VIDEO Vestitul violonist „Dide“ a fost condus pe ultimul drum. Ansamblul „Doina Gorjului“ i-a adus un ultim omagiu

VIDEO Vestitul violonist „Dide“ a fost condus pe ultimul drum. Ansamblul „Doina Gorjului“ i-a adus un ultim omagiu

„Dide“ a fost condus pe ultimul drum

Niculae Petre Emil (Dide), fost dirijor al Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Gorjului“, a fost condus, ieri, pe ultimul drum, fiind înmormântat în Cimitirul Municipal Târgu Jiu.

 
Slujba de înmormântare a avut loc la Catedrala din Piaţa Prefecturii. La ceremonie a fost prezentă o parte din orchestra Ansamblului Artistic „Doina Gorjului“ a fost prezentă, care, la finalul slujbei, i-a adus un omagiu muzical fostului dirijor. De asemene, mai mulţi dansatori de „Doina Gorjului“ au fost prezenţi în costume populare. 
 
Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic „Doina Gorjului“, a spus în cuvântul de bun rămas că primii săi îndrumători au fost tatăl şi bunicul lui:
„Se naşte marele maestru în anul 1939 într-o familie de lăutari vestiţi, din localitatea Frumoasa de Teleorman, fiind cel de mijloc dintre cei trei copii ai acestei familii. Din fragedă pruncie a deprins tainele viorii şi ale cântecului popular, avându-l aproape pe tatăl său, cel care i-a sădit şi nemărginit această artă şi dragoste pentru folclor“. 
 

A fost cununat de către Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu

Niculae Petre Emil (Dide) a fost un viorist de excepţie. Acesta a făcut parte din Ansamblul Artistic „Doina Gorjului“ chiar de la înfiinţare, în anul 1968, sub bagheta renumitului dirijor, violonist şi compozitor Gelu Barabancea.
 
 
Dide a cântat împreună cu unii dintre cei mari artişti ai folclorul românesc, cum ar fi: Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Maria Ciobanu, Filofteia Lăcătuşu şi Maria Apostol. Ca o recunoaştere a valorii sale, acesta a fost cununat de către renumiţi interpreţi Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu.
Dide a urcat treaptă cu treaptă. A fost violonist, concert – maestru, dirijor al Ansamblului „Doina Gorjului“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: