Un inginer silvic şi un pădurar au jefuit pădurile pe care le aveau în grijă. Au tăiat ilegal lemne şi le-au vândut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurile din mai multe localităţi din Gorj au fost prădate de cei care le păzeau                     FOTO: Arhivă
Pădurile din mai multe localităţi din Gorj au fost prădate de cei care le păzeau                     FOTO: Arhivă

Un iginer silvic şi un pădurar la Ocolul silvic privat „Parângu Mic“, din judeţul Gorj, au fost reţinuţi preventiv pentru 24 de ore de către procurori pentru că au jefuit pădurile pe care trebuiau să le protejeze.

Cei doi au fost puşi sub acuzat în cadrul unei anchete desfăşurate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. 

Pădurarul şi inginerul silvic tăiau lemne din păduri după bunul plac şi le vindeau. Mai mult decât atât, pădurarul pus sub acuzare deţine şi o firmă prin intermediul căreia vindea material lemnos.

Potrivit oamenilor legii, iginerul silvic a efectuat sute de transporturi de lemn. Acesta a vândut lemn în valoarea de peste 570.000 de lei.

„Inculpatul G.I.C., în perioada ianuarie 2019 şi până în prezent, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de inginer silvic în cadrul Ocolului silvic de regim privat P.M., folosind autoutilitara cu nr. de înmatriculare GJ…., a desfăşurat acte de transport şi comerţ cu material lemnos (657 transporturi) exploatat din partizii silvici aflaţi în districtul regional pe care îl gestiona, activităţi incompatibile cu statutul personalului silvic, încălcând astfel dispoziţiile art. 40 alin.1-7 din OUG nr. 59/2000 din 26 mai 2000 privind Statutul personalului silvic, a comercializat în perioada menţionată un volum total de 1276,7 mc, cu valoarea de 574.515 lei, ascunzând sursa impozabilă prin falsificarea avizelor de însoţire a transporturilor, în sensul că a consemnat în mod necorespunzător adevărului identitatea destinatarului, sustrăgându-se în felul acesta de la plata impozitelor şi taxelor aferente, aducând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 140.008 lei“se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. 

De asemenea, conform anchetatorilor, în perioada august – septembrie 2020, inginerul silvic mai este acuzat că a sustras cantităţi de material lemnos din şapte partizi silvici de pe raza comunelor Aninoasa şi Săuleşti, constituiţi în districtul său, pe care le-a transportat cu autoutilitara sa fără aviz de însoţire sau folosind de mai multe ori acelaşi aviz de însoţire. Lemnul a fost comercializat către diverşi cumpărători ce locuiesc pe raza comunelor. 

Pădurar care vindea lemne din pădurea pe care o păzea

De asemenea, pădurarul este acuzat de evaziune fiscală, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, fals intelectual în formă continuată. Acesta vindea lemnul pe care îi tăia ilegal din pădurec chiar prin firma sa: „Se reţine de procuror că inculpatul C.I., în perioada ianuarie 2019 şi până în prezent, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de pădurar în cadrul Ocolului silvic de regim privat P.M. şi de administrator de fapt al SC ZOLICON 92 FOREST SRL, folosind autoutilitara cu nr. de înmatriculare GJ…., a desfăşurat acte de transport şi comerţ cu material lemnos, comercializând din partizii silvici constituiţi în cantonul pe care îl avea în gestiune, activităţi care sunt incompatibile cu statutul personalului silvic, încălcând astfel dispoziţiile art. 40 alin.1-7 din OUG nr. 59/2000 din 26 mai 2000 privind Statutul personalului silvic, a comercializat în perioada menţionată un volum total de 250 mc (66 transporturi de material lemnos), cu valoarea de 112.315 lei, ascunzând sursa impozabilă prin falsificarea avizelor de însoţire a transporturilor, în sensul că a consemnat în mod necorespunzător adevărului identitatea destinatarului, sustrăgându-se în felul acesta de la plata impozitelor şi taxelor aferente, aducând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 27.371 lei“, au transmis procurorii.

Oamenii legii au luat măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile împotriva celor doi.

Ancheta continuă, fiind condusă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Gorj şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun.

În această cauză ayu fost efectuate nouă percheziţii domiciliare.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite