VIDEO Documentar în care Ecaterina Teodoroiu este interpretată de o muzeografă, iar logodnicul „eroinei de la Jiu“ este întruchipat de un jurist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiera filmului documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului roman” a avut loc vineri, 10 martie, la Cinematograful „Sergiu Nicolaescu“ din Târgu Jiu. Producţia este realizată de publicistul gorjean Dorin Brozbă.

Documentarul durează 42 de minute. „Este conceput pentru copii, în primul rând, pentru că reprezintă categoria cea mai receptivă. În 2017, este anul comemorativ Ecaterina Teodoroiu şi propunerea este să se organizeze, opţional, cursuri dedicate «eroinei de la Jiu»“, a precizat Dorin Brozbă, realizatorul filmului.

Data lansării filmului documentar n-a fost aleasă în mod întâmplător. „Pe data de 10 martie 1917, Ecaterina a fost ridicată la gradul de sublocotenent şi i s-a acordat medalia Virtutea Militară clasa a II-a pentru faptele ei de vitejie pentru bătăliile de la Jiu, precum şi pentru cele din Moldova. Este şi primul ofiţer femeie al armatei române, într-o perioadă în care femeile nu avea dreptul să voteze. Părerea mea este că Ecaterina Teodoroiu este şi un pionier al procesului de emancipare a femeilor române, care nu avea aceleaşi drepturi“, a declarat Dorin Brozbă.

Ecaterina Teodoroiu şi logodnicul ei, interpretaţi de către angajaţii Muzeului Judeţean

Bianca Mitriţă joacă rolul Cătălinei în timpul copilăriei, iar Adina Cotorogea, muzeograf la Muzeul Judeţean, o interpretează pe Ecaterina Teodoroiu în perioada de glorie, când se afla sub arme. De asemenea, juristul Muzeului Judeţean, Dragoş Predoiu, joacă rolul sublocotenentului Mănoiu, logodnicul „eroinei de la Jiu“.

„Filmul este realizat 100% de gorjeni. Nu am avut la dispoziţie fonduri şi am încercat din resurse proprii să acoperim tot ceea ce este nevoie“,

a mai spus Dorin Brozbă.

Imagini rare

Filmările au început în toamna anului 2015 şi au fost realizate în diferite locuri din ţară, inclusiv în judeţul Vrancea, acolo unde „eroina de la Jiu“ a fost ucisă. „Am început să lucrez la acest film în luna noiembrie 2015 şi filmările s-au încheiat în februarie 2017. A fost vorba de multă documentare, deplasări în judeţul Vrancea şi căutări în Arhivele Naţionale. Jumătate din film este realizat cu imagini rare din Arhiva Naţională de Film.

Era normal să se întâmple aşa ceva, pentru că e vorba de un documentar dedicat unei mari personalităţi a istoriei româneşti. În imagini apare comisarul Ioan Popilian, care a condus bătălia de la podul Jiului (n.r. din 14 octombrie 1916, atunci când populaţia oraşului Târgu Jiu a luptat şi s-a opus avansării trupelor germane), regele Ferdinand, regina Maria în vizită la spitalul din Iaşi, unde a fost internată şi Ecaterina Teodoroiu şi imagini de la festivităţile din 8 septembrie 1935, când s-a inaugurat mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Târgu Jiu şi a fost prezent regele Carol al II-lea şi tot Guvernul, în fruntea cu Gheorghe Tătărăscu, primul ministrul din perioada respectivă“, a spus Dorin Brozbă, realizatorul filmului documentar.

Urmaşele Ecaterinei, prezente la premiera filmului

image

La premiera filmului documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului roman” a fost prezentă şi strănepoata eroinei. Sabina Lupu a lucrat timp de 27 de ani ca ghid la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu. Bunica acesteia a fost sora mai mică a Ecaterinei Teodoroiu. 

„Sunt mândră să spun că sunt strănepoata Ecaterinei Teodoroiu. Filmul a fost emoţionant şi chiar am şi lăcrimat la început când am văzut că din acea casă a plecat un suflet mare“, a spus strănepoata „eroinei de la Jiu“. 

Aceasta spune că s-a simţit ca acasă pe perioada în carea lucrat în Casa memorială: „De fiecare dată când deschideam uşile şi puneam mâna pe clanţă aveam o mare emoţie, pentru că mă gândeam că şi eroina a pus mâna pe clanţa respectivă. La muzeul de acolo m-am simţit ca la mine acasă“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite