Semne clare care arată că ai lipsă de vitamine. Ce alimente trebuie să consumăm ca să ne însănătoşim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără a fi neapărat bolnav, corpul îţi dă semne despre faptul că ceva nu merge bine: oboseală, astenie, păr fără strălucire, piele iritată, unghii care se rup, sângerări nazale, crampe musculare. Toate sunt semne ale lipsei de vitamine, spun medicii.

Stai la birou şi te trezeşti că îţi curge sânge din nas. Sau brusc te loveşte un „junghi”. Dai vina pe faptul că stai strâmb pe scaun sau îţi spui că vremea e de vină.

Medicii sunt, însă, de altă părere şi spun că acestea sunt semne pe care corpul ţi le dă, pentru că s-ar putea să îţi lipsească vitaminele. „Organismul uman nu poate funcţiona fără vitamine şi minerale. Nu se poate regenera şi nu poate lupta cu boala dacă îl lipsim de ce îi este necesar”, spune Liana Conţiu, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară.

Ce sunt şi ce fac vitaminele

Vitaminele sunt substanţe de care corpul are nevoie, în cantităţi de ordinul miligramelor sau microgramelor, cu rol esenţial într-o reacţie la nivelul celulelor.
De exemplu, vitamina B1  are rol în descompunerea proteinei în aminoacizi, a carbohidraţilor în glucoză pentru a produce energie, B6 are rol în echilibrarea cantităţii de sodiu şi potasiu, iar vitamina C participă la multe procese metabolice.
„Principala sursă de vitamine este alimentaţia. Organismul nu poate sintetiza toate vitaminele, deci este esenţial să avem o alimentaţie adecvată. Carenţele mari de vitamine pot provoca dereglări mari în organism”, spune Liana Conţiu.

Cum se manifestă lipsa de vitamine

Semnele sunt multe şi variază în funcţie de carenţă, de vitamina care ne lipseşte. Aceste semne  pot fi:  senzaţia de oboseală, slăbiciune, piele şi păr terne, sângerări ale mucoaselor,  mâncărimi şi roşeli ale pileii, mai spune specialista în nutriţie. „In general sunt predispuşi la carenţe copiii în creştere şi femeile însărcinate”, precizează aceasta.

Cum aflăm dacă avem lipsă de vitamine şi ce trebuie să facem

”Analizele sunt esenţiale!”, atrage atenţia Liana Conţiu. Dacă vei lua suplimente fără recomandarea medicului, îţi pot face mai mult rău. „Suplimentarea cu vitamine fără o bază anume nu este o soluţie. Trebuie să luăm suplimente de vitamine doar dacă sunt indicate de către medic”, mai spune nutriţionista.

„O bună alimentaţie completată de odihnă şi viaţă echilibrată constituie cheia spre un organism sănătos”


Remediile vă sunt la îndemână. „Trebuie să avem un meniu variat, care să includă alimente ce conţin toate vitaminele şi mineralele de care noi avem nevoie. Nu există un  singur aliment care să conţină tot ceea ce organismul nostru are nevoie ( singurul e laptele matern)”, precizează Liana Conţiu.
Alimentele crude, proaspete, legumele şi fructele mai precis, alături de alimente de origine animală, preparate termic corespunzător ar trebui să fie incluse în meniul de zi cu zi, recomandă medicul.
”Tutunul, semipreparatele, alimentele procesate trebuie evitate pentru ca pot periclita absorbţia nutrienţilor”, explică Liana Conţiu.

Citiţi şi

STUDIU Suplimentele de vitamine, ineficiente în reducerea riscului de a dezvolta demenţă

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite