Un tânăr de 21 de ani se pregăteşte să-şi deschidă o fabrică de dulceaţă şi de sucuri de mure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Burtea a întocmit proiectul pentru fabrica de procesare a murelor
Ionel Burtea a întocmit proiectul pentru fabrica de procesare a murelor

Un tânăr de 21 de ani, din localitatea gorjeană Ţicleni, vrea să construiască o fabrică de dulceţuri şi de sucuri naturale, pentru a valorifica plantaţie de mure a familiei care se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare.

Ionel Burtea a întocmit, deja proiectul pentru obţinerea finanţării necesare deschiderii fabricii. Tânărul antreprenor vrea să acceseze fonduri prin programuil „Start-Up Nation“. Acesta spune că valoarea proiectului se ridică la 44.000 euro. „Proiectul constă în deschiderea unui punct de lucru pentru procesarea fructelor în freshuri şi dulceaţă. Este vorba de o fabrica de dimensiuni mai mici, care să ocupe o suprafaţă de 80 metri pătraţi. Banii pe care sper să-i primesc vor fi folosiţi la achiziţionarea de utilaje pentru procesare, pasteurizare şi ambalare“, ne-a spus Ionel Burtea. 

Producţie între 200 şi 400 de borcane de dulceaţă pe zi 

Fabrica pe care tânărul vrea s-o deschidă ar urma să producă zilnic între 200 şi 400 de borcane de duleaţă.

„Cantittatea minimă este de 200 de borcane pe zi şi poate ajunge până la 400 de borcane. Aceeaşi cantitate o propun şi pentru freshuri“,

spune Ionel Burtea. 

Burtea

Murele produse la Ţicleni ajung în hypermarket-urile din Bucureşti şi Târgu Jiu ale unie mari companii. 

Sistem de irigaţii

Ionel Burtea şi familia sa deţine una dintre cele mai întinse plantaţii de mure din ţară. Cultura de mur se întinde pe aproximativ cinci hectare, dar tânărul vrea ca în perioada următoare să dubleze suprafaţa plantaţiei. „În acest an am reuşit să montăm sistemul de irigaţii“, mai spune tânărul antreprenor. 

Aacerea a început în anul 2015

Ideea afacerii a prins contur în anul 2015, când a fost plantată cu mur şi zmeură o suprafaţă de un hectar, care acum a ajuns la maturitate. Decizia de a cultiva aceste plante a fost luată de toată familia, după ce s-a constatat că cea mai mare parte din fructele de pădure de pe piaţa din România sunt aduse din import.

Afacerea a început să dea roade chiar după primul an, când producţia a ajuns la două tone. Murele şi zmeura au ajuns să fie vândute într-un într-un hypermarket din Gorj. În acest an, familia Burtea îşi propune ca roadele să depăşească graniţele judeţului. 

„Am cultivat un hectar cultivat cu mur şi zmeură care au fost procurate de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni. Încercăm să lucrăm fără vreun tratament pentru că se pot adapta condiţiilor vitrege. Investiţia a ajuns pentru un hectar la aproximativ 20.000 de euro. Am observat că există o nişă pe partea de fructe de pădure, pentru că piaţa este slab dezvoltată în România, care importă 70-80% din fructele de pădure. Am dorit să mergem pe partea de mur şi zmeură pentru că sunt plantaţii foarte mici în România. Toată familia a hotărât să mergem pe partea de mur şi zmeură”, spune Ionel Burtea. 

Vinul din mure la mare căutare 

Burtea

Anul trecut, o parte din murele obţinute a fost transformat în vin. Sute de sticle au fost vândute, succesul fiind încurajator mai ales în rândul femeilor. „Am realizat o cantitate mică de vin din mure, mai mult de test. Am găsit o reţetă tradiţională. Feed-back-ul a fost foarte pozitiv din partea clienţilor. Este un vin deosebit. Se foloseşte aceeaşi metodă ca la vinul din struguri, dar la mure fermentaţia durează mai mult, 45 de zile. Este un gust dulce-acrişor cu un nivel al alcoolului de 12%. E nevoie de mare atenţie, pentru că partea de fermentare nu trebuie să intre în contact cu aerul. E nevoie de o temperatură constantă, de cel mult 24 de grade. Vinul a avut cel mai mare succes la partea feminină. Am vândut în jur de 200 de sticle, în mai puţin de o lună. Am vândut tot vinul pe care l-am produs foarte repede. Ne propunem ca 25% din producţia de mure din acest an să fie transformată în vin“, ne spune Ionel, care doreşte să încheie parteneriate cu restaurante şi cluburi.

Murele şi produsele derivate sunt comercializează online, iar mai multe informaţii pot fi obţinute de pe pagina de Facebook a fermei, dar şi pe site-ul abundberry.com

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite