri de panică, alte complicaţii decât cele generate de durerea propriu zisă”

Ce spune psihologul

Maria Verdi, psiholog, psihoterapeut şi directorul ReCreation Life, atrage atenţia că „în ultimul timp, tot mai mulţi pacienti manifestă simptome ca: durere, gheară în piept, nod în gât, etc. Ele pot fi asociate cu angina pectorală, infarct, afecţiuni tiroidiene. La o consultaţie de specialitate, temerile sunt confirmate sau infirmate. Aceste simptome sunt somatizări, reacţii ale corpului”

Mures

Adică, toate aceste semnale ale corpului ne spun că nu neapărat suferim fizic, ci că avem un stil de viaţă neadecvat.

„In situaţii de stres prelungit, când nu reuşim să gestionăm emoţiile negative, în traume, în deficit al somnului, etc., apar diverse simptome  ca: palpitaţii, bătăi de inimă sau ritm cardiac accelerat, tremor, senzaţie de sufocare, dureri sau senzaţii de apăsare în piept, ameţeală, leşin, parestezii, etc. Iată deci, că aceste simptome pot surveni nu doar în afecţiuni cardiace şi tiroidiene, ci şi în atacul de panică, în nevroze, în anxietate, în depresie”, spune Maria Verdi.


Maria Verdi

image
Corpul ne semnalează să fim mai atenţi cu noi, să ne acordăm timp, grijă, să fim echilibraţi emoţional.

„Din punct de vedere somatic, nodul în gât reprezintă incapacitatea noastră de a ne exprima, de a spune sau a face ceea ce  dorim. De teamă că prin cuvintele rostite suntem neînţeleşi sau facem rău rostindu-le, preferăm să le „înghiţim”. Există întotdeauna în spatele acestei reţineri, o noţiune de risc, de pericol, care ne opreşte exprimarea”, mai explică Maria Verdi.

Învăţaţi să trăiţi altfel



„Durerea puternică în piept, poate fi semnalul unei angine, ischemii. Ea apare la persoanele care se închid afectiv, la persoanele care sunt concentrate în jurul noţiunilor de datorie, responsabilitate, carieră, preocupări materiale”, atrage atenţia psihologul.

Aceste persoane uită să trăiască, uită că au o viaţă personală, uită să-şi ofere timp şi atenţie.

„Somatica durerii pieptului este clară. E timpul să ne oprim înainte de a merge mai departe. Este momentul să schimbăm radical relaţia cu viaţa, avem nevoie de pauză, de relaxare, de reconectare cu interiorul nostru. Este timpul sa ne oferim afecţiunea pe care, dacă noi nu ne-o oferim, niciunde, în exterior, n-o vom găsi!”, mai spune psihologul Maria Verdi.

mures

Recomandări pe aceeaşi temă:

Ce ascunde durerea abdominală
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite