VIDEO Povestea drumului folosit de romani pentru a-l prinde pe Decebal. Astăzi, leagă două provinicii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râul Jiu, vechiul Rhabon, formează unul dintre cele mai spectaculoase canioane din România, cu ape repezi, cu praguri, cu albia strânsă între şosea şi peretele vertical al muntelui. Drumul dintre Bumbeşti Jiu şi Livezeni are o lungime de aproximativ 30 de kilometri, care însoţeşte râul Jiu.

Calea de comunicare dintre Petroşani şi Târgu Jiu îşi are originile încă de pe vremea dacilor şi romanilor. Prin anul 102 d. Chr., conducătorul Cohortei a IV-a Romană Cypria, Lucius Quintus, şi-ar fi strecurat călăreţii pe o potecă, pe lângă stânci, dorind să lovească din spate oastea lui Decebal. 

Pe cărarea care străbătea munţii se realiza şi transhumanţa. Proiectul realizării unui drum prin Defileul Jiului apare după anul 1870, ca urmare a dezvoltări economice din Valea Jiului. Construcţia drumului va dura 20 de ani, iar inaugurarea oficială va avea loc în septembrie 1894. În acea perioadă apare şi ideea construirii căii ferate. 

Construcţia drumului a început în anul 1870

Lucrările au început în anul 1870, dar complexitatea lucrărilor şi costul mare al acestora au dus până la urmă la sistarea lucrărilor, mai ales că statul român nu a mai putut să achite sumele promise. 

În anul 1879, comuna Petroşani obţine un credit de la statul austro-ungar pentru amenajarea drumului început. O comisie mixtă româno-austro-ungară a realizat un studiu şi a stabilit traseul definitiv al acestui drum. Lucrările au fost finalizate în anul 1890, iar festivităţile de dare în folosinţă au avut loc în data de 4 septembrie 1894. Cu această ocazie, la punctul de graniţă, de la Polatişte, între Imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească, s-a montat o placă care marca evenimentul. 

Monumentul generalului Dragalina

image


În Defileul Jiului s-au dus lupte importante în Primul Război Mondial. Trupele române au înaintat spre Transilvania, dar au fost respinse. Ȋn aceste lupte cade la datorie şi generalul Ioan Dragalina, iar pe locul unde acesta a fost rănit a fost ridicat un monument, ce poate fi văzut şi astăzi. 

Ce poţi vizita 

Pe lângă peisajele minunate oferite de Munţii Parâng şi Vâlcan, cei care traversează acest drum pot vizita o serie de obiective turistice. În apropierea oraşului Bumbeşti-Jiu se află Castrul Roman, construit, se pare, în timpul împăraţilor Septimus Sever şi Antonun Caracala, de către Cohorta I a Britaniilor, Aurelia Antoniniana Militaria.

La intrarea în defileul Jiului se văd ruinele Mănăstirii Vişina, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân (1386- 1418), care are ca hram Sfânta Treime.

La aproximativ 35 de km de Târgu-Jiu, pe malul stâng al Jiului, se află Mănăstirea Lainici, care are ca hram Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Mănăstirea Lainici a fost construită între anii 1812 şi 1847 de către boierii din regiune pe un deal care domină Defileul Jiului. Ea adăposteşte frumoase fresce interioare datând din 1860 şi un iconostas compus din icoane în stil bizantin. Pandurul Tudor Vladimirescu s-a ascuns o vreme la Mănăstirea Lainici.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite