Un tânăr rom luptă pentru o carieră de succes în Poliţie: „Nu doar ţiganii încalcă legea“

Un tânăr rom luptă pentru o carieră de succes în Poliţie: „Nu doar ţiganii încalcă legea“

Horaţiu vrea să devină un poliţist de succes

Horaţiu Radu, un tânăr de etnie romă din cartierul Meteor din municipiul Târgu Jiu, îşi doreşte o carieră de succes în poliţie. El a fost admis la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, fiind singurul tânăr din cartierul său care va merge la facultate.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cartierul Meteor locuiesc romii consideraţi mai înstăriţi din municipiul Târgu Jiu. Aici încă se respectă tradiţia căsătoriilor timpurii, iar romii sunt căsătoriţi de familiile lor de la 12-13 ani, după care abandonează şcoala. Horaţiu Radu este o excepţie. Tânărul de 18 ani a absolvit în acest an unul dintre cele mai bune licee din judeţul Gorj, Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Târgu Jiu, după care a susţinut examen la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, pe locurile destinate persoanelor de etnie romă.

„Pe parcursul liceului m-am decis să îmbrăţişez o carieră de poliţist. Mi-am dat seama că este ceea ce vreau eu, pentru că făceam diferite lucruri şi activităţi la şcoală, iar colegii îmi spuneau că sunt foarte atent la anumite lucruri şi mă îndemnau să merg la Academia de Poliţie. Părinţii m-au susţinut, pentru că şi tatăl meu este o persoană conştientă de ceea ce înseamnă un nivel de educaţie. El a urmat o şcoală post liceală de asistenţi medicali, iar acum este student la drept. S-a căsătorit de mic şi a fost nevoit să renunţe la şcoală, dar şi-a dat seama, apoi, cât de importantă este educaţia“, ne-a spus Horaţiu Radu. 
 

Nu-i este teamă de reacţia comunităţii

 
Lui Horaţiu nu-i este teamă de reacţia comunităţii în care trăieşte cu privire la faptul că va deveni poliţist: „Sper să fiu un exemplu pentru ei şi pot vedea, astfel, că, prin educaţie, romii pot evolua şi să fie mai buni. De asemenea, aş vrea să demonstrez şi populaţiei majoritare că nu sunt doar ţigani care încalcă legea şi sunt şi ţiganii care lucrează în domeniul justiţiei pentru a prinde infractori“. 
 

Aproape patru candidaţi pe loc 

 
Horaţiu Radu s-a pregătit special la pentru examenul de admitere la Academia de Poliţie la limba română şi la istorie.
„Examenul s-a desfăşurat în mai multe etape. Am susţinut probele sportive la începutul lunii august, iar probele scrise au avut loc pe 7 august. A fost un examen dificil. Deşi am candidat pentru locurile destinate persoanelor de etnie romă, am susţinut acelaşi examen ca ceilalţi candidaţi, doar că au fost mai puţini candidaţi şi concurenţa nu a fost aşa de mare. Au fost 28 de candidaţi care au concurat pe 8 locuri“,
ne-a povestit Horaţiu. 
 

„Cei din comunitate sunt mai conservatori“ 

 
„Căsătoria de la vârste fragede este o tradiţie mai veche în comunitatea noastră, dar, în cazul meu, părinţii au considerat că pot avea un viitor prin şcoală şi nu au vrut să mă încurce, cu toate că am avut rude care au susţinut că trebuie să fiu însurat, să fiu pus la casa mea, însă părinţii m-au susţinut pentru că au văzut că eu evoluam la şcoală. Aceste căsătorii se făceau pentru a fi evitate conflicte sau ca totul să fie aranjat. Cei din comunitate sunt mai conservatori. În cazul în care ai o parteneră sau un copil nu mai poţi să mergi la facultate la Bucureşti şi să-i neglijezi“, precizează Horaţiu. 
citeste totul despre: