VIDEO Greenpeace a sesizat DIICOT cu privire la 35 de transporturi ilegale de lemn într-un sat din Gorj, în valoare de 25.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greenpeace susţine că în doar două zile s-au efectuat 35 de transporturi ilegale              Foto: Greenpeace
Greenpeace susţine că în doar două zile s-au efectuat 35 de transporturi ilegale              Foto: Greenpeace

Greenpeace România a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi alte instituţii ale statului cu privire la tăierea în mod ilegal a unei cantităţi de aproximativ 319 metri cubi de lemn într-un singur sat din judeţul Gorj. Este vorba de localitatea Gureni, din judeţul Gorj, unde există patru societăţi de prelucrare şi transport al lemnului.

Reprezentaţii Greenpeace susţin că au descoperit 35 de transporturi ilegale de lemne

„O echipă de activişti Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localităţii Gureni, Com. Peştişani, judeţul Gorj. În această localitate îşi desfăşoară activitatea patru societăţi de prelucrare şi transport al lemnului. Echipa Greenpeace România a monitorizat şi documentat în perioada menţionată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistriţa, situat la nord de satul Gureni precum şi transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicaţia Inspectorul Pădurii , legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puţin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicaţiei Inspectorul Pădurii. Astfel, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor“

se arată într-un comunicat al Greenpeace România. 

Situaţia se repetă

Potrivit organizaţiei ecologise, în iulie 2016 a fost documentat un alt caz de tăiere ilegală dintr-o pădure virgină în acelaşi bazin forestier şi a transmis o sesizare către Ocolul Silvic Brâncuşi prin intermediul platformei salvezpadurea.ro. „În urma cercetărilor ocolul silvic a descoperit că 85 de arbori au fost tăiaţi ilegal şi cazul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru cercetare şi soluţionare“, se mai arată în comunicatul de presă.

„Am revenit în Gureni pentru a cerceta cum ajunge lemnul tăiat ilegal pe piaţă. Nu ne aşteptam să găsim camioane fără acte, având în vedere că oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicaţia Inspectorul Pădurii instalată pe telefoane mobile. Se întâmplă, însă. În cele mai multe cazuri, e vorba de camioane încărcate la maximum, cu 20 de metri cubi şi mai mult, care în aviz să aibă înregistraţi 7-10 metri cubi. Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat în două zile, de 319 metri cubi, este foarte îngrijorător. Radarul Pădurilor îşi face treaba, însă operaţiunile de control din partea autorităţilor trebuie intensificate iar sancţiunile aplicate să elimine furtul şi distrugerea pădurilor.” - declară Ionuţ Apostol, director de campanii la Greenpeace România. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite