Caz fără precedent în Transilvania: o biserică din Mureş a fost scoasă la licitaţie, după ce a fost disputată de ortodocşi şi greco-catolici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Caşva, comuna Gurghiu FOTO: Protopopiatul Ortodox Reghin
Biserica din Caşva, comuna Gurghiu FOTO: Protopopiatul Ortodox Reghin

Vreţi o biserică în judeţul Mureş? Teoretic, o puteţi cumpăra în 10 februarie. Biserica din satul Caşva a fost scoasă la licitaţie. După 16 ani de procese s-a ajuns la situaţia imposibilă în care, deşi în acte lăcaşul aparţine greco-catolicilor, ortodocşii au drept de folosinţă a acesteia. Greco-catolicii nu au de unde să scoată 900.000 de lei bani câştigaţi în instanţă de Biserica Ortodoxă drept cheltuieli de renovare şi judecată.

Problemele dintre cele două culte îşi au rădăcinile în 1948. Biserica Greco-Catolică din Caşva, comuna Gurghiu, a fost a fost confiscată după 1948 de regimul comunist, odată cu desfiinţarea cultului. Chiar şi actualul preot ortodox, Ioan Rusu, care slujeşte în localitate, spune că întreaga comunitate, de 1.500 de oameni, era de religie greco-catolică în 1948.

16 ani de procese

Parohia Greco-Catolică Caşva a revenidicat lăcaşul şi casa parohială în instanţă, după reînfiinţarea cultului, la câţiva ani după căderea regimului comunist. Nu este vorba de faptul că în Caşva mai sunt doar câţiva greco-catolici şi 700 de ortodocşi, ci de o reparaţie, de redobândirea unei proprietăţi, spuneau atunci reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice.

După ani de procese Decizia nr. 1502/2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a stabilit că Parohia Greco-Catolică din Caşva şi-a redobândit dreptul de proprietate. Numai că punerea în posesie nu a avut loc. În 2011 sătenii ortodocşi din Caşva au ieşit pe uliţe pentru a-şi apăra biserica pe care o consideră a lor, atunci când executorul judecătoresc a venit să aplice punerea în posesie.

Doi ani mai târziu, prin sentinţa civilă nr. 863/2013 Tribunalul Mureş a obligat parohia Greco-Catolică din Caşva să plătească suma de 366.703,88 lei, pentru cheltuieli efectuate de ortodocşi la imobilele revendicate.

Apoi, prin Decizia nr. 13/A din 12 iunie 2013, Curtea de Apel Târgu-Mureş a obligat Parohia Greco-Catolică Caşva la plata a peste 650.000 de lei, cheltuieli efectuate de Parohia Ortodoxă şi a admis dreptul de retenţie al Parohiei Ortodoxe asupra bunurilor retrocedate, pânăcând banii ar fi fost plătiţi.

În anul 2014 Judecătoria Reghin a încuviinţat executarea silită a Parohiei Greco-Catolice: „La 31 octombrie 2014, executorul judecătoresc somează Parohia Greco-Catolică Caşva ca în termen de o zi să achite 650.745,22 lei-debit restant, 9.250,70 lei cheltuieli de judecată, 15.053,33 lei cheltuieli de executare, total 675.049,25. În fine, la 6 ianuarie 2015, executorul judecătoresc emite o publicaţie de vânzare imobiliară prin care anunţă vânzarea prin licitaţie publică la data de 10.02.2015 ora 10.00-11.00 a Bisericii greco-catolice din Caşva, la preţul de 810.000 lei şi a casei parohiale greco-catolice şi grădinii aferente la preţul de 90.300 lei”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă co-preşedintele Ligii Pro Europa din Târgu-Mureş, Smaranda Enache, cea care de altfel a atras atenţia asupra acestui caz considerat un “precedent periculos” .

Ioan Rusu, preotul ortodox spune că iniţial şi el a fost botezat greco-catolic şi că a căutat o soluţie amiabilă: "Eu sunt greco-catolic de botez apoi m-au  trecut ortodox, după numai 3 luni, în 1948 (…)Dacă ei (greco-catolicii-n.r.) erau 95 la sută, cât avem noi proporţie, ortodocşii, nu 5 la sută cât au rămas după Revoluţia din 1989 eu le dădeam fără proces, fără nimic biserica mare şi mă mutam la biserica mică", spune Ioan Rusu.

Preotul mai spune că procesele ar fi putut fi evitate deoarece greco-catolicilor li s-a oferit biserica mică din localitate pentru a-şi putea ţine slujbele, dar că aceştia au refuzat această soluţie. Mai mult acesta susţine că de-a lungul anilor au fost făcute investiţii în lăcal şi în casa parohială aflate în litigiu şi că procesele, de asemenea, au însemnat cheltuieli mari, aşa că se justifică suma cerută de 700.000 de lei.

Preotul greco-catolic din localitate, Sorin Bogdan, nu a vrut să facă niciun comentariu şi spune doar că speră ca superiorii celor două culte, care cunosc situaţia, să găsească rezolvarea corectă.

Liga Pro Europa aduce cazul în atenţia presei şi a amabasadelor străine

„În urma unui proces de retrocedare care a durat 13 ani, comunitatea greco-catolică nu numai că nu a fost pusă în posesia bunurilor recâştigate în instanţă (…) ci, la 25 de ani de la prăbuşirea regimului comunist, i se impune plata unor sume enorme care pun în imposibilitate intrarea în posesie efectivă asupra bunurilor redobândite”, spune  Smaranda Enache, care a mai menţionat că va face cunoscut corpului diplomatic străin din România acest caz.

Liga Pro Europa consideră că "vicierea procesului de retrocedare a bunurilor confiscate Bisericii Greco-Catolice în 1948 a intrat într-o nouă fază de proceduri abuzive", a mai spus Smaranda Enache.

CITIŢI ŞI:

Cea mai veche biserică ortodoxă din Hunedoara e revendicată de greco - catolici. Vor urma alte 150 de procese

 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite