Un singur medic de la Ambulanţă, pentru toate cazurile din Gorj. „Este criză de personal medical şi solicitările s-au înmulţit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bătrân care a suferit un accident vascular-cerebral a aşteptat mai bine de opt ore să fie transportat cu o ambulanţă de la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu către o unitate medicală din Craiova.

Întâmplarea a avut loc săptămâna trecută, iar rudele bolnavului acuză lipsa de implicare a cadrelor medicale: „Am stat azi-dimineaţă de la ora 7.00 şi până la ora 15.00 nu se găsise o ambulanţă. Este strigător la cer“.

De fapt, în ziua respectivă în tot judeţul au lucrat doar două echipaje de ambulanţă cu medic, din care un echipaj a efectuat o cursă la Bucureşti, astfel că doar un singur medic cu competenţe de urgenţă a asigurat intervenţia la cazurile grave. Restul medicilor de urgenţă erau liberi. Această situaţie se întâmplă în mod frecvent şi este generală de criza de personal medical. „A fost un caz mai deosebit. Pe tura de zi a rămas o singură ambulanţă cu medic, pentru că cealaltă a fost dirijată pentru un transfer la Bucureşti. Ambulanţa a fost trimisă de dimineaţă la un caz la Băleşti, pentru preluarea unei paciente cu simptome destul de grave. A fost predată la UPU, dar între timp a apărut o altă solicitare pentru un pacient de la spitalul Novaci la spitalul din Târgu Jiu. S-a preluat pacientul şi s-a dus la UPU. Între timp, pacienta de la Băleşti a decedat şi ambulanţa a fost blocată. Imediat după ce ambulanţa s-a deblocat s-a deplasat şi a transportat pacientul la Craiova“, a explicat Constantin Mitroi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj.

În cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj activează doar 11 medici, dintre care doi la substaţiile din localităţile Târgu Cărbuneşti şi Motru, iar un medic lucrează la Dispecerat, pentru că suferă de probleme medicale. SJA Gorj a organizat în urmă cu puţin timp un concurs pentru ocuparea a trei posturi de medici cu competenţă de urgenţe, dar nu s-a prezentat nimeni, iar în perioada următoare să pregăteşte să scoată la concurs alte trei posturi pentru medici fără această calificare, care urmează să fie specializaţi ulterior. De asemenea, alţi doi medici urmează să se pensioneze în 2019.

Cristi Aldescu, preşedintele Federaţiei Naţionale AmbuSan, spune că există o criză mare de personal medical calificat: „În urmă cu câţiva ani activau 17-18 medici pe ambulanţele din judeţul Gorj. Fosta conducere nu le-a mai dat voie să îşi ia concedii fără plată şi să meargă să lucreze câteva luni în străinătate, astfel că mulţi au plecat. Există o lipsă de medici cu competenţe de urgenţe, iar cei care activează sunt depăşiţi de solicitări. În fiecare tură sunt curse către Timişoara, Bucureşti sau Târgu Mureş. Se lucrează în timpul zilei şapte-zece ambulanţe şi se întâmplă să nu fie niciuna disponibilă pentru cazuri pentru că pot trei-patru pot să plece la spitale din ţară. Ambulanţele sunt praf, au norma depăşite de trei-patru ori“.

Un medic calificat de la SJA Gorj câştigă lunar peste 20.000 de lei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite