VIDEO Atracţiile de pe Transalpina, cea mai înaltă şosea din România. Peisajele montane ameţitor de frumoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transalpina este cea mai înaltă şosea din România, ajungând în pasul Urdele la o înălţime de 2.145 de metri. Mai este cunoscută şi sub denumirea „Drumul Regelui“, pentru că a fost construit la iniţiativa regelui Carol al II-lea.

Transalpina apare în documentele oficiale sub numele DN 67 C, pentru că se desprinde, în localitatea Bengeşti Ciocadia, din Drumul Naţional 67. 

Prima localitate care îi iese turistului în cale este Novaci. Aici există mai multe pensiuni, unde turiştii obosiţi pot să se cazeze. Localitatea este cunoscută prin numărul mare de ciobani. Astfel, în piaţa din localitate poţi să găseşti o gamă diversificată de brânzeturi. Imediat urmează urcuşul pe Transalpina. 

Novaciul rămâne undeva jos şi după aproximativ 18 kilometri apare staţiunea Rânca, aflată la o altitudine de 1.600 de metri. La intrare există o cruce de mari dimensiuni, care indică faptul că este un loc binecuvântat. 

Aici funcţionează un fel de bazar unde poţi să găseşti de la suveniruri şi până la diferite siropuri, dulceţuri, miere şi ale produse realizate de producători locali. În Rânca sunt nenumărate hoteluri şi pensiuni. Un parc de aventură se află la dispoziţia copiilor. 

În zona Rânca există numeroase trasee montane, cel mai frecventat fiind cel care duce la vârful Păpuşa (2.136 de metri). Peisajele sunt ameţitor de frumoase. 

Preparate ciobăneşti şi cazare la stână

Urmează pasul Urdele, cel mai înalt de pe Transalpina, care este inscripţionat pe o pancartă. După alţi kilometri urmează unul dintre cele mai apreciate obiective de pe Transalpina: stâna Ştefanu. Pe lângă celebrul „tocan de oaie“, care a primit şi atestat de produs tradiţional, şi alte preparate ciobăneşti specifice, turiştii se pot fotografia în cojoacele ciobăneşti din lână, pot să viziteze muzeul tradiţional, unde se găsesc costume tradiţionale, dar şi diferite obiecte.

Imagine indisponibilă

Foto Alin Ion 

De asemenea, cei care doresc se pot caza la stână. „Le oferim turiştilor şi posibilitatea de a se caza, dar în condiţii de stână, adică fără energie electrică şi aparatură electrocasnică. Avem câteva camere amenajate în mod tradiţional. turiştii apreciază ceea ce este străvechi şi cum se trăia odată. Le oferim şi seri cu foc de tabără şi cântece populare interpretate la fluier“, a spus băciţa Mărioara Babu, şefa stânii. 

Barajele de pe Sebeş

Urmează barajul Oaşa amenajat pe râul Sebeş. Are o lungime de aproximativ şase kilometri. Aici este un alt loc de unde pot fi cumpărate suveniruri, dar şi diferite produse. Dacă traversezi barajul se ajunge la Mănăstirea Oaşa.

După câţiva kilometri se ajunge la ultimul loc de popas de pe Transalpina: barajul de la Tau. În zonă se află Rezervatia naturala „Masa Jidovului”, un abrupt stâncos format din şisturi cristaline, care la o altitudine de 50 metri faţă de râul Sebeş are o platformă netedă care are formă de masă. Tot aici se află şi Rezervaţia naturală „Stânca Grunzii”. 

Foto Alin Ion

oasa

Vă mai recomandăm

VIDEO Transalpina văzută din avion: cel mai înalt drum din România, în imagini copleşitoare

VIDEO FOTO „Transalpina - Drumul Regilor“, documentar excepţional cu imagini de arhivă despre povestea unui drum din vremea dacilor şi romanilor

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite