Urmaşa Ecaterinei Teodoroiu: „Vreau să plec din România, pentru că nu ştiu dacă o să am un viitor aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurora Catalina este urmaşa celei mai viteze femei din istoria României, Ecaterina Teodoroiu, de la a cărei jertfă s-au împlinit marţi, 22 august, 100 de ani. Ea are vârsta de 14 ani şi este stră-stră nepoata Ecaterinei. Adolescenta îşi doreşte să devină medic şi să plece din România.

Aurora Catalina a reuşit să intre la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, unul dintre cele mai bune licee din Gorj. Aceasta a reuşit să intre la profilul Ştiinţele Naturii. Concurenţa a fost foarte mare, dar urmaşa Ecaterinei Teodoroiu a fost admisă cu media 9,10. Ea vrea să devină medic şi să plece din România. „Sper să reuşesc să intru la facultatea de medicină. Îmi doresc să devin medic. Vreau să plec din ţară, pentru că nu ştiu dacă o să am un viitor aici“, ne-a spus Aurora. 

„Străinătatea reprezintă o opţiune“

Mama Aurorei, Nicoleta Catalina, în vârstă de 35 de ani, este plecată în Italia de şapte ani. Tânăra a absolvit Facultatea de Psihopedagogie, dar nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă în România, astfel că a plecat în străinătate, alături de ea aflându-se şi soţul ei. 

Aurora spune că-i este greu fără părinţii ei. Ea speră că lucrurile se vor schimba şi în România: „Mama şi tati sunt plecaţi în Italia de mai mulţi ani. Este destul de greu fără ei. Eu sper să se îndrepte lucrurile în România. Sunt pozitivă, dar străinătatea reprezintă o opţiune. Tinerii pleacă din România pentru că în străinătate au mai multe oportunităţi, mai multe locuri de muncă“.

image

A fost primită în rândurile cercetaşilor 

Aurora Catalina a fost primit marţi, 22 august, în rândurile cerceşilor. Ea face parte din Asociaţia „Cercetaşii Tradiţionali“, unitatea „General Dragalina“ Târgu Jiu. „A fost un moment foarte emoţionant. A fost foarte frumos şi mă simt foarte bijne pentrru că am fost primită în rândurile cercetaşilor“, a spus urmaşa Ecaterinei Toeodoroiu. 

Bunica sa, Sabina Lupu, este strănepoata Eroinei de la Jiu. Bunica Sabinei Lupu a fost sora mai mică a eroinei de la Jiu. Strănepoata Ecaterinei Teodoroiu a lucrat la fabrica de pâine din Târgu-Jiu, iar apoi a muncit, alături de soţul ei, la o societate de construcţii, după care, în anul 1991, a venit ca muzeograf la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“. Sabina Lupu a lucrat cu mare drag la păstrarea amintirii înaintaşei sale. 

image

Împlinirea a 100 de ani de la moartea Eroinei de la Jiu a fost marcată în Târgu Jiu printr-o slujbă de pomenire la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vădeni, acolo unde Ecaterina Teodoroiu a fost botezată. A urmat sădirea unui stejar în semn de recunoştinţă la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, iar la mausoleul din centrul oraşului, acolo unde este înmormântată, au avut loc mai multe manifestări religios-artistice. În final, pe Calea Eroilor a avut loc o procesiune pe Calea Eroilor, între Masa Tăcerii şi Coloana fără de Sfârşit. 

A murit eroic în luptă

Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe data de 14 ianuarie 1894 în Târgu Jiu şi a murit pe 22 august 1917 la Fitioneşti, judeţul Vrancea. Pe numele ei adevărat Catalina Toderoiu, a activat, la început, ca infirmieră, în Primul Război Mondial, după care s-a înrolat în armată, în urma decesului fratelui său în luptele de la Porceni. Ecaterina a fost rănită grav la bazin şi picioare în luptele de la Ţânţăreni, fiind decorată personal de Regele Ferdinand I, la data de 19 martie 1917, cu „Virtutea militară“ şi a fost avansată la gradul de sublocotenent.

După mai mult timp petrecut în spitale, Eroina de la Jiu a revenit în luptă, fiind numită la comanda unui pluton din Regimentul 43/59 infanterie Lupeni. Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea acestui pluton, în seara zilei de 22 august 1917,  în zona Dealul Secului-Muncel, în localitatea Fitioneşti. 
 

Dorin Brozbă, autorul unei cărţi despre viaţa Ecaterinei Teodoroiu, spune că numele acesteia a fost schimbat chiar de către ea. „Când se afla pe front, a scris câteva poezii semnate cu numele de Ecaterina Teodoroiu, pentru că era o admiratoare a lui Eminescu“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite