Un nou caz de româncă lăsată fără copil de statul norvegian: o tânără din Gorj a rămas fără fetiţă, pentru că nu a putut dovedi că are bani să o crească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adelina îşi doreşte să-şi crească fetiţa
Adelina îşi doreşte să-şi crească fetiţa

O tânără din municipiul Târgu Jiu trăieşte o adevărată dramă după ce fetiţa sa, acum în vârstă de un an şi opt luni, i-a fost luată la naştere de statul norvegian, după ce mama s-a confruntat cu probleme financiare şi a fost nevoită să-şi lase micuţa în spital o săptămână şi jumătate. Fetiţa se află în grija unei familii de norvegieni, iar mama ei poate să o viziteze doar de trei ori pe an

Adelina Glăvan (23 de ani), din Târgu Jiu, a plecat să muncească în străinătate în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, fără să ştie că este însăcrcinată. Aşa a ajuns în Norvegia. Lucrurile nu au mers aşa cum spera atunci când a plecat de acasă, iar tânăra a fost nevoită să-şi lase copilul o perioadă scurt de timp în spital.

„Am plecat de acasă pentru a munci. Am născut într-un spital din Norvegia. Mi-am alăptat fata cât timp am stat în spital. A fost prima şi ultima dată. Eram într-o situaţie mai grea din punct de vedere financiar în perioada respectivă, pentru că nu îmi găsisem nimic de lucru. Mi s-a pus la dispoziţie un translator. Am lăsat fetiţa în spital şi le-am spus că mă întorc să îmi iau copilul. Mi-au spus că, dacă nu vin în cel mult o săptămână, o să-l declare abandonat. M-am întors să-l iau după o săptămână şi jumătate, dar deja se afla în grija unei familii din Norvegia“, a povestit Adelina Glăvan.

„Nu am fost niciodată de acord să o abandonez”
Adelina spune că niciodată nu a vrut să-şi lase fetiţa în grija statului norvegian, dar că nu a mai putut s-o recupereze: „Doresc să îmi cresc copilul. Asta a fost dorinţa mea chiar de la început. Eu nu am fost vreodată de acord ca fata să crească fără mine şi s-o abandonez. Din contră, mi-am dorit mereu fata înapoi, dar nu am putut s-o mai aduc lângă mine. Nu am vrut s-o las acolo, deşi mi s-a spus că trăieşte în condiţii bune la familia care o are în grijă“.

Acum, aceasta are voie să-şi viziteze fata de trei ori pe an. Cât timp a stat în Norvegia mergea să-şi vadă copilul de fiecare dată când era chemată. „O vizitam întotdeauna când eram anunţată că pot să merg s-o văd. Îmi este tare dor de ea, dar nu pot să ajung, din cauza distanţei mari şi a costurilor foarte ridicate“. Femeia îşi aduce aminte cu durere de perioada în care a fost nevoită să plece de lângă fetiţa sa şi s-o lase în spital, dar cel mai greu a fost atunci când a aflat că nu o mai poate lua lângă ea:

„Am plâns mereu cât am fost în spital, dar mai ales pe urmă, când mi s-a spus că nu o mai lua pe fata mea lângă mine. I-am pus numele Andreea, dar am înţeles că are şi un nume norvegian”.

Ultima dată şi-a vizitat fetiţa în urmă cu un an. Adelina nu a mai avut bani să meargă în Norvegia pentru a-şi vizita copilul. Acum, tânăra este însărcinată din nou şi peste trei luni va deveni din nou mămică. Adelina speră că, de această dată, nimeni nu îi va mai lua copilul de lângă ea.

Fetiţa a fost dată în plasament
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au reprezentat fetiţa şi părinţii în procesul care s-a desfăşurat în Oslo. Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a participat la proces şi spune că autorităţile din Norvegia au considerat că fetiţa nu poate fi crescută de părinţii ei: „Autorităţile norvegiene au considerat că mama nu se poate ocupa de fetiţă, pentru că nu a făcut dovada că ar avea o locuinţă proprie, că are venituri şi nu a putut dovedi că are garanţii morale să crească în condiţii decente. Părinţii copilului sunt persoane încadrate într-un grad de handicap. Sunt persoane care au o relaţie legal constituită şi, în urma acesteia, a luat naştere o fetiţă. Handicapurile sunt uşoare şi ar permite părinţilor să aibă grijă de copil“.

Corina Drăgan ne spune că fetiţa se află în continuare în grija statului norvegian, dar că, cel mai probabil, se va încerca adoptare acesteia:

„Autorităţile norvegiene dau nişte termene incredibile, în sensul că, de la momentul în care copilul este luat şi se face prima vizită de relaţionare, trece o perioadă foarte mare, astfel că minorul pierde relaţia cu părinţii, se înstrăinează uşor de ei şi capătă încredere în familia care-l creşte. Fetiţa nu a fost încă adoptată şi se află în plasament la o familie. Există situaţii în care părintele este întrebat atunci când se iniţiază procesura de adopţie şi sunt situaţii când nu este întrebat şi se trece cu uşurinţă peste opinia lui. 

Autorităţile norvegiene sunt foarte dure în privinţa protecţiei copilului. „Deşi legislaţia europeană şi nu diferă cu mult de legea pentru protecţia copilului din România, pentru că, până la urmă, au la bază acelaşi act normativ european, modul în care se intervine în anumite situaţii este destul de brutal. Nu se face o informare a părintelui şi nici consilierea lui. Tradiţiile şi mentalitatea din România sunt mult diferiet de cele din Norvegia. Românii plecaţi acolo mi-au comunicat că au fost cazuri în care copiii au fost luaţi din familie pentru că părinţii au fumat în aceeaşi cameră în care minorul îşi petrece ziua“, a mai declarat reprezentanta Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj.

Vă mai recomandăm:

Iohannis, provocat să se implice în cazul românului din Norvegia care a rămas fără 5 copii: „O ţară care îşi abandonează copiii nu va fi o ţară respectată”

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite